Vinovatii pentru producerea exploziei din cartierul Colentina - soldat cu moartea a patru persoane si distrugerea a cinci imobile - vor fi stabiliti "probabil in doi-trei ani", a anuntat, ieri, subprefectul Capitalei, Adrian Badila. Anuntul a fost fa

Vinovatii pentru producerea exploziei din cartierul Colentina - soldat cu moartea a patru persoane si distrugerea a cinci imobile - vor fi stabiliti "probabil in doi-trei ani", a anuntat, ieri, subprefectul Capitalei, Adrian Badila. Anuntul a fost facut in cadrul unei conferinte de presa a Prefecturii, care a avut ca tema "concluziile privind cauzele exploziei" din cartierul Colentina.
"Ramane de vazut cine e vinovatul, daca e persoana fizica sau juridica. Va urma un proces, iar rezultatul final nu il vom sti decat in doi-trei ani de zile si este firesc asa", a declarat subprefectul.
La o luna de la producerea incidentului, taraganarea autoritatilor in ancheta exploziei din cartierul Colentina este nejustificata. Intrebat in ce fel poate actiona statul roman impotriva furnizorilor care nu respecta legea si se ajunge la astfel de evenimente, subprefectul Badila a raspuns: "Legislatia este asa de stufoasa incat semnam toti si nu raspunde nici unul".

La Distrigaz nu se mai pot face presiuni, pentru ca s-a privatizat

In conferinta de presa, el a aratat doar ca, in relatia cu furnizorii bucuresteni de utilitati, Prefectura a reusit sa stabileasca "o cooperare", mai ales cu Distrigaz, care s-a privatizat de curand si asupra careia nu pot fi facute presiuni.
El a precizat ca, din punct de vedere penal, ancheta autoritatilor statului continua si, deci, Prefectura nu poate spune cine este vinovat de moartea oamenilor prinsi de explozia din 17 iunie. Din argumentele aduse in fata opiniei publice de catre autoritati s-ar deduce ca tot locuitorii din zona ar fi "favorizat producerea exploziei".

Toata lumea incalca legea

"Sunt doua tipuri de vinovatie. Partea de stabilire a vinovatului pentru explozie, care a generat inclusiv pierderea de vieti omenesti si din acest punct de vedere singura comisie abilitata sa traga concluzii este Comisia de ancheta din care Prefectura nu face parte. Insa au fost constatate o serie intreaga de nereguli, care definesc o stare de fapt: lipsa autorizatiilor de constructii, racorduri ilegale, lipsa autorizatiilor de functionare a firmelor, existenta unor constructii, lipite una de alta, desi legea nu permite acest lucru, persoane neinregistrate la evidenta populatiei. Sunt elemente care definesc o stare de fapt", a spus Badila. Pentru a preveni astfel de accidente, reprezentantii Guvernului in Bucuresti vor declansa "o ampla campanie de constientizare a populatiei".

Performanta masurata in sedinte

In privinta mersului anchetei si a actiunilor de prevenire a unor astfel de evenimente, subprefectul Badila a masurat eficienta in numarul de sedinte avute: "Prevenirea este o prioritate pentru noi, iar, ca dovada, noi am avut sase sedinte fata de una cat a fost anul trecut", a spus Badila.
In ultima sedinta, din 15 iulie, membrii Comisiei de analiza au convenit asupra mai multor masuri menite sa combata efectele exploziei si sa previna aparitia altor evenimente de acelasi gen.
Astfel, SC Distrigaz Sud va verifica, pana la sfarsitul lunii iulie, conducta de alimentare cu gaze si bransamentele din strada Apostol Nicolae, va face reparatii si inlocuiri, acolo unde este cazul.
Pana la sfarsitul lunii august va fi verificat modul de agrementare a societatilor comerciale pentru executarea lucrarilor de gaze si controlul calitatii acestora.
De asemenea, va fi verificata receptionarea si solicitudinea in raspuns la apelurile de interventie din primul semestru al anului in curs, asigurarea informarii lunare a Inspectoratului Municipiului Bucuresti pentru Situatii de Urgenta in legatura cu sesizarile cetatenilor privind producerea unor scurgeri de gaze si a rezultatelor echipelor de interventie specializate pentru verificarea si remedierea deficientelor constatate.

Mintea de dupa explozie: Detasamentul Special de Interventie, mutat din Ciolpani

Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta ii va fi inaintata propunerea de schimbare a sediului Detasamentului Special de Interventie din comuna Ciolpani in Capitala, pentru diminuarea timpului de interventie necesar depistarii supravietuitorilor in cazul producerii unui dezastru sau situatii de urgenta in municipiu.
La finalul conferintei care anunta concluzii ale cauzelor exploziei din Colentina, Badila a spus ca institutia prefectului "asteapta rezultatul Comisie de ancheta abilitata in acest domeniu, formata din specialisti". "Nu este rolul Prefecturii sa dea verdicte. Exista Parchete", a incheiat Badila.
Deflagratia s-a produs in 17 iunie, in jurul orei 7,15, cel mai probabil cand trei angajati ai atelierului de incaltaminte de pe strada Nicolae Apostol au intrat in cladire si au aprins lumina. Explozia a distrus total una dintre case si foarte serios alte trei. Alte imobile au peretii crapati sau geamurile sparte. Un autoturism Mercedes, parcat in curtea atelierului, a fost aruncat de suflu la peste zece metri distanta.
Bilantul exploziei a fost: patru morti si cinci raniti. Doi tineri care locuiau in casa de langa atelierul de incaltaminte au murit in aceeasi zi - unul in explozie, iar altul in drum spre spital. Din cele sapte persoane care au fost ranite, doua dintre acestea au murit, mai tarziu, la spital.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.