Guvernul a bagat sub pres o ordonanta de urgenta adoptata acum cinci zile, prin care se permite organizarea de referendumuri pe tema reformei in justitie si a combaterii coruptiei. Actul normativ nu a fost anuntat de Guvern si a fost suspectat ca are

Guvernul a bagat sub pres o ordonanta de urgenta adoptata acum cinci zile, prin care se permite organizarea de referendumuri pe tema reformei in justitie si a combaterii coruptiei. Actul normativ nu a fost anuntat de Guvern si a fost suspectat ca are un substrat politic.

Guvernul a trecut sub tacere o ordonanta de urgenta privind modificarea Legii privind organizarea referendumului, adoptata de guvern in ultima sedinta, din 14 iulie. Amendamentele aduse permit organizarea unei consultari populare si pentru adoptarea unor ""decizii politice deosebite cu privire la reforma justitiei si la combaterea coruptiei"". In ziua sedintei de guvern, un comunicat sec al institutiei anunta ca au fost adoptate 193 de acte normative, printre care 34 de proiecte de lege, 43 de ordonante de urgenta, 12 ordonante simple si 104 hotarari de guvern.
DATI IN VILEAG. La patru zile dupa adoptarea ordonantei, textul ei a aparut in presa, iar premierul, luat la intrebari, a inceput sa baiguie explicatii. Mai intai
s-a disculpat, spunand ca i-a dat indicatii purtatorului de cuvant Oana Marinescu sa prezinte presei actele normative adoptate la fiecare sedinta de guvern, dupa care, Oana Marinescu a aruncat vina pe ""capacitatea de a procesa informatia"" a biroului de presa. La cateva ore, un comunicat aproape ridicol al Guvernului anunta ca ""aria pentru organizarea referendumului a fost largita"". Comunicatul, datat 19 iulie 2005, purta numarul 18 si era referitor la sedinta Guvernului din 14 iulie 2005! Ulterior, un alt comunicat anunta ordinea de zi a sedintei din 14 iulie. Pe lista, figura, la punctul 35, ordonanta cu pricina. Pana la urma, tot absentii au fost vinovati. Astfel, am aflat ca unii angajati ai Biroului de presa al Guvernului ""sunt bolnavi"", iar altii ""sunt plecati"", dupa cum a explicat chiar Oana Marinescu.
SPECULATII. Ordonanta a starnit atata valva pentru ca, in presa au aparut informatii cum ca, un asemenea referendum, pe tema reformei in justitie, s-ar organiza chiar in ziua eventualelor alegeri anticipate. Informatii neoficiale acreditau chiar ideea ca textul ordonantei ar fi fost pregatit de echipa de juristi de la Cotroceni. Explicatia ar fi aceea ca un
referendum simultan cu anticipatele ar ajuta Alianta D.A., intrucat presedintele Traian Basescu se poate implica intr-o campanie pentru un referendum pe probleme de intres national. In plus, ar mobiliza electoratul sa iasa la vot si ar justifica organizarea anticipatelor prin transarea problemei justitiei si, mai ales, a Curtii Constitutionale.
ARTICOLE. Concret, ordonanta extinde art. 12 din Legea 3/2000, privind organizarea referndumului, aria problemelor de interes national pentru care poate fi organizata o astfel de consultare populara. Astfel, au fost adaugate alte doua situatii: pentru adoptarea unor masuri privind strategia de dezvoltare sociala si pentru adoptarea unor decizii politice cu privire la reforma justitiei si la combaterea coruptiei.
""TRANSPARENTA"". Confirmarea adoptarii ordonantei a venit ieri, intai din partea primului-ministru, raspunzand unei intrebari a presei, la briefingul organizat pe cu totul alta tema: masurile adoptate de Comitetul National pentru Situatii de Urgenta. ""In legatura cu Ordonanta de Urgenta pentru organizarea referendumului, da, s-a facut modificarea, s-a largit sfera de aplicare pentru referendum. De exemplu, se va putea face referendum pe sectiunile legate de reforma justitiei"", a sunat confirmarea de la Tariceanu. Numai ca aceasta confirmare a venit cu o zi intarziere, informatia respectiva fiind republicata intr-un cotidian central.
MIRARE GUVERNAMENTALA. Nemultumirea legitima a presei, cu trimitere la nerespectarea accesului la libera informare, l-a surprins pe Tariceanu, explicatia fiind pasata la purtatorul sau de cuvant, Oana Marinescu. ""Sunt surprins de faptul ca spuneti ca se obstructioneaza accesul la libera informare. Am luat decizia cu cateva zile in urma, cred ca era vineri, cand am cerut sa fie data presei lista cu toate ordonantele de urgenta adoptate"".
Sirul explicatiei s-a intrerupt, moment in care Tariceanu s-a intors catre purtatorul sau de cuvant: ""Dar de ce-ati intarziat, Oana? Pot sa stiu?"". Explicatia baiguita de omul guvernului insarcinat cu comunicarea a vizat timpul trecut: ""De ieri au primit dispozitie cei de la mine din departament..."". Incercarea de a face lumina
s-a incheiat cu o noua promisiune guvernamentala, exprimata de seful Executivului: ""Eu am sa ma implic si am sa vad ce s-a dat publicitatii. Vreau sa va spun ca nu am nimic de ascuns. Nu este cazul sa interpretati, acuma nu au fost acte normative ca sa stea sa treneze si sa nu dea publicitatii"".
LIMITE. Lipsa de competenta profesionala a primit o noua motivare din partea purtatorului de cuvant. ""De fiecare data, dupa fiecare sedinta de guvern, primiti lista cu actele normative adoptate, in functie de capacitatea noastra de a procesa informatia"", si-a justificat Oana Marinescu lacuna.

PROMISIUNILE GUVERNULUI


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.