In tot cursul noptii dintre 17 si 18 iulie, peste 1000 de cetateni israelieni au incercat sa intrerupa circulatia pe soselele catre Fasia Gaza. Ei s-au intins pe asfalt; evacuarea lor s-a transformat intr-o lunga si epuizanta hartuiala cu fortele de
In tot cursul noptii dintre 17 si 18 iulie, peste 1000 de cetateni israelieni au incercat sa intrerupa circulatia pe soselele catre Fasia Gaza. Ei s-au intins pe asfalt; evacuarea lor s-a transformat intr-o lunga si epuizanta hartuiala cu fortele de ordine. Alte patru sute de demonstranti apartinand extremei drepte israeliene au incercat sa sparga blocajul din jurul Gazei si sa ajunga la Kisufim, locul de adunare a demonstrantilor din toata tara, inainte de asaltul civililor asupra Gazei. De aceasta data ciocnirile au devenit violente si s-au soldat cu 25 de raniti, de ambele parti. Subliniez, ca sa nu fie vreo neintelegere, cei care se bat sunt evreii - ei intre ei! Zeci de mii de colonisti din Cisiordania si cetateni care se impotrivesc "Planului de retragere al lui Sharon" au marsaluit ieri toata ziua catre Gaza. 10.000 de soldati si politisti au primit ordinul sa opreasca acest mars, "fie chiar si cu trupurile lor." Mose Karadi, noul comandant al Politiei israeliene, si generalul Gya Tzur, comandantul Frontului de Sud, au cerut trupelor sa actioneze ca un "pumn de fier". Daca drumul principal va fi blocat de armata, demonstrantii vor incerca sa ajunga in Gaza pe drumuri laturalnice, peste dunele de nisip. Fix la ora 17, ieri, toata aceasta serpuiala catre Gaza a incetat, si multimea a inceput sa se roage. Majoritatea demonstrantilor sunt oameni credinciosi, ei sunt convinsi ca Dumnezeu il va pedepsi pe premierul Sharon sau cel putin ii va porunci in ultima clipa sa anuleze retragerea din Gaza. Sa vedem! Deocamdata, cei carora li se permit sa treaca prin barajele fortelor de securitate israeliene sunt palestinienii-colaborationisti, cu nevestele si copiii lor. Un intreg trib palestinian, Muasi, isi paraseste satul, si se refugiaza in Israel. Vreme de 37 de ani ei au fost "ochii si urechile israelienilor" in Gaza palestiniana, acum, ei trebuie sa-si paraseasca casele, sa fuga cat mai repede de razbunarea fratilor lor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.