Scotland Yard i-a identificat, in mod oficial, pe cei patru autori ai atentatelor de la Londra, dar numeroase elemente raman in continuare necunoscute, in cadrul unei anchete care a atins, deja, proportii internationale. Problema cea mai importanta p
Scotland Yard i-a identificat, in mod oficial, pe cei patru autori ai atentatelor de la Londra, dar numeroase elemente raman in continuare necunoscute, in cadrul unei anchete care a atins, deja, proportii internationale. Problema cea mai importanta pentru investigatori este identificarea principalului organizator al operatiunii desfasurate de Hasib Hussain, in varsta de 18 ani, Shahzad Tanweer, 22 de ani, Mohammed Sidique Khan, 30 de ani, britanici de origine pakistaneza, si Germaine Lindesay, 19 ani, britanic de origine jamaicana. Cine a comandat atentatele? La aceasta intrebare nu exista, pana in prezent, nici un raspuns. Comandantul Scotland Yard, Ian Blair, crede ca exista o puternica "legatura cu Al-Queda", ancheta orientandu-se catre Pakistan, unde au calatorit, anul trecut, trei dintre atacatori. Potrivit inaltilor responsabili pentru securitatea pakistaneza, este "posibil" ca acestia sa fi avut contacte cu un grup condus de Abu Faraj al-Libbi, considerat, pana la capturarea sa, in luna mai, a treia persoana in ierarhia retelei teroriste Al-Queda.
Complici locali
Autorii atentatelor aveau complici locali? Un barbat din Leeds, in nordul Angliei, oras din care proveneau trei dintre autorii atentatelor, a fost arestat la 12 iulie, "suspectat ca a comis, ca a instigat sau ca a pregatit acte de terorism". Identificat de cotidianul The Independent in persoana lui Naveed Fiaz, acesta se afla inca in stare de arest.
Atentatele au fost comise intr-adevar de kamikaze? Presa britanica a ridicat aceasta problema, lansand ideea ca tinerii ar fi putut fi inselati, crezand ca se pot indeparta de locul exploziei inainte de producerea deflagratiei.
Unii experti raman intrigati de profilul si comportamentul autorilor atentatelor: si-au cumparat bilete de tren dus-intors si au transportat bombele in rucsac. Pe de alta parte, anchetatorii nu au descoperit nici un sistem de detonare de la distanta, ceea ce acrediteaza teza ca atacatorii au declansat ei insisi bombele.
Semnale de alarma ignorate
Au esuat serviciile de informatii in a sesiza elementele premergatoare?
Serviciile de informatii interne britanice, MI5, l-au reperat in 2004 pe Mohammed Sidique Khan, in cadrul unei alte anchete privind un atentat dejucat impotriva unei discoteci londoneze, insa au considerat ca acesta nu reprezinta o amenintare, a precizat, duminica, Sunday Times. Khan este din ce in ce mai omniprezent in ancheta si apar legaturi ale acestuia cu alti suspecti de terorism din Statele Unite si Israel.
De asemenea, Ian Blair a recunoscut, implicit, afirmatiile postului BBC potrivit carora un barbat, inscris pe o lista a persoanelor suspecte, a intrat in Marea Britanie, cu doua saptamani inainte de atentate, dar nu a fost urmarit, riscul nefiind considerat suficient de ridicat.
Ce fel de exploziv a fost utilizat si ce concluzii pot fi trase? Autorii par sa fi utilizat un exploziv artizanal, TATP, din care o mare cantitate a fost gasita intr-una din casele perchizitionate la Leeds. Componentele acestui exploziv pot fi gasite in comert, dar amestecul este periculos de folosit si necesita cunostinte solide. Ian Blair a afirmat ca Scotland Yard il cauta pe "chimistul" atentatelor.
De ce bomba din autobuz a explodat la o ora dupa cele din metrou? Si in acest caz politia incearca sa inteleaga ce s-a intamplat. Teoria cea mai raspandita este ca Hussain, teroristul adolescent, ar fi trebuit sa amplaseze bomba intr-o garnitura de metrou a carui circulatie a fost intrerupta cu putin timp inainte, din motive tehnice. Constrans sa iasa la suprafata, intrucat metroul a fost evacuat, el s-ar fi urcat in autobuz pentru a-si indeplini misiunea.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.