Proiectul de lege a cinematografiei starneste galceava intre Consiliul National al Audiovizualului si promotorul acesteia, Ministerul Culturii si Cultelor. Presedintele CNA sustine ca legea MCC are multe neclaritati. Este un lucru stiut ca Roman
Proiectul de lege a cinematografiei starneste galceava intre Consiliul National al Audiovizualului si promotorul acesteia, Ministerul Culturii si Cultelor. Presedintele CNA sustine ca legea MCC are multe neclaritati. Este un lucru stiut ca Romania sta foarte prost la capitolul productie de filme proprii. Motivul principal pentru care multi spun ca se fac foarte putine filme romanesti este lipsa banilor. Acestuia i se mai adauga si lipsa unei legi care sa sprijine cinematografia. Recent, Ministerul Culturii si Cultelor a elaborat un proiect de lege care doreste sa scoata cinematografia romaneasca din groapa. Conform unei prevederi din acest proiect, televiziunile vor fi obligate sa asigure pentru difuzarea de filme romanesti un minimum de 5% din timpul de transmisie, dintre care 1% la orele de maxima audienta.
Vizavi de aceasta prevedere, presedintele CNA, Ralu Filip, are o serie de obiectii. ""In primul rand, nu poti obliga posturile de televiziune sa dea filme romanesti. Asta inseamna ca le este afectata independenta editoriala. In al doilea rand, prin aceasta prevedere se face o discriminare intre productiile europene si cele romanesti. Si, nu in ultimul rand, nu cred ca exista atat de multe productii romanesti, astfel ca vom ajunge sa vedem filme foarte vechi, filme de propaganda comunista"", ne-a declarat Ralu Filip. CALCULE. Facand un simplu calcul, reiese cat se poate de clar ca aceasta prevedere este destul de greu de pus in practica. 5% din timpul de transmisie al unei televiziuni inseamna pana la 437 de ore de film romanesc pe an. Mai exact circa 290 de filme pe an, respectiv aproape un film pe zi, ceea ce ar face ca aproape cele 120 de televiziuni romanesti (locale sau cele in retea) sa fie obligate sa faca anual un total de 34.000 de difuzari.
Conform celor spuse de Ralu Filip, patrimoniul de filme romanesti nu depaseste cu mult 1.000 de productii. Cu alte cuvinte, aceste productii ajung sa fie difuzate de 34 de ori pe an. Asa ca riscam sa revedem a nu stiu cata oara atat filme de succes, precum cele regizate de Sergiu Nicolaescu sau cele din seria ""BD""-urilor ori ""Buletin de Bucuresti"", filme care s-au bucurat de succes si dupa a€™89. In rest... revenim la filmele de propaganda comunista. Lucru recunoscut de Ralu Filip. Insa Cornelia Palos, consilier in Ministerul Culturii si Cultelor, sustine cu totul altceva. ""Inainte de a stabili acest procent, am discutat cu producatori, cu scenaristi si cu regizori. Nu cred ca se va ajunge in situatia de a se difuza filme de propaganda."" RISCURI. Unul dintre riscurile acestei legi este acela ca mai toate televiziunile particulare sa programeze filme romanesti la ore imposibile, asigurandu-se ca respecta acel 1% in prime-time, iar restul, de 4%, sa fie difuzat cu mult dupa ora 24.00. ""Mi-as dori sa nu se intample acest lucru, desi, pana acum, televiziunile au adoptat aceasta strategie"", a mai specificat doamna Palos. In plus, televiziunile se mai supun unui risc: scaderea audientei, ceea ce, implicit, duce la diminuarea profitului. Un film difuzat a mia oara nu mai starneste interesul publicului, si, atunci, nici clientii retelelor private nu mai solicita spatiu de reclama. Un alt risc: difuzarea unor productii de calitate indoielnica. Cornelia Palos a admis ca ""productie romaneasca"" poate fi considerata si o telenovela autohtona. UITE LEGEA, NU E LEGEA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.