Ministrii Agriculturii din zona euro s-au intalnit, ieri, la Bruxelles, in cadrul unei sedinte care a prevazut si discutarea unui subiect fierbinte pentru agricultorii europeni, respectiv reforma din industria zaharului.
Aceasta reforma este

Ministrii Agriculturii din zona euro s-au intalnit, ieri, la Bruxelles, in cadrul unei sedinte care a prevazut si discutarea unui subiect fierbinte pentru agricultorii europeni, respectiv reforma din industria zaharului.
Aceasta reforma este ceruta cu insistenta de foarte mult timp de catre Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), deoarece actuala situatie din Europa a incalcat regulile comerciale impuse de catre aceasta si a determinat plangerile statelor care au eliminat sau care nu isi permit astfel de compensari. Insa masurile prevazute de catre Bruxelles, si care se inscriu in proiectul de armonizare a cheltuielilor din interiorul Politicii Agricole Comune (PAC), se arata destul de drastice si sunt pe cale sa declanseze un adevarat scandal. Scaderea avuta in vedere de catre ministrii de Finante pentru viitorul apropiat se ridica la 39 la suta din pretul garantat producatorilor, pana la sfarsitul lui 2007. In momentul de fata, insa, pretul zaharului european este de trei ori mai mare decat cursul mondial, fapt ce afecteaza foarte puternic tarile sarace producatoare de zahar. Dupa reducerea subventiilor, cele mai afectate regiuni vor fi insa acelea care fac parte din zona ACP (Africa, Caraibe, Pacific), intrucat acestea beneficiaza de un acces privilegiat pe piata europeana. Conform declaratiilor OMC, aceasta reforma va servi la prepararea momentului 2008, cand Europa va trebui sa detina o piata a zaharului in principiu deschisa, fara tarife sau taxe, pentru tarile cele mai sarace (PMA). Dintre cele 25 de tari participante, cel putin opt par sa se opuna proiectului: Spania, Estonia, Finlanda, Grecia, Italia, Irlanda, Lituania, Polonia. Temerile afisate de opozanti se refera in principal la faptul ca o astfel de reforma ar putea constitui tot un apanaj al marilor producatori, respectiv Franta si Germania, si ca propriile culturi ar putea fi anihilate treptat, fapt recunoscut de altfel chiar de Comisia Europeana. Ar mai fi de mentionat ca Bruxelles cere, in paralel, si o diminuare a cotelor la productie. Masurile mai prevad insa si o compensare cu aproximativ 69 la suta a pierderilor inregistrate de producatori prin diminuarea subventiilor. Conform speculatiilor presei straine, reforma propusa de Bruxelles prefigureaza o serie de noi masuri similare care s-ar putea aplica productiilor cerealiere sau de plante oleaginoase, in incercarea de a transforma radical Politica Agricola Comuna. Deciziile ministrilor Agriculturii urmeaza insa a fi reanalizate in toamna de catre Consiliul European, care va avea si ultimul cuvant de spus in problema subventiilor.

5.000 de cultivatori de sfecla-de-zahar din Europa sunt asteptati la Bruxelles

Oficialilor europeni reuniti la Bruxelles le-a fost insa rezervata o surpriza: mai bine de 5.000 de cultivatori de sfecla-de-zahar si-au anuntat venirea in fata sediului Comisiei Europene din capitala belgiana pentru a protesta fata de noile regulamente. Actiunea are loc dupa ce miscari de protest similare au avut loc in cel putin 50 de orase din Germania. "Intentia (ministrilor europeni - n.n.) este aceea de a elimina o parte dintre cultivatorii sfeclei-de-zahar", a declarat, la o conferinta de presa, Philippe Bedoret, presedintele Confederatiei belgiene a cultivatorilor de sfecla, iar Hubert Chavanes, secretarul general al Confederatiei Internationale a cultivatorilor de sfecla-de-zahar a relevat pericolul inchiderii fabricilor de zahar din cele mai productive tari europene. Sunt in joc, a mai spus el, 90.000 de locuri de munca, cu posibile repercusiuni asupra altor 410.000 pozitii legate indirect de cultivarea sfeclei si de industria zaharului din mai multe tari membre ale UE. Se stie ca Uniunea Europeana este cel de-al doilea mare cultivator de sfecla-de-zahar din lume, cu o productie de zahar care in perioada 2002-2005 a ajuns la 123 milioane tone, in frunte situandu-se Franta si Germania. Fermierii cultivatori de sfecla-de-zahar, a avertizat, la randul sau, Robert Sturdy, parlamentar britanic si unul dintre cultivatorii de sfecla-de-zahar, intr-un interviu acordat cotidianului "The Guardian", ca reforma preconizata de ministrii Agriculturii ai UE, care va fi numai in beneficiul unui grup de baroni ai zaharului brazilieni si al unor companii multinationale, este dezavantajoasa pentru consumatori, pentru mediu si pentru fermierii ce cultiva aceasta planta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.