Peste 25.000 de civili au murit violent de la inceputul razboiului din Irak, in martie 2003, si mai mult de o treime dintre acestia a fost ucisa de coalitia condusa de Statele Unite.
Conform celui mai recent studiu privind pierderile de vieti
Peste 25.000 de civili au murit violent de la inceputul razboiului din Irak, in martie 2003, si mai mult de o treime dintre acestia a fost ucisa de coalitia condusa de Statele Unite.
Conform celui mai recent studiu privind pierderile de vieti umane in Irak, realizat de profesori univesitari de la Oxford Research Group si de organizatia Iraq Body Count, peste 150 de persoane au murit in Irak in ultimele patru zile. VICTIME COLATERALE. Cu toate ca sunt socante, aceste cifre sunt insa mult mai mici decat cele prezentate in octombrie 2004 de revista medicala americana The Lancet. La acea vreme, The Lancet evalua pierderile umane civile din Irak la 98.000. Noul studiu mai arata ca 37% din civilii morti in conditii violente in Irak in ultimii doi ani au fost ucisi de catre fortele coalitiei, cu precadere in timpul invaziei. Trei din zece victime ucise si-au gasit sfarsitul in saptamanile dintre declansarea razboiului si incetarea operatiunilor principale de lupta. Armata americana este responsabila de moartea a 6.882 de civili, dintre care 98,5% au decedat intre martie si mai 2003. Rebelii irakieni sunt responsabili de moartea a 9% dintre victime, iar ""cauze necunoscute"" au dus la decesul altor 11% (fiind vorba aici despre masinile-capcana si alte tipuri de atentate care au ca scop destabilizarea populatiei). CRIMINALITATE IN CRESTERE. Surprinzatoare este si o alta concluzie a studiului, potrivit careia se inregistreaza o crestere exponentiala si ""extraordinara"" a activitatilor criminale, in special a reglarilor de conturi si a rapirilor in scopul obtinerii de recompense, care au condus, in timp, la moartea a peste 36% dintre civili.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.