Consiliul Concurentei a aplicat amenzi in valoare totala de peste 15 milioane de lei noi (151 de miliarde de lei vechi ceea ce reprezinta aproximativ 4,23 de milioane de euro) companiilor Colgate Palmolive Romania SRL, Pronto Universal SRL, LA-RO Imp
Consiliul Concurentei a aplicat amenzi in valoare totala de peste 15 milioane de lei noi (151 de miliarde de lei vechi ceea ce reprezinta aproximativ 4,23 de milioane de euro) companiilor Colgate Palmolive Romania SRL, Pronto Universal SRL, LA-RO Impex 2001 SRL, Prestige Trading SRL si GEF Facilities SRL, acuzate ca au format un cartel in scopul fixarii indirecte a pretului minim de vanzare. Cea mai mare amenda, in valoare de 106 miliarde de lei vechi (aproximativ 3 milioane de euro), a fost primita de Colgate Palmolive Romania SRL. LA-RO Impex 2001 SRL a fost amendata cu 19 miliarde de lei vechi, Prestige Trading cu 15 miliarde de lei vechi, Pronto Universal cu 11 miliarde de lei vechi si GEF Facilities cu 170 milioane de lei vechi. Potrivit Consiliului Concurentei, in urma analizei, institutia a descoperit realizarea unor intelegeri pe verticala intre furnizorul Colgate Palmolive Romania si celelalte societati, distribuitori semnatari ai Conventiilor incheiate in aprilie 1999, dar si pe orizontala intre distribuitorii semnatari. In plus, plenul Consiliului Concurentei a decis sa interzica societatii Colgate Palmolive sa mai intocmeasca si sa transmita liste de preturi la care vinde distribuitorul. "Uneori, aceste liste de preturi nu sunt altceva decat forma ascunsa a intelegerilor privind fixarea preturilor. O astfel de practica este in totalul dezavantaj al consumatorilor si nu vom ezita sa aplicam cele mai mari amenzi atunci cand vom constata acest lucru", a aratat Mihai Berinde, presedintele Consiliului Concurentei.
Potrivit comisarului european pentru Concurenta, Neelie Kroes, "cartelurile reprezinta cea mai grava incalcare a concurentei prin deturnarea mediului de afaceri si exploatarea financiara a consumatorilor, anuland, astfel, beneficiile unei piete functionale".
Pe de alta parte, Consiliul Concurentei a decis ca societatea Colgate Palmolive nu a promovat o politica de discriminare in raport cu distribuitorii sai.
Investigatia a fost declansata in luna decembrie a anului trecut, ca urmare a unei plangeri inaintate de un fost distribuitor al Colgate-Palmolive Romania, societatea Prestige. Aceasta acuza un posibil abuz de pozitie dominanta al furnizorului de produse de ingrijire personala pe piata de profil. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.