Jurnalul acesta al evacuarii din Fasia Gaza inclina, din ce in ce mai mult, sa devina jurnalul unui razboi in toata regula. Un razboi din care nimeni nu mai intelege nimic, se bat evreii cu evreii. Evreii cu palestinienii, palestinienii cu palestinie
Jurnalul acesta al evacuarii din Fasia Gaza inclina, din ce in ce mai mult, sa devina jurnalul unui razboi in toata regula. Un razboi din care nimeni nu mai intelege nimic, se bat evreii cu evreii. Evreii cu palestinienii, palestinienii cu palestinienii, si iarasi se adevereste paradoxul tragic dupa care palestinienii nu au pierdut pana astazi nici-o ocazie, ca sa piarda ocazia unei salvari a fiintei lor nationale. Au mai ramas 27 de zile pana la evacuarea coloniilor israeliene din Gaza si Cisiordania de Nord, ceea ce ar consfinti si retragerea armatei israeliene din aceste teritorii. De la 15 august, "Modelul Gaza" ar putea deveni un model si pentru restul teritoriilor palestiniene ocupate inca de Israel. Desigur, ar urma sa fie discutate modificarile de granita, dar dinamica infiintarii viitorului stat indepedent si suveran Palestina va avea punct de plecare Gaza libera, fara colonii evreiesti si fara blindatele israeliene. Scenariul elaborat de strategii politici si militari de la Ierusalim, Washington si Ramallah, e conditionat de un singur lucru: gherilele palestiniene sa inceteze atacurile impotriva israelienilor. Aceste atacuri nu numai ca nu au incetat, ci se accentueaza. Ramasite obscure de extremism palestinian incearca sa arunce in aer linistea relativa pe care a impus-o, cu chiu si vai, Abu Mazen, presedintele Autoritatii Palestiniene, in vreme ce extremismul si dreapta israeliana isi mobilizeaza toate fortele sa impiedice evacuarea. Atacurile teroristilor palestinieni le dau apa la moara. Peste 100 de rachete "Qassam" si mortiere au tras prostanacii astia asupra asezarilor israeliene in saptamana care a trecut, numai in ultimele 24 de ore a fost ucisa o israelianca si alti 15 israelieni raniti. Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte: militantul islamist Said Seyam, comandantul Brigazilor Ezzsedin al Qassam din Kfar Yunis, a fost ucis ieri de un soldat-lunetist israelian. Presedintele palestinian Abu Mazen a cerut tuturor fortelor palestiniene sa inceteze atacurile, acrosajele dintre politistii palestinieni si gherilele palestiniene s-au incheiat ieri cu doi morti. Doua divizii de blindate, "Givati" si "Golani" au inconjurat Gaza si se pregatesc sa atace. Alertata, sefa diplomatiei americane Condoleeza Rice si-a intrerupt weekendul si se pregateste sa zboare la Ierusalim. Numai sa ajunga la timp... (Tesu SOLOMOVICI)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.