Statul va negocia privatizarea Bancii Comerciale Romane (BCR) cu primii doi investitori care depun cele mai bune oferte pentru achizitionarea institutiei. Aceasta decizie a fost adoptata in ultima sedinta de Guvern, prin modificarea strategiei de pri
Statul va negocia privatizarea Bancii Comerciale Romane (BCR) cu primii doi investitori care depun cele mai bune oferte pentru achizitionarea institutiei. Aceasta decizie a fost adoptata in ultima sedinta de Guvern, prin modificarea strategiei de privatizare a bancii. Pana acum, desemnarea castigatorului se realiza pe baza ofertelor depuse initial. Potrivit Executivului, in acest caz nu este valorificata posibilitatea unei imbunatatiri a ofertei avand in vedere ca ofertantul castigator nu avea competitor. "Metoda negocierii cu selectie de oferte instituie un sistem care urmareste mentinerea competitiei pe toata durata procesului de privatizare a BCR si, implicit, vanzarea bancii la un pret cat mai bun. Prin selectarea a doi ofertanti cu care se vor desfasura negocierile, acestia va trebui sa concureze intre ei pentru aducerea ofertelor initiale la un nivel superior, urmand a fi declarat castigator ofertantul care va prezenta conditiile cele mai atractive pentru statul roman", se arata intr-un comunicat al Guvernului. In plus, potrivit documentului citat, modificarile propuse urmaresc si sa dea posibilitatea ca, in cazul nefinalizarii negocierilor cu ofertantul desemnat castigator, dintre cei care au depus oferte imbunatatite, sa se poata trece la continuarea negocierii cu ofertantul situat pe locul doi.
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a primit 11 scrisori de interes pentru BCR, insa in urma analizei ofertelor initiale, a decis respingerea din cursa a consortiului format din Texas Pacific Group si Citigrup Venture Capital International. Cele 10 banci care continua procedurile in vederea cumpararii bancii sunt grupul belgiano-olandez Fortis, Banco Commercial Portugues, Banca Nationala a Greciei, Banca Intesa (Italia), Deutsche Bank AG (Germania), Erste Bank AG (Austria), Dexia (Belgia), KBC (Belgia), BNP Paribas (Franta) si ABN AMRO (Olanda). In perioada urmatoare, ofertantii vor semna un acord de confidentialitate pentru a avea acces la Camera de Date in vederea realizarii propriilor analize. Ofertele finale pentru cumpararea BCR se depun pe 19 septembrie. BCR este cea mai mare banca din Romania, avand active in valoare de peste 6 miliarde de euro. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.