Doua pergamente datand din timpul ultimei revolte a evreilor impotriva romanilor, care a avut loc in Iudeea in anul 135 e.n., au fost descoperite in apropierea Marii Moarte, a anuntat, ieri, Departamentul israelian pentru Antichitati, citat de Mediaf
Doua pergamente datand din timpul ultimei revolte a evreilor impotriva romanilor, care a avut loc in Iudeea in anul 135 e.n., au fost descoperite in apropierea Marii Moarte, a anuntat, ieri, Departamentul israelian pentru Antichitati, citat de Mediafax. Pe cele doua pergamente sunt scrise in ebraica extrase din unul dintre volumele Torei. Documentele au fost descoperite in pestera Nahal Arougot, in apropierea izvorului raului Ein Guedi din Desertul Iudeea, la granita dintre Cisiordania si Israel. "Toate datele de care dispunem indica faptul ca aceste pergamente sunt autentice", a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului pentru Antichitati, Osnat Gouez, care a subliniat importanta documentelor.
Este prima data dupa jumatate de secol cand sunt descoperite astfel de pergamente.
Profesorul de arheologie Hanan Eshel Pergamente datand din aceeasi perioada, cea a revoltei conduse de catre Simeon Bar Kochba din anul 130, au fost gasite, in perioada 1952 -1961, in acelasi sector din apropierea Marii Moarte, in timpul cercetarilor efectuate pe teritoriul israelian. Ultimele pergamente au fost gasite de beduinii care cautau in pesteri obiecte si oale vechi pe care intentionau sa le vanda.
Profesorul de arheologie Hanan Eshel de la Universitatea Bar Ilan din Tel Aviv, care este specialist in epoca romana si Biblie, a fost chemat in august 2004 sa autentifice pergamentele si le-a achizitionat in schimbul a 3000 de dolari. In momentul in care au fost descoperite, in interiorul unei grote, pergamentele erau acoperite de excremenele soarecilor de camp, dar si de un strat gros de praf care le-a protejat timp de 2000 de ani. In aceeasi regiune, insa la o distanta de circa 50 de kilometri, au fost descoperite, in 1947, Manuscrisele de la Marea Moarta, scrise cu doua secole mai devreme, in perioada vietii lui Iisus Christos. "Este pur si simplu senzational. Acesta este un vis care a devenit realitate. Gratie acestei descoperiri, vom afla din ce in ce mai multe despre aceasta perioada tulbure in care s-au produs revolta evreilor contra romanilor", a declarat cu entuziasm Eshel. In timpul revoltei deosebit de sangerose conduse de Bar Kochba peste 900 de localitati evreiesti au fost distruse, in timp ce invadatorii romani au pierdut 10.000 dintre oamenii lor. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.