Curtea de Conturi Dambovita a facut un control la Biroul Regional Sapard Targoviste (BRIPS 3 Sud-Muntenia-Targoviste), in urma caruia a constatat ca multe miliarde de lei au fost acordate nelegal. Sub conducerea directorului Dorina Comsa, Curtea de C
Curtea de Conturi Dambovita a facut un control la Biroul Regional Sapard Targoviste (BRIPS 3 Sud-Muntenia-Targoviste), in urma caruia a constatat ca multe miliarde de lei au fost acordate nelegal. Sub conducerea directorului Dorina Comsa, Curtea de Conturi a ajuns la concluzia ca la Biroul Regional Sapard Targoviste nu au fost respectate prevederile legale in atribuirea si decontarea proiectelor finantate prin Programul Sapard. In total, decontarile facute sau in curs de realizare la Biroul Regional Sapard Targoviste se ridica la peste 22 de miliarde de lei. De remarcat este faptul ca aceasta reprezinta doar o parte din neregulile financiare gasite la Targoviste, pentru anul 2004, cand director era, si este, Dorina Comsa. Am contactat Biroul Regional Sapard Targoviste pentru a afla pozitia directorului fata de concluziile controlului, dar Dorina Comsa nu a transmis punctul sau de vedere.
Diriginti de santier multiplicati
Controlul Curtii de Conturi a scos la iveala decontari de 259 de milioane de lei vechi pentru plata unor servicii de inspectie/dirigentie de santier realizate de persoane care, in acelasi timp, erau si angajate in administratia publica. Manualul de achizitii publice utilizat in cadrul Progarmului Sapard interzice acest lucru. Curtea de Conturi a constatat ca legea a fost incalcata la proiectele derulate de consiliile locale Berceni, judetul Prahova, Runcu, judetul Dambovita, si Ciomagesti, judetul Arges. Interesant este faptul ca, la Ciomagesti, au fost decontata si suma de 800 de milioane de lei vechi, reprezentand contravaloarea serviciilor de proiectare prestate de o firma de proiectare "la care un expert-cheie este angajat al administratiei publice", se arata in Nota.
Si la proiectul de la Valeni, judetul Dambovita, Curtea de Conturi a constatat ca dirigintele de santier a prestat aceeasi activitate, in acelasi timp, la un alt proiect finantat prin Programul Sapard. In total, acesta a incasat, in 2004, 130 de milioane de lei, "ca plata necuvenit", potrivit Curtii de Conturi.
Nereguli in documente
Pentru proiectul de la Ciomagesti, judetul Arges, Agentia Sapard a decontat 39 de milioane de lei pentru servicii de asistenta tehnica pentru care nu exista documente. Nereguli de 183 de milioane de lei au mai fost gasite la consiliile locale Poeni, judetul Arges, Malu cu Flori si Tartasesti, judetul Dambovita. Aici, Agentia Sapard a platit pentru lucrari de organizare de santier, "care nu sunt de natura celor prevazute de reglementarile in vigoare".
Curtea de Conturi imputa Biroului Regional Sapard Targoviste ca a decontat lucrari si servicii facute de firme care au fost selectate in conditii de conflict de interese si nerespectarea clauzelor de etica. Totusi, au fost decontate 2,152 miliarde de lei cu incalcarea acestor dispozitii. Curtea de Conturi a descoperit aceste ilegalitati la proiecte desfasurate de consiliile locale Tartasesti si Bezdea, judetul Dambovita.
In schimb, la Mozaceni, judetul Arges, inspectorii Curtii de Conturi au constatat ca Biroul Regional Sapard Targoviste a autorizat decontarea de doua ori a acelorasi cheltuieli, in valoare de 125 de milioane de lei. Curtea de Conturi a mai constatat ca Biroul Regional Sapard Targoviste a autorizat la plata 1,253 miliarde de lei pentru realizarea unor amenajari hidrotehnice pentru reabilitarea unui baraj pentru un lac piscicol, fara a exista documente solide care sa ateste faptul ca barajul apartine domeniului public. Pentru a beneficia de 100% finantare Sapard, obiectivul trebuie sa apartina domeniului public. Verificarile Curtii de Conturi au vizat si un proiect pentru realizarea unei cabane turistice de vanatoare, beneficiara fiind firma Construct Prod SRL din Dambovita. S-a constatat ca Biroul Regional Sapard Targoviste a decontat 1,337 miliarde de lei pentru un proiect demarat anterior (n.r.-fapt interzis de Programul Sapard), iar cabana nu era in circuitul turistic.
Cheltuieli neeligibile
Pe de alta parte, Agentia Sapard a selectat doua proiecte, beneficiare fiind societatile Mobins Lemn SRL si Sideral Tour SA, amandoua din judetul Arges si amandoua cu aceeasi adresa, sediu social si administrator si aproape aceiasi asociati. Expertii Curtii de Conturi precizeaza ca, din punct de vedere juridic, sunt respectate cerintele fisei tehnice, dar, sub aspect economic, beneficiare sunt aceleasi persoane, "fapt ce contravine principiilor de finantare ale Programului Sapard", se arata in Nota. Biroul Regional Sapard Targoviste a decontat 1,28 miliarde de lei pentru lucrari facute inainte de contractarea proiectului Sapard.
La SC TC Affaires SRL, judetul Arges, Biroul Regional Sapard Targoviste a preautorizat la plata lucrari in valoare de 4,476 miliarde de lei pentru lucrari realizate de o firma ce nu era autorizata legal sa desfasoare astfel de activitati. In plus, Sapard Targoviste a preautorizat la plata lucrari in valoare de 10,31 miliarde de lei, realizate la Munteni-Buzau, judetul Ialomita, cheltuieli considerate neeligibile de Curtea de Conturi . (L.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.