8000 de ziaristi ai presei scrise si electronice din lume se pregatesc sa ocupe Gaza, ei - trimisii ziarelor si televiziunilor din 162 de tari vor fi cronicarii unui razboi ciudat, ciufut si ilogic: evrei contra evreilor. Primele sute au si sosit.
8000 de ziaristi ai presei scrise si electronice din lume se pregatesc sa ocupe Gaza, ei - trimisii ziarelor si televiziunilor din 162 de tari vor fi cronicarii unui razboi ciudat, ciufut si ilogic: evrei contra evreilor. Primele sute au si sosit. Nu mai exista o camera de hotel libera pe o raza de zeci de kilometri, chiar si felahii si refugiatii inchiriaza cate o camera din cocioabele lor pentru incredibila suma de 3000 de dolari pe luna. Primele sute de ziaristi au si sosit, ei au fost in Kosovo si in Irak, la granita dintre India si Pakistan, in tara bascilor si in Irlanda, pe fronturile afganistane, pretutindeni unde putea a praf de pusca si mureau oameni. De azi, ZIUA va fi si ea acolo.
14 iulie, ora 9 dimineata.
Generalul Dan Halutz, seful Statului Major al Armatei Israeliene a ordonat inchiderea ermetica a Gazei, nimeni nu mai intra, nimeni nu mai iese. Au mai existat asemenea ordine, dar ele erau indreptate impotriva palestinienilor. Acum, pentru prima oara, ordinul nu mai tine seama de nationalitate, mai mult, ordinul a fost emis impotriva evreilor. Generalul spune ca a avea informatii ca zeci de mii de manifestanti ai dreptei israeliene se pregateau sa invadeze Gaza si sa faca astfel imposibila evacuarea coloniilor evreiesti. Evacuarea va incepe exact peste o luna, la 15 august.
14 iulie, ora 10 dimineata.
Generalul Eliezer Stern, comandantul resurselor umane ale Zahalului, soseste in colonia Neve-Dkalim, si incearca sa-i convinga pe colonisti sa nu opuna rezistenta la evacuare. In timp ce generalul converseaza, extremistii evrei ii fac ferfenita anvelopele masinii blindate.
14 iulie, ora 13, la pranz.
Generalul Amos Oren, directorul general al Ministerului Securitatii, care se intorcea de la o intalnire cu colonistii din Kfar Hadarom, este atacat de un grup de turbulenti care il impiedica sa-si continue drumul. Intre manifestantii cei mai violenti l-am vazut si pe deputatul Uri Ariel, unul din conducatorii Partidului extremist de dreapta "Uniunea Nationala" (Haiehud Haleumi). Generalul a trebuit sa fuga de la fata locului, in timp ce colonistii alergau dupa el, huiduindu-l. "Daca armata ne-a bagat intr-un ghetou, atunci sa simta si armata ghetoul", a explicat cinic Menahem Felix, rabinul coloniei Alon More.
14 iulie, ora 16 dupa amiaza.
Extremistii de dreapta Simson Sitrin(18 ani) si Avinoam Krispin (19 ani) au fost adusi in catuse la Tribunalul din Beer-Sheva, acuzati ca aproape l-au ucis cu pietre pe tanarul palestinian Ziad al-Magiaida (17 ani), din cartierul Muasi, Gaza. Linsajul s-a petrecut sub ochii aparatelor de televiziune si a fost transmis in toata lumea.
14 iulie, ora 19, seara.
Dialog intre doi deputati israelieni, unul evreu, celalalt arab: "Evreii nu au ce cauta in Gaza", "Palestinienii nu au ce cauta in Israel, "Esti un fascist!", "Esti un idiot!", "Arab imputit!", "Evreu imputit!", "Las' ca te invat eu minte", "Pe ma-ta!", "Pe mata, tu!", "Du-te in... Gaza!", "Ba du-te, tu!" s.a.m.d.
14 iulie. ora 18.
Tancurile israeliene au reocupat orasul palestinian Tulkarem, punctul de plecare al teroristului-sinucigas, autorul atentatului de acum cateva zile, la Natania. Tulkarem nu-i in Gaza, ci in Cisiordania, dar dinamita circula dintr-o zona in alta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.