Caldura excesiva asociata cu umiditatea streseaza organismul. Sistemul cardiovascular este suprasolicitat de instabilitatea atmosferica, riscurile de accident vascular cerebral fiind mai mari. Cei mai afectati sunt batranii, copiii si bolnavii cronic

Caldura excesiva asociata cu umiditatea streseaza organismul. Sistemul cardiovascular este suprasolicitat de instabilitatea atmosferica, riscurile de accident vascular cerebral fiind mai mari. Cei mai afectati sunt batranii, copiii si bolnavii cronici.

Fluctuatiile de temperatura, umiditate si presiune atmosferica ii afecteaza in principal pe batranii, copiii si pe cei care sufera de boli cronice (cardiacii, hipertensivii, cei care au avut accidente vasculare cerebrale). In sezonul estival, temperaturile extreme cresc riscul de accident vascular cerebral daca se asociaza cu terapia anticoagulanta. ""Acesti bolnavi nu trebuie insa sa renunte la medicamente, ci sa nu se expuna temperaturilor ridicate"", arata conf. dr. Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de Familie de la Universitatea de Medicina si Farmacie ""Carol Davila"".
UMIDITATEA. Diferentele mari de temperatura de la o zi la alta, presiunea atmosferica scazuta necesita din partea organismului un efort mai mare de adaptare. Umiditatea excesiva face ca temperaturile sa para mai ridicate decat in realitate, ceea ce suprasolicita sistemul cardiovascular, crescand riscul aparitiei accidentelor vasculare cerebrale. Aerul cald si umed le creeaza probleme astmaticilor, ingreunandu-le respiratia. Temperaturile crescute asociate cu umiditatea dau senzatia de disconfort chiar si persoanelor sanatoase. In mod normal, organismul isi regleaza temperatura prin transpiratie. In zilele calduroase si umede, acest proces este ingreunat, caci aerul incarcat cu vapori impiedica evaporarea transpiratiei si racirea corpului.
SFATURI. Bolnavii si varstnicii sunt sfatuiti sa isi respecte tratamentul, iar in zilele insorite sa nu se expuna razelor solare intre orele 11:00 si 15:00. Ei trebuie sa aiba un regim de efort moderat dupa toleranta propriului organism, un regim alimentar usor si un consum de lichide adecvat. Foarte importanta in aceasta perioada este hidratarea corespunzatoare. Cantitatea insuficienta de lichide poate provoca accidente vasculare, pentru ca pierderile de lichide si saruri prin transpiratie cresc concentratia elementelor sangvine.

SENSIBILITATE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.