Valcea risca sa devina un judet izolat din cauza precipitatiilor si a surparilor. Drumul care face legatura cu zona Transilvaniei s-a rupt, podurile de pe raul Topolog, Orlesti si Govora sunt gata sa se prabuseasca, iar trenurile au fost blocate pe c
Valcea risca sa devina un judet izolat din cauza precipitatiilor si a surparilor. Drumul care face legatura cu zona Transilvaniei s-a rupt, podurile de pe raul Topolog, Orlesti si Govora sunt gata sa se prabuseasca, iar trenurile au fost blocate pe caile ferate. Cursurile de apa depasesc mereu cotele de inundatie, peste 150 de fantani au fost infestate si mai multe linii electrice sunt distruse. Autoritatile asista neputincioase la ""spectacolul"" naturii furioase. Judetul risca sa nu mai poata lua legatura cu restul tarii, din cauza arterelor de circulatie blocate sau a podurilor avariate. In comuna Nicolae Balcescu, podul situat pe DN 7 peste raul Topolog este partial distrus, motiv pentru care nu se mai poate face legatura cu municipiul Pitesti.
Reprezentantii Directiei Regionale de Drumuri Nationale si Poduri (DRDNP) Valcea au afirmat ca structura de rezistenta a podului este slabita si, in cazul in care nu se va interveni, pilonii de sustinere vor ceda. Din cauza copacilor cazuti, un tren a avut o intarziere de o ora in statia Pausa, iar un altul si-a intrerupt temporar traseul la Racovita. EXCAVATII HAOTICE. Fenomenul de eroziune determinat de excavatiile ilegale facute in aval de poduri a facut ca viteza de scurgere a apei sa creasca si sa antreneze aluviunile. Aceasta situatie pune in pericol si circulatia pe podul de pe DN 64, in localitatea Orlesti, unde albia raului s-a adancit cu aproape 2 metri. Angajatii Serviciului de Gospodarire a Apelor Valcea au fost asaltati de sute de ramniceni care au reclamat ca le ploua in apartamente. Din cauza izolatiilor efectuate necorespunzator, oamenii au stat cu ligheane si galeti in camere, unii fiind nevoiti chiar sa se mute. Ploile au afectat mai multe retele electrice, 78 de posturi de transformare fiind avariate. Blocurile din orasul Brezoi au ramas fara curent, oamenii evacuand apa din locuinte la lumina lumanarii. 47 miliarde de lei. Atat i-au costat pe valceni ploile cazute in ultimele trei zile. Specialistii Prefecturii Valcea au trimis deja Guvernului evaluarea pagubelor produse de inundatii in 48 din cele 89 de localitati ale judetului.
Surse din Prefectura spun ca aceasta suma a fost stabilita la limita de jos a cazurilor forte, ceea ce da de inteles ca, de fapt, valoarea reala este mult mai mare. Situatia critica din alte judete, cum este cazul Bacaului, i-a determinat pe evaluatorii valceni sa mai inchida ochii. Autoritatile refuza sa dea publicitatii estimarea pagubelor pe fiecare localitate in parte, pentru a evita un scandal de proportii. Unii primari s-ar considera nedreptatiti de modul in care a fost facuta evaluarea. EVALUARE. Doar 5 miliarde lei din cele 47 pot fi acoperite din fonduri aflate la dispozitia Consiliului Judetean Valcea. Restul banilor ar urma sa provina din rezerva bugetara a Guvernului pentru situatii de urgenta. Specialistii valceni care au evaluat pagubele se tem insa ca Guvernul nu va avea de unde sa suporte aceasta suma, intrucat alte zeci de judete sunt calamitate, in unele dintre acestea situatia fiind de-a dreptul critica. Aproape 19 miliarde reprezinta suma necesara reabilitarii podurilor si podetelor afectate de viituri. Alte 7,4 miliarde sunt necesare refacerii drumurilor comunale si satesti stricate de ape. Restul banilor reprezinta pagube produse de alunecarile de teren sau cauzate de distrugerea sau avarierea locuintelor, a zidurilor de sprijin, a digurilor sau alimentarilor cu apa sau gaze. Dolj - ""Am dormit pe deal, de frica""
NEPUTINTA. In privirea oamenilor se citeste disperarea


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.