Legislatia privind taxa pe valoarea adaugata (TVA) va fi modificata, dar se va mentine diferentierea pe cota standard si redusa, in strategia de politica fiscala pe urmatorii trei ani nefiind, inca, stabilit un nivel al cotei standard, potrivit unor
Legislatia privind taxa pe valoarea adaugata (TVA) va fi modificata, dar se va mentine diferentierea pe cota standard si redusa, in strategia de politica fiscala pe urmatorii trei ani nefiind, inca, stabilit un nivel al cotei standard, potrivit unor surse din Ministerul Finantelor Publice. In prezent, cota standard de TVA este de 19%. Cota redusa, de 9%, este aplicata pentru produse cum ar fi protezele medicale si medicamentele, precum si pentru servicii cum ar fi editarea de carti, reviste, manuale scolare si cazarea in unitati turistice. "Legislatia fiscala in domeniul TVA va fi armonizata cu reglementarile din Uniunea Europeana. Modificarile substantiale se vor aplica dupa integrare si vor viza schimburile intracomunitare. Astfel, vor disparea declaratiile vamale intre Romania si statele membre ale Uniunii Europene, marfurile urmand sa circule pe baza unor documente speciale. De asemenea, va exista un sistem de decontari intre statele membre UE", au declarat sursele citate. In plus, vor fi aplicate regimuri speciale pentru o serie de bunuri gen second-hand, obiecte de arta, antichitati si in cazul agentiilor de turism.
Potrivit surselor citate, Romania nu a implementat unele directive ale UE, aplicate de o serie de state UE in relatia cu Romania. "Este vorba de TVA destinata carburantilor pentru transportatori, achizitionati pe teritoriul Romaniei. Unele state membre ale UE returneaza Romaniei TVA aferenta acestor produse achizitionate in aceste tari", au explicat sursele.
Ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu, a declarat recent ca masura de majorare a TVA face parte din ipotezele de lucru ale Cabinetului si ca o decizie finala in acest sens va fi luata dupa dezbateri in cadrul Guvernului si al Coalitiei. Principala varianta luata in calcul pentru taxa pe valoarea adaugata este cresterea acesteia, de la 1 ianuarie 2006, de la 19 la 22%, masura care va majora cu un punct procentual tinta de inflatie pentru anul viitor, de la 5% la 6%. Potrivit Directivei 6 a UE, nivelul minim pentru cota standard este de 15%. Cel mai redus nivel al TVA este in Spania si Germania, de 16%, iar cea mai ridicata cota este in Danemarca si Ungaria, de 25%. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.