PULSUL MEDICINEI Bolile de plamani sunt parsive, tacute, nu prea dau simptome clare, evolueaza cronic si sunt decelate tarziu. Dar exista si urgente in patologia de plaman, dintre aceste urgente hemoptizia este de mare importanta.
Ea in
PULSUL MEDICINEI Bolile de plamani sunt parsive, tacute, nu prea dau simptome clare, evolueaza cronic si sunt decelate tarziu. Dar exista si urgente in patologia de plaman, dintre aceste urgente hemoptizia este de mare importanta.
Ea inseamna eliminarea de sange prin tuse. Conferentiar doctor Constantin Marica, sef de sectie la Institutul de pneumologie ""M. Nasta"", explica aceste eliminari de sange, care se deosebesc de pierderile de sange generate de alte boli sau de sangerarile din gingii. Atunci cand, in timpul varsaturii, voma are aspectul de zat de cafea este vorba de o afectiune digestiva. De vina pot fi ulcerele, cancerele gastrice, gastritele. Pierderi de sange pe gura apar si in unele afectiuni cardiace, de exemplu, in hipertensiune sau in stenozele mitrale. Care sunt tipurile de hemoptizii, tipurile de eliminare de sange prin tuse, care anunta leziuni in bronhii sau in tesutul plamanilor? Hemoptizia minima inseamna ca sangele este amestecat cu sputa, in sputa apar firisoare de sange. Daca aceasta eliminare de sange in sputa se repeta timp de 1-3 saptamani trebuie analizata situatia, se anunta o boala de plaman, cel mai adesea inregistrandu-se un cancer bronho-pulmonar.
Hemoptizia este mica atunci cand sangele este curat, aerat din plamani, fara sputa, cand este vorba de o cantitate de 50-100 de mililitri. Hemoptizia medie se declara atunci cand se pierd prin tuse 100-500 de mililitri de sange. Dramatica este hemoptizia mare. In hemoptiziile minime si mici se rup vasele mici, capilarele. In hemoptiziile medii si mari se rup vasele mari din plamani, se rupe aorta sau umflaturi benigne care au prins vase. Majoritatea bolilor pulmonare produc pierderi de sange, tuberculoza cu caverne, cancerul bronho-pulmonar, bronsectaziile, micozele cantonate in plamani, infectiile cu germeni anaerobi.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.