In tara noastra este in crestere numarul copiilor afectati de rahitism. Mai multe studii realizate de Institutul de Sanatate Publica pe esantioane reprezentative de copii arata o frecventa ingrijoratoare: 20,5% cazuri de rahitism la copiii de varsta

In tara noastra este in crestere numarul copiilor afectati de rahitism. Mai multe studii realizate de Institutul de Sanatate Publica pe esantioane reprezentative de copii arata o frecventa ingrijoratoare: 20,5% cazuri de rahitism la copiii de varsta mica si de aproximativ 10% printre prescolari, in 95% dintre aceste cazuri afectiunea fiind cauzata de deficitul de vitamina D.

Medicul Alin Stanescu, director medical al Institutului pentru Ocrotirea Mamei si Copilului (IOMC), precizeaza ca rahitismul este o afectiune metabolica a sistemului osos, a carei cauza principala este mineralizarea deficitara a matricei osoase, ca urmare a asimilarii unei cantitati insuficiente de calciu si fosfor pe fondul carentelor de vitamina D.
Mihaela Mihu, medic primar pediatru specialist in diabet si boli de nutritie la Spitalul de Copii ""Marie Curie"", spune ca ""alimentatia echilibrata in primii ani de viata ai copilului si in perioadele de crestere este obligatorie in prevenirea rahitismului"".
Alimentele cu un aport considerabil de vitamina D sunt untura de peste, carnea de peste, ficatul de vita, galbenusul de ou. Dar, in alimentatie, cantitatile de vitamina D sunt insuficiente. In profilaxia rahitismului la copii, cei mai importanti pasi sunt alimentatia echilibrata, suplimentele nutritive prescrise de medici si expunerea la soare.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.