Statul va vinde intre 50% plus o actiune si 75% din actiunile Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), decizia urmand sa fie luata inainte de etapa depunerii ofertelor finale pentru achizitionarea institutiei. Potrivit unor surse din Ministerul Fina
Statul va vinde intre 50% plus o actiune si 75% din actiunile Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), decizia urmand sa fie luata inainte de etapa depunerii ofertelor finale pentru achizitionarea institutiei. Potrivit unor surse din Ministerul Finantelor, citate de Mediafax, proiectul strategiei de privatizare a CEC permite comisiei de privatizare sa ceara potentialilor cumparatori oferte preliminare atat pentru un pachet majoritar de 75% din capitalul CEC, cat si pentru un pachet mai mic, dar cel putin 50% plus o actiune", au explicat sursele citate. Dupa analiza ofertelor neangajate, comisia de privatizare va stabili cota de capital pentru care va fi solicitata depunerea ofertelor finale si angajate.
Potrivit sursei citate, comisia de privatizare va propune Guvernului ca un pachet de 5% din actiunile CEC sa fie vandut catre salariatii bancii, prin intermediul unei asociatii care va fi infiintata cu acest scop. Vanzarea se va realiza prin negociere directa, dupa finalizarea achizitiei pachetului majoritar. Cu exceptia unei cote de 9,9% din titlurile CEC alocate pentru constituirea Fondului Proprietatea, restul actiunilor ramase in proprietatea statului vor fi vandute la pachet sau pe etape prin intermediul pietei de capital, interne sau externe. Recent, unul dintre membrii comisiei de privatizare a declarat ca, in contractul de vanzare a pachetului majoritar de actiuni CEC, ar putea fi introduse clauze privind pastrarea, pentru o anumita perioada, a retelei teritoriale si a brand-ului. Forma finala a strategiei de privatizare a CEC se afla in definitivare la consultantul de privatizare, banca americana JP Morgan.
Pentru achizitionarea CEC si-au manifestat interesul grupul franco-belgian Dexia, Erste Bank si Raiffeisen Bank - Austria, OTP Bank - Ungaria, HVB - Germania, Groupe Societe Generale si BNP Paribas - Franta, EFG Eurobank Ergasias - Grecia si Rabobank - Olanda.CEC este a patra mare banca din Romania in functie de marimea activelor, iar la sfarsitul anului trecut avea circa 1.400 de unitati teritoriale si peste 9.100 de angajati. Presedintele bancii, Eugen Radulescu a afirmat ca programul de restructurare pana la privatizare prevede disponibilizarea a 1.500 de salariati CEC inainte de finele anului. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.