Institutul National de Statistica respinge pozitia Blocului National Sindical (BNS), in ceea ce priveste corectitudinea calculului indicatorilor referitori la consumul si castigurile populatiei, dupa ce BNS a contestat la inceputul saptamanii corecti
Institutul National de Statistica respinge pozitia Blocului National Sindical (BNS), in ceea ce priveste corectitudinea calculului indicatorilor referitori la consumul si castigurile populatiei, dupa ce BNS a contestat la inceputul saptamanii corectitudinea calculului acestor indicatori.
INS a precizat ca evaluarea cosului minim de consum se realizeaza sub coordonarea Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF), iar INS nu este raspunzator de aceste date. INS mai arata ca, de fapt, cifrele contestate de BNS au de-a face cu calcularea indicelui preturilor de consum (IPC), nu cu cosul zilnic. Indicele preturilor de consum se calculeaza ca un indice cu baza fixa, pe baza ponderilor fiecarui element de cheltuiala in totalul cheltuielilor medii lunare ale gospodariilor populatiei. Ponderile utilizate pentru calculul indicilor preturilor de consum sunt obtinute din Ancheta Bugetelor de Familie (ABF) si se actualizeaza anual. Astfel, incepand cu ianuarie 2005 in calculul IPC se utilizeaza ponderile rezultate din structura cheltuielilor medii efectuate de o gospodarie in anul 2003, acestea fiind ultimele date disponibile la acel moment, se mai precizeaza in comunicat.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.