Procesatorii apreciaza ca o taxa vamala de maxim 5% la importurile de carne de porc ar putea mentine preturile de pe piata la nivelul actual, dupa ce crescatorii de animale au solicitat Ministerului Agriculturii majorarea acesteia la 45%, transmite M
Procesatorii apreciaza ca o taxa vamala de maxim 5% la importurile de carne de porc ar putea mentine preturile de pe piata la nivelul actual, dupa ce crescatorii de animale au solicitat Ministerului Agriculturii majorarea acesteia la 45%, transmite Mediafax. "Pentru a putea rezista pe piata ar fi necesara o taxa de maxim 5%", a declarat, ieri intr-o conferinta de presa, Sorin Minea, presedintele Asociatiei Romane a Carnii (ARC). Crescatorii de animale au cerut Ministerului Agriculturii aplicarea unei taxe vamale de 45%, in vederea protejarii productiei interne concurate de importurile ieftine. In replica, procesatorii afirma ca majorarea taxelor vamale la 45% va determina o scumpire a carnii cu 30-40%. Pe de alta parte, surse apropiate discutiilor afirma ca Ministerul Agriculturii are in vedere o taxa de 20%. Pana in prezent, cele doua parti, mediate de Ministerul Agriculturii, nu au ajuns la o intelegere in ceea ce priveste nivelul taxelor.Importurile de carne de porc transata si congelata sunt scutite in acest an de la plata taxelor vamale, spre deosebire de carnea refrigerata, unde se aplica taxe de 20%. In acelasi timp, la importurile de carne congelata in carcasa se aplica o taxa de 45%. In ceea ce priveste carnea refrigerata, taxa vamala este de 10% la carcasa, comparativ cu 20% la pulpa fara os, piese, muschi file si jambon. Reprezentantii ARC afirma ca se apeleaza la importuri intrucat nu exista oferta pe piata interna, productia interna, care asigura doar 30-40% din necesarul intern, fiind valorificata aproape in totalitate in magazine. In plus, preturile la carne in Romania sunt cu 25-30% peste cele din UE, iar marirea taxelor va duce la o majorare a preturilor la carne si mezeluri. Pretul unui kilogram de carne din import, inclusiv taxele, se ridica la circa 75.000 lei, nivel aproximativ egal cu cel practicat pe piata interna. Potrivit oficialilor ARC, costurile pentru obtinerea unui kilogram de carne de porc in carcasa se ridica la circa 50.000 de lei. Daca se adauga si subventia de 500 euro pe tona din acest an, crescatorii ar trebui sa obtina un profit de circa 40%, apreciaza reprezentantii ARC. Procesatorii mai solicita Ministerului Agriculturii sa verifice modul in care au fost atribuite si folosite in ultimii ani subventiile acordate crescatorilor de porci, precum si motivele pentru care clasificarea carcaselor nu se face inca in Romania.Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, importurile de carne de porc s-au dublat in primele cinci luni. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.