Politia britanica a anuntat ca i-a identificat pe cei patru presupusi autori ai seriei de atentate care a zguduit Londra, joia trecuta, apreciind ca "este foarte probabil" ca unul dintre ei sa fi murit intr-una dintre deflagratiile provocate la metro
Politia britanica a anuntat ca i-a identificat pe cei patru presupusi autori ai seriei de atentate care a zguduit Londra, joia trecuta, apreciind ca "este foarte probabil" ca unul dintre ei sa fi murit intr-una dintre deflagratiile provocate la metroul londonez. Cei patru sunt cetateni britanici, a anuntat Scotland Yard. Politistii, insa, nu au declarat, in mod explicit, daca a fost vorba despre atentate sinucigase.
"Este foarte probabil" ca unul dintre cei patru barbati suspectati de implicare in atentate sa fi murit in garnitura de metrou care circula intre Aldgate si Liverpool Street, a declarat Peter Clarke, seful diviziei antiterorism a Scotland Yard, citat de Rompres.
Scotland Yard nu a precizat daca barbatul respectiv a decedat in mod involuntar, prin declansarea accidentala a bombei pe care o transporta, sau intr-un atac sinucigas.
Marti seara, politia londoneza incerca sa stabileasca daca toti cei patru barbati suspectati ca ar fi fost autorii atentatelor au murit in urma deflagratiilor - varianta sustinuta de postul de televiziune Sky News.
Ancheta a fost accelerata in mod semnificativ marti, o persoana fiind arestata in cadrul unei ample operatiuni a politiei, desfasurata in imprejurimile orasului Leeds, in Yorkshire, nordul Angliei.
Anchetatorii au intreprins in zona sase perchezitii. Ei s-au deplasat la domiciliile a trei dintre cei patru suspecti.
Politia a descoperit efectele personale ale suspectilor
In urma cercetarilor, s-a ajuns la concluzia ca trei dintre cei patru barbati plecasera din Yorkshire joi dimineata si, dupa toate probabilitatile, lor li s-a alaturat, pe drum, o a patra persoana.
Cei patru au sosit la Londra cu trenul, a precizat Clarke. "Am vazut imagini surprinse de camerele de supraveghere, care ii prezentau pe suspecti in statia King's Cross, cu putin timp inainte de ora locala 08:30 (10:30, ora Romaniei), in dimineata zilei de 7 iulie", a explicat responsabilul Scotland Yardului. Politia a precizat ca indicii suplimentare au fost descoperite in apropierea a trei dintre cele patru zone afectate de deflagratii. Este vorba despre obiecte "apartinand a trei dintre cei patru barbati".
Efectele personale ale primului au fost gasite la bordul autobuzului liniei 30, in Tavistock Square, iar ale celui de al doilea au fost descoperite la locul deflagratiei din Aldgate. Documente personale ale celui de-al treilea au fost gasite si la Aldgate, si la Edgware Road, a precizat Scotland Yard.
Perchezitii intr-un cartier musulman
Anchetatorii au lansat, marti, o operatiune si in cartierul Luton, evacuand gara si parcarea acesteia. Luton este un cartier muncitoresc, aflat la periferia nordica a Londrei, unde traieste o importanta comunitate musulmana. In timpul actiunii, serviciile de deminare au actionat pentru a distruge un vehicul despre care se presupunea ca ar fi fost utilizat de teroristi. In masina detonata de politie se aflau explozibili, relateaza Sky News, care nu precizeaza sursa acestei informatii. Atentatele de la Londra s-au soldat cu cel putin 52 de morti si 700 de raniti, potrivit unui bilant considerat, inca si ieri, tot provizoriu.
Forta si natura deflagratiilor din capitala britanica sugereaza ca autorii acestora au achizitionat fie explozibili militari, fie civili, dar de calitate foarte buna. In opinia unui expert britanic, Profesorul Hans Michels de la Imperial College din Londra, aceste materiale ar proveni din Europa de Est.
Zvonurile conform carora bombele ar fi fost construite artizanal au fost infirmate si de catre Ian Blair, comisarul Politiei Metropolitane, cel care conduce ancheta.
Cel mai probabil aceste materiale explozive provin din Europa si nu din Marea Britanie, opineaza Michels. Utilizarea acestor substante in activitati civile este restransa, avand in vedere ca sectorul constructiilor foloseste, in prezent, materiale alternative, iar autorizarile pentru activitatile ce implica explozibili trebuie emise de Biroul pentru Sanatate si Siguranta de pe langa Executivul britanic, a explicat Michels.
Ar putea fi Semtex
Utilizarea militara a explozibililor nu apare in documente oficiale si nu exista o baza centrala de date care sa monitorizeze cantitatile folosite. "E o situatie destul de neclara", a afirmat acelasi expert. State precum Olanda sau Elvetia detin o statistica mai clara in ceea ce priveste situatia explozibililor de pe teritoriul lor. In schimb, in Balcani si in Europa de Est se afla cantitati enorme de explozibili care au fost comercializate pe piata neagra.
"Problema cu materialele explozibile este ca doar o parte dintre acestea poate fi detectata cu ajutorul cainilor special dresati. Echipamentele cu raze X nu pot distinge aceste materiale de altele", a explicat expertul.
In opinia profesorului exista posibilitatea ca materialul exploziv sa fi fost Semtex, utilizat, in mod obisnuit, de Armata Republicana Irlandeza in incidentele teroriste din anii 1990 si care a fost cumparat din Libia.
Au fost identificate 11 victime
Deja 11 persoane, ucise in atentatele din 7 iulie au fost identificate.
Un purtator de cuvant al politiei a declarat ca ieri urmau sa fie deschise opt anchete penale asupra conditiilor in care au murit victimele identificate, inclusiv asupra decesului a doua persoane care se lucrau pentru Primaria din Londra, Jamie Gordon, in varsta de 30 de ani, si Philip Russell, de 28 de ani.
Cei doi si-au pierdut viata in atacul asupra autobuzului, in zona Tavistock Square. Scotland Yard anuntase, marti, identificarea celor doua victime.
Prima victima identificata: Susan Levy, 53 de ani, mama a doi copii.
O deficienta de semnalizare
Numele Mihaelei Otto, cetatean britanic de origine romana, figura, ieri, pe o lista a persoanelor a caror moarte a fost confirmata de autoritatile britanice, publicata de cotidianului The Times.
Mihaela Otto, in varsta de 46 de ani, era tehnician dentar si avea domiciliul la Mill Hill, in nordul Londrei. Ea a fost data disparuta de catre familie imediat dupa atentate.
Mihaela se indrepta spre Knightsbridge in dimineata atacurilor de la Londra. Garnitura de metrou in care se afla, pe tronsonul Northern Line, fusese deviata via King's Cross, din cauza unei deficiente de semnalizare, afirma The Times.
De asemenea, politia londoneza a anuntat o familie din New York, aflata in cautarea unuia dintre membrii sai, ca acesta se afla, cu siguranta, printre cei ucisi. Michael Matsushita, in varsta de 37 de ani, este singurul american care si-a pierdut viata in atentatele de la Londra. Matsushita, nascut la New York, tatal sau fiind japonez, iar mama, vietnameza, a parasit metropola americana in anul 2001, fiind organizator de sejururi turistice in Asia de Sud-Est. Acolo a intalnit-o pe iubita sa, de origine britanica. Matsushita plecase la aceasta, la Londra, cu doar cateva saptamani inaintea atentatelor.
Parintii lui Michael Matsushita intentioneaza sa puna bazele unei fundatii care sa-i poarte numele, destinata ajutorarii orfanilor din Cambodgia.
Alti patru cetateni americani au fost raniti in atentate.
Concert in memoria victimelor
Sub deviza "Londra unita", sambata va avea loc in capitala Marii Britanii un concert gratis, in memoria victimelor de la 7 iulie, a anuntat ieri Primaria locala. Concertul se va desfasura la Burgess Park . "Concertul va demonstra ca Londra ramane in picioare si sarbatoreste statutul sau de oras al tuturor raselor, religiilor si culturilor, exact ceea ce detesta autorii atentatelor, cei care i-au pus bombe", a declarat primarul Ken Livingstone.
Autoritatile britanice au chemat, totodata, populatia sa pastreze, azi, doua minute de reculegere in memoria victimelor atacurilor. Tot azi, la ora 18:00, se va desfasura un priveghi in Trafalgar Square.
Moment de reculegere in Romania
Si Romania a decis, ca tot azi, la ora 14:00, sa fie pastrat un moment de reculegere, pe intreg teritoriul tarii, in semn de omagiu pentru cei cazuti in atentatele teroriste de la Londra.
Decizia a fost luata dupa ce cancelarul austriac Wolfgang Schussel, in calitatea sa de membru al Troicii presedintiei Uniunii Europene, a propus, in semn de solidaritate cu familiile victimelor atentatului, ca intreg spatiul UE, tari membre sau candidate, sa pastreze un moment de reculegere concomitent cu manifestarea similara care va avea loc la Londra.
O noua legislatie antiterorista
Premierul britanic, Tony Blair, a anuntat, ieri, ca in urmatoarele saptamani va incepe examinarea unei noi legislatii privind lupta impotriva terorismului, noteaza Rompres
Intr-o declaratie in Camera Comunelor, seful executivului londonez a cerut masuri care sa permita combaterea celor care incita la terorism sau sunt la originea actelor teroriste. El a cerut, de asemenea, consolidarea procedurilor ce permit interzicerea intrarii in Regatul Unit a persoanelor care incita la ura sau fac agitatie impotriva ordinii publice, precum si analizarea modalitatilor de expulzare a unor asemenea persoane daca ele intra prea usor pe teritoriul britanic.
Liderul de la Londra a promis un dialog cu comunitatea musulmana din Marea Britanie pentru a ajuta la abordarea problemei referitoare la interpretarea gresita a religiei islamice.
"Este un mic grup de extremisti. El nu poate fi ignorat, dar nu trebuie sa-i defineasca pe musulmanii din Marea Britanie, care sunt intr-o masura foarte larga membri ai societatii noastre, onesti si cu respect fata de lege", a declarat dl Blair in cadrul sedintei saptamanale din Camera Comunelor consacrate intrebarilor adresate premierului. "Condamnam fara rezerve orice agresiune impotriva lor", a adaugat el.
Potrivit declaratiilor formulate anterior in Camera Comunelor de un deputat, in regat s-au inregistrat, in ultimele zile, zeci de agresiuni cu caracter rasist.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.