De la inceputul anului, 28 de copii in varsta de pana la 16 ani care au savarsit fapte prevazute de legea penala si nu raspund penal se afla sub supravegherea specializata a Serviciului Delincventa juvenila din cadrul Directiei Generale de Asistenta
De la inceputul anului, 28 de copii in varsta de pana la 16 ani care au savarsit fapte prevazute de legea penala si nu raspund penal se afla sub supravegherea specializata a Serviciului Delincventa juvenila din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Sector 3. Potrivit Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, Primaria Sectorului 3 dispune masurile speciale de protectie pentru copilul delincvent. Acest lucru este posibil insa numai in cazul in care instanta a dispus neinceperea urmaririi penale, pe motiv ca, la data savarsirii unei infractiuni, autorul nu avea varsta prevazuta de lege pentru a raspunde penal.
"Radiografia" cazurilor
Pentru solutionarea acestor cazuri, autoritatea locala a incheiat protocoale de colaborare cu Serviciul de protectie a victimelor si de reintegrare sociala a infractorilor de pe langa Tribunalul Bucuresti. Cele doua institutii monitorizeaza minorii fata de care s-a dispus, prin hotarare judecatoreasca, suspendarea conditionata a executarii pedepsei sau masura educativa a libertatii supravegheate, cu obligatia de a efectua munca in folosul comunitatii. Totodata, autoritatea locala colaboreaza cu Fundatia Parada-Serviciul de formare-integrare profesionala "Apel", in scopul orientarii profesionale a copiilor delincventi.
Florin Vasile, directorul general al DGASPC - Sector 3, ne-a "radiografiat" cele 28 de cazuri de delincventa juvenila pe care le are sub supraveghere speciala: 73% din ei au savarsit infractiunea de furt calificat, 17% - de distrugere, 7% - loviri sau alte violente si 3% - talharie. In prezent, 47% dintre ei frecventeaza cursurile unei institutii de invatamant, 29% se afla in situatia abandonului scolar, iar 24% sunt nescolarizati. Din perspectiva situatiei familiale, 50% dintre acesti copii provin din familii dezorganizate sau monoparentale, 44% provin din familii legal constituite, iar 4% provin din centre de plasament. Fata de trei dintre copiii aflati in evidenta Serviciului Delincventa Juvenila s-a dispus, prin hotarare a Comisiei pentru protectia copilului - Sector 3, masura supravegherii specializate prevazuta de art. 81 din Legea nr. 272/2004. Aceasta prevedere consta in mentinerea copilului in familia sa, sub conditia respectarii de catre acesta a unor obligatii: frecventarea cursurilor scolare, utilizarea unor servicii de ingrijire de zi, urmarea unor tratamente medicale, consiliere sau psihoterapie, interzicerea de a frecventa anumite locuri sau de a avea legaturi cu anumite persoane etc..
Un caz deosebit este cel al unui tanar de 15 ani, el savarsind, pana acum, nu mai putin de 64 de fapte penale, motiv pentru care beneficiaza in prezent de masura supravegherii specializate. Cazurile a trei copii delincventi au fost instrumentate in colaborare cu reprezentantii institutiilor de invatamant de pe raza Sectorului 3 si cu reprezentantii Organizatiei "Salvati Copiii", in vederea reintegrarii scolare. In alte sase situatii s-a colaborat cu Fundatia Parada, Serviciul de formare-integrare profesionala "Apel" in vederea identificarii unor posibilitati de orientare profesionala. Cazurile a sapte minori delincventi au fost instrumentate in colaborare cu Directiile generale de asistenta sociala si protectia copilului din alte sectoare sau judete unde acestia au domiciliul.
Potrivit dir. Florin Vasile, un rol deosebit de important in solutionarea unor astfel de cazuri il are evaluarea si consilierea psihologica. Astfel, 15 copii au fost inclusi in programul de asistenta psihologica si juridica derulat de DGASPC, fie la cererea parintilor sau a reprezentantilor legali ai acestora, fie la propunerea reprezentantilor Serviciului Delincventa Juvenila, fiind efectuate 30 de evaluari psihologice, 81 de sedinte de consiliere psihologica si 12 de terapie ocupationala. In prezent, Serviciul are in lucru cazurile a 11 copii delincventi, care sunt evaluate in vederea prezentarii acestora la instanta de judecata sau la Comisia pentru protectia copilului - Sector 3, cu propunerea dispunerii masurii supravegherii specializate sau a plasamentului la familia extinsa.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.