Ploile din ultimele zile au facut ravagii in tara, 31 de judete fiind afectate de inundatii. Meteorologii au anuntat ca s-au inregistrat precipitatii insemnate, in primele 6 luni ale anului ploile totalizand cantitati mai mari decat in oricare alt
Ploile din ultimele zile au facut ravagii in tara, 31 de judete fiind afectate de inundatii. Meteorologii au anuntat ca s-au inregistrat precipitatii insemnate, in primele 6 luni ale anului ploile totalizand cantitati mai mari decat in oricare alte 12 luni din ultimii 50 de ani. Ploile cazute au generat debite record ale raurilor, pe Siret, de exemplu, asteptandu-se un debit de doua ori mai mare decat cel inregistrat la inundatiile catastrofale din 1970. In aceste conditii a fost declarata stare de alerta in trei judete - Bacau, Vrancea si Galati -, iar guvernantii s-au reunit la o videoconferinta. Singura solutie gasita impotriva apelor a fost fuga, oamenii amenintati de inundatii fiind evacuati.
Activitate contabila la Guvern
Guvernul si autoritatile locale au contabilizat efectele ultimelor inundatii, ieri, la videoconferinta, declarandu-se pregatite doar pentru a evacua populatia din zonele critice, insa incapabile sa previna distrugerile provocate de ape, informeaza Mediafax. "Guvernul a trimis avertizari privind producerea de inundatii", a spus, ieri, la videoconferinta, premierul Calin Popescu Tariceanu. Cu toate acestea, "inundatiile au avut consecinte grave in 31 de judete, s-au inregistrat morti, iar capacitatea de functionare a autoritatilor si infrastructurii locale a fost redusa dramatic", a spus premierul.
Ultimul bilant
Foto: Mediafax Inundatiile din ultimele zile au afectat 256 de localitati, situatiile cele mai grave inregistrandu-se in Arges, Bacau, Vrancea, Galati, Alba si Valcea, dupa cum a informat secretarul de stat in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor Victor Dobre. Apele au inundat peste 3000 de case si aproape 8000 de gospodarii, circa 1000 de persoane fiind izolate, iar ale 1474 evacuate. Conform raportarilor transmise din judete, 1433 de animale s-au inecat. Mai multe sute de poduri si podete au fost distruse sau avariate, circulatia fiind in prezent intrerupta pe cateva zeci de drumuri comunale si pe anumite portiuni din drumurile nationale care leaga Moldova de sudul tarii si de Ardeal. Cateva zeci de localitati au ramas fara curent electric sau telefonie fixa.
In judetul Arges, apele au inundat 420 de case si 477 gospodarii din 29 de localitati, precum si peste 1500 ha de teren agricol. Prefectul judetului, Ion Carstoiu, a precizat ca situatia cea mai grava este data de faptul ca mai multe drumuri judetene si peste 60 km de drumuri comunale sunt impracticabile, sase sate ramanand izolate. In Bacau, 960 de persoane au fost evacuate, dupa ce apele au inundat 2114 case, din care 108 au fost distruse. In judetul Buzau, 500 de familii erau izolate, dupa ce apele au inundat caile de acces. Orasul Buzau a fost si el inundat, apele afectand patru cartiere. In judetul Vrancea, doua vile in care se afla mai multi turisti au ramas izolate, iar autoritatile nu pot interveni pentru salvarea acestora. Prefectul judetului, Ion Oprea, a solicitat barci cu motor mai performante, in conditiile in care turistii au intrat in panica si nu se poate interveni nici cu elicopterul, nici cu barcile din dotare. Tot in Vrancea, 60 de copii impreuna cu sase cadre didactice sunt izolati intr-o tabara de vara, dar acestia urmau sa fie evacuati cu ajutorul elicopterelor. Apele au inundat 1300 de case din 27 de comune si 3 orase, autoritatile evacuand 3500 de persoane. De asemenea, sunt inundate 10 drumuri, dintre care 4 drumuri nationale. In judetul Galati, precipitatiile au ajuns la 218 l/mp, Siretul atingand pe anumite portiuni mai mult de jumatate din debitul Dunarii, ajungand la 4280 mc/sec. Pana ieri dimineata, 100 de persoane au fost evacuate si 12 persoane erau blocate pe o insula. Ploile au afectat 11 localitati din judetul Alba, cateva sute de case fiind inundate si 130 de persoane evacuate. O situatie speciala se inregistreaza in municipiul Aiud, unde apele au iesit din matca si risca sa distruga amenajarile hidrotehnice de regularizare a cursului. Prefectul judetului, Cosmin Adrian Covaciu, a cerut sprijinul Guvernului pentru decolmatarea si refacerea structurilor distruse, solicitand peste 40 miliarde lei. In judetul Valcea, DN7 Sibiu-Rm.Valcea s-a prabusit pe o portiune de cativa zeci metri, in comuna Robesti. Prefectul Anuta Handolescu a precizat ca autoritatile au restrictionat traficul de mare tonaj si au solicitat sprijinul Administratiei Nationale a Drumurilor, pentru refacerea carosabilului distrus. Ieri, din cauza problemelor aparute pe mai multe drumuri nationale la intrarea in Valcea, judetul era aproape inchis traficului de peste zece tone. In defileul Jiului, cinci trenuri de pasageri au fost blocate din cauza alunecarilor de teren. In judetul Olt, dupa 10 zile de ploi, 50% din judet este inundat, dupa cum a afirmat prefectul Octavian Popescu.
Potrivit ministrului Transporturilor, Gheorghe Dobre, 12 drumuri nationale erau blocate, ieri, din cauza inundatiilor. Reprezentantii Ministerului Agriculturii au afirmat ca ploile au afectat 435.000 ha de teren agricol. Dintre acestea, 343.000 ha sunt culturi, reprezentand 4,5% din suprafata totala a Romaniei.
Dezastru in Bacau
Autoritatile au declarat stare de alerta si in judetul Bacau, dupa ce starea de alerta fusese instituita in judetele Vrancea si Galati, din cauza inundatiilor ce au urmat ploilor din ultimele zile. Ieri, municipiul Onesti era izolat, iar caile rutiere Onesti - Bacau, Onesti - Adjud, Onesti - Targu-Ocna erau blocate din cauza inundatiilor. Pe drumurile nationale si judetene din Vrancea nu se putea circula nici cu masini de teren, fiind afectat si drumul care face legatura dintre Focsani si Adjud.
Prefectul de Bacau, Gabriel Berca, a declarat ca, pana ieri, in judet au fost inundate peste 2000 de case, 960 de persoane au fost evacuate si 850 ha de terenuri au fost inundate. Potrivit aceleiasi surse, un intreg cartier din municipiul Bacau a fost total inundat, ieri dimineata, dupa ruperea unui dig. Potrivit sursei citate, pana ieri, au fost date disparute trei persoane, printre care un batran de 76 de ani, care a fost luat de ape. In noaptea de marti spre miercuri, un sfert din orasul Comanesti a fost inundat, cele mai afectate fiind persoanele care locuiesc in cartierul Supeni. Din cauza ploilor abundente au fost inundate aproximativ 500 - 600 de case, fiind afectate 3000 de persoane din oras. Dintre acestea, in jur de 600 de persoane, ale caror locuinte au fost cel mai grav afectate de inundatii, au fost deja evacuate si cazate in scolile din oras, unde au primit apa minerala si paturi.
De asemenea, apele involburate au inundat subsolurile unor blocuri din orasul Comanesti si au daramat un stalp de inalta tensiune, astfel ca, in cursul noptii de marti spre miercuri, tot orasul a ramas in bezna. Locuitorii din Comanesti au ramas si fara apa potabila, dupa ce viiturile au inundat sursa de captare a apei potabile si au avariat conducta care transporta apa in oras. Pe toata zona inundata, de-a lungul Trotusului, au fost postati jandarmi care dadeau alarma cand apa depasea cota de avarie, pentru ca oamenii sa fie evacuati din calea puhoaielor revarsate. O situatie speciala s-a inregistrat si in orasul Targu Ocna, unde 11 persoane - angajati ai unei fabrici de mobila - au ramas izolate si s-au refugiat la etajul superior al unei cladiri. Jandarmii si pompierii au incercat toata noaptea sa ii salveze pe acestia, insa nu au reusit din cauza nivelului prea mare al apei si a intunericului. Cei 11 au fost salvati ieri dimineata, cu ajutorul unor barci pneumatice. De asemenea, au fost salvate alte doua persoane surprinse de viitura in timp ce lucrau pe un teren agricol si care se refugiasera o noapte intreaga intr-un copac. Acestea au fost salvate cu un elicopter si duse la spitalul din Comanesti. Patru localitati - Onesti, Tg.Ocna, Slanic Moldova si Oituz - erau lipsite ieri de alimentare cu gaz metan, la fel ca si societatile comerciale RAFO si CAROM Onesti. Romtelecom raporta sapte localitati fara legaturi telefonice.
Din cauza apei care s-a revarsat pe sosea, ieri s-a blocat intrarea in municipiul Bacau dinspre Moinesti. Autoritatile locale au informat ca a fost deschis barajul de pe Bistrita, fiind inundata controlat insulita de agrement din mijlocul raului care trece prin municipiul Bacau, pentru ca volumul mare de apa sa nu creeze o presiune prea mare asupra barajului.
Vrancea sub ape
Foto: Mediafax Prefectul judetului Vrancea, Ion Oprea, a declarat, marti seara, stare de alerta in 18 localitati, unde exista risc major de inundatii, patru persoane au fost date disparute, iar alte peste 3500 au fost evacuate, informeaza Mediafax. Bilantul provizoriu al pagubelor produse de inundatii, anuntat de autoritatile judetene, estimeaza 1300 de case inudate, 25 de poduri si podete distruse, zece drumuri afectate, 13 localitati izolate, 42 de localitati fara energie electrica, din care doua orase. De asemenea, trei comune au ramas fara telefonie fixa, 700 de anexe gospodaresti au fost inundate, doua aductiuni cu apa distruse, cinci autoturisme avariate. Viitura formata pe raul Milcov a inundat, in noaptea de marti spre miercuri, in totalitate, localitatile Mircesti Vechi, Radulesti, Garoafa, Biliesti, Rastoaca, peste 3500 de oameni fiind evacuati din casele lor.
Toate drumurile nationale din judetul Vrancea erau blocate ieri dimineata, informeaza Biroul de Presa al IPJ Vrancea. Conform sursei citate Drumul European E 85 Focsani - Adjud era blocat dupa ce apele raului Trotus a ajuns in sosea la iesirea din Adjud, iar Putna a trecut peste podul de la iesirea din comuna Garoafa. Politia Rutiera Vrancea nu permitea iesirea din Focsani catre Bacau a niciunui autovehicul. De asemenea, dinspre Bacau spre Focsani autovehiculele erau oprite la Tisita. Marti la pranz, in zona respectiva fusese deja interzis accesul camioanelor de mare tonaj pe E85, in judetul Vrancea, iar circulatia se desfasura pe un singur fir, cu restrictii deosebite. De asemenea, DN 2M Odobesti-Brosteni-Mera-Reghiu-Andreiasu era blocat, la fel ca si DN 2D Focsani - Vidra - Tulnici - Lepsa si Drumul National 2 L Tisita - Panciu - Soveja. In judetul Vrancea, peste 21.000 de oameni sunt sinistrati dupa ce drumurile judetene 205 D, Naruja-Nereju si 205 J, Naruja-Nistoresti au fost acoperite de ape. In Vrancea viiturile au facut patru victime. Din cauza cresterii debitului raului Trotus, pe raza cartierului Burcioaia ce apartine de municipiul Adjud, intre ape, au ramas izolate 500 de ovine si caprine ce au fost abandonate, ciobanul reusind sa se salveze.
Drum de fier rupt de ape
Podul CFR de pe raza localitatii Putna Seaca, judetul Vrancea, s-a rupt pe firul I, ca urmare a nivelului ridicat al raului Putna, circulatia trenurilor pe relatia Focsani-Adjud fiind oprita, informeaza Rompres. Conform Biroului de presa al IPJ Vrancea, in baza ordinului prefectului judetului Vrancea satenii din localitatile Putna Seaca, Faurei si Bizighesti din apropierea locului in care s-a rupt podul CFR au fost evacuati. In pericol de a se rupe se afla, ieri, si un alt pod de pe Putna, respectiv podul care face legatura intre comunele Tifesti si Bolotesti. "Din cauza cresterii debitului raului Putna, trei piloni de sustinere ai podului de pe DJ 205 B ce face legatura intre localitatile Tifesti si Bolotesti s-au deplasat, existand riscul prabusirii. S-a luat masura intreruperii circulatiei pe aceasta ruta", se arata in comunicatul IPJ Vrancea. De asemenea, podul de peste apa raului Putna ce face legatura intre localitatile Barsesti si Negrilesti a fost distrus de ape.
Moldova paralizata
Precipitatiile abundente cazute in ultimele zile au rupt caile de comunicare, drumuri, cai ferate, telecomunicatii, dintr-o mare parte a localitatilor din judetele din Moldova. Ieri, la ora pranzului, podul peste raul Ramnicu-Sarat, chiar la intrare in orasul cu acelasi nume, a fost partial distrus de apele involburate. Din cele patru benzi de circulatie, doar una mai era practicabila, si aceea doar pentru vehicule cu tonaj mic. La doar 10 km de Focsani, in satul Garoafa, ieri, dimineata, a trecut potopul. Raul Putna s-a revarsat, lasand zeci de familii fara case, animale, si recolta. Podul peste Putna a fost inchis imediat dupa ce firul Adjud - Focsani s-a surpat pe o portiune de 10 metri. Situatia este de asemenea critica si in alte localitati situate in imediata apropiere a raului Putna, cum ar fi Ivancesti, Faurei, Balta Ratei, sau Mircesti. Cea mai importanta cale ferata, care leaga Moldova de Capitala, a avut de asemea de suferit, raul Putana rupand doi piloni de sustinere a podului de la Faurei. O alta localitate calamitata in urma viiturilor, de raul Garla Morilor a fost Bizighesti, care se afla sub ape inalte de jumatate de metru. Drumul European 85 este impracticabil pe o portiune de peste 30 de km, pana in apropierea orasului Adjud. Oamenii din aceasta parte inundata au incercat sa mai salveze ce a ramas dupa potopul de ieri dimineata, scotandu-si animalele care au supravietuit pe terenuri mai inalte. Toata ziua au incercat sa evacueze apa si namolul intrate in curti si in case. Mai multe case construite din chirpici s-au daramat. Inginerii in constructii de drumuri si poduri, aflati la fata locului, sustin ca atat podul peste Ramnicu- Sarat, cat si podul de peste Putna, de la Garoafa, se vor darama daca apele raurilor nu vor scadea in urmatoarele 24 de ore. O echipa mixta, coordonata de prefectura Vrancea, formata din politisti angajati ai Administratiei Drumurilor Nationale, ai Romtelecomului, ai Apararii Civile, este, la aceasta ora pe teren, pentru a rezolva situatia si a lua masuri de urgenta pentru a salva ce mai poate fi salvat.
Podurile militare de la Maracineni afectate
Cele trei poduri militare ridicate peste raul Buzau, la Maracineni, au fost inchise, ieri, ca urmare a cresterii debitului apei, masura impunandu-se si dupa ce unul dintre pilonii la primul pod improvizat a fost rupt de ape, informeaza Mediafax. "La primul pod este afectat unul dintre pilonii din lemn care a fost rupt de apa. Dupa ce nivelul apei va scadea, vom face expertiza tehnica a tuturor podurilor si, daca nu se mai intampla nimic pana atunci, cele doua structuri neafectate vor fi redate circulatiei. Primul pod va fi insa supus reparatiilor", a declarat comandantul Comandamentului 2 Operational Intrunit Buzau, generalul maior Teodor Frunzeti. Podul de la Maracineni s-a daramat la inundatiile din primavara.
Spitalul Judetean Buzau inchis
Spitalul Judetean Buzau a fost inchis, ieri, dupa ce subsolul unitatii a fost inundat, iar plafoanele din mai multe sectii s-au prabusit din cauza infiltratiilor, cea mai mare unitate spitaliceasca buzoiana fiind declarata calamitata, informeaza Mediafax. Potrivit directorului medical, dr. Adriana Negoita, Spitalul Judetean Buzau a fost inchis dupa ce mai mult de o treime din cladire a devenit impracticabila unui act medical, astfel incat sa nu puna in pericol siguranta bolvanilor. Spitalul Judetean Buzau a fost declarat calamitat si inchis vizitatorilor intrucat exista pericol major de producere a unor infectii nozocomiale. Conducerea unitatii spitalicesti a luat deja o serie de masuri pentru a nu se ajunge la situatii extreme, iar pacientii sa fie expusi vreunui risc de imbolnavire in masa. Astfel, spitalul a fost inchis, s-a luat masura dezinsectiei si dezinfectiei intregii unitati, internarile au fost limitate, iar mai multi pacienti a caror stare de sanatate este relativ buna urma sa fie externati in cursul zilei de ieri.
Biserica alaturi de sinistrati
Inalt Prea Sfintitul Andrei, Arhiepiscopul Ortodox de Alba Iulia, s-a deplasat, ieri, impreuna cu o delegatie a Arhiepiscopiei, in zonele calamitate din judetul Alba, pentru a fi alaturi de sinistrati, informeaza Mediafax. Inaltul ierarh a declarat ca a dorit sa fie alaturi de persoanele sinistrate din zona Aiudului, localitatea cea mai afectata de inundatiile din ultimele zile, si sa-i incurajeze. De asemenea, IPS Andrei a anuntat ca doreste sa analizeze situtia in urma inundatiilor si mai ales modul in care Arhiepiscopia Ortodoxa de Alba Iulia poate ajuta apoi persoanele sinistrate.
Militarii la datorie
Foto: Rompres Militarii din cadrul Ministerului Apararii Nationale (MApN) au intervenit, incepand de marti, in 18 situatii in care populatia afectata de inundatii in judetele Olt, Constanta, Vrancea, Dolj, Alba, Dambovita si Bacau avea nevoie de ajutor, informeaza MApN. Vanatorii de munte de la batalionul din Campeni si un elicopter de la Baza 71 Aeriana Campia Turzii a actionat in localitatea Ocolis (judetul Alba), pentru salvarea unui grup de 18 copii si noua adulti, izolati in podul unei case. Elicoperele armatei au participat la mai multe actiuni de salvare in zonele calamitate. Si pompierii bucuresteni au continuat operatiunile de ajutorare a populatiei afectate de inundatii. Pe langa actiunile de evacuare a apei din gospodariile populatiei din localitatile din jurul Bucurestiului, dar si din Calarasi si Giurgiu, pompierii bucuresteni au format un detasament de sprijin care a fost trimis in Vrancea pentru actiunile ce se desfasoara acolo. Au mai fost trimise doua autocamioane si 5 barci cu motor, echipate complet.
TAB la apa
Cel putin zece persoane - printre care s-a aflat si subprefectul judetului Dolj - au fost in pericol de moarte dupa ce TAB-ul care le transporta si care ajuta la evacuarea localnicilor din comuna doljeana Motoci s-a fost rasturnat, marti seara, si a cazut in apele involburate ale paraului Teslui, informeaza Mediafax. Subprefectul de Dolj, Ion Groza, una dintre persoanele aflate pe vehiculul apartinand unei unitati militare din Craiova, a declarat ca in zona in care TAB-ul s-a scufundat nivelul apei depasea trei metri. "Eram pe un TAB si, sincer sa spun, nu-mi dau seama bine in ce zona eram. Ne intorceam de la Ghercesti si mergeam spre Motoci pentru a vedea daca mai sunt probleme sau oameni de evacuat, cand un torent de apa a luat masina pe sus si a lovit-o de toti pomii", a povestit subprefectul Judetului Dolj. Acesta a precizat ca toti cei care erau pe TAB sau in interiorului vehiculului au reusit sa se salveze, sarind in apa si fiind ajutati de cativa militari cu o barca, inainte ca TAB-ul sa se scufunde si sa fie inghitit de ape. "Am incercat sa scoatem TAB-ul la mal, dar nu s-a mai putut. Eram zece persoane pe masina si nu stiu cate persoane in interiorul masinii. Eu am ajuns la mal cu o barca si nu am putut decat sa vad cum la un moment dat vehiculul se inclina spre dreapta, ca apoi sa dispara sub ape. Apa cred ca trecea lejer peste trei metri pentru ca cei de pe masina stateau in picioare pe TAB si apa le ajungea la gat", a povestit Groza. Vehiculul militar a ramas sub ape pana ieri dimineata, cand militarii au reusit sa-l scoata la mal.
Drumuri inchise
Circulatia pe o serie de drumuri nationale a fost intrerupta, iar pe altele se desfasoara cu dificultate din cauza cresterii debiturilor unor rauri, a viiturilor si a caderilor de pietre, potrivit Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT). Ieri era inchisa circulatia pe DN2, pe o distanta de 42 km, intre Focsani si Adjud; DN 2 - traficul autovehiculelor a fost intezis, pe un tronson de 50 km, intre localitatile Balotesti si Lepsa (judetul Vrancea); DN 2 (Odobesti si Andreiasu), pe o portiune de 43 km. Nu pot circula vehicule de peste 10 tone pe DN 10 (Buzau-Brasov) in zona localitatii Siriu. Circulatia este intrerupta pe DN11, in dreptul localitatii Onesti, Harja; DN 12 A in dreptul localitatii Tg. Ocna si Agas - Bacau; DN12B, in dreptul localitatii Ciresoaia (Bacau); DN23, intrerupt pe 23 km, intre localitatile Rastoaca si Maicanesti, Vrancea; DN2L, circulatia oprita pe 45km (Tisita - Lepsa). La acestea se adauga alte drumuri unde circulatia se desfasoara cu dificultate.
Vacanta in elicopter
Un numar de 27 de persoane - 18 copii si noua adulti - care erau izolate intr-o tabara in localitatea Ocolis, din judetul Alba, au fost salvate, ieri dimineata, cu un elicopter al Armatei si transportate pe stadionul din Turda, informeaza Mediafax. "Copiii erau pe acoperisul unei cabane. Am facut apel la Armata sa-i evacuam si sa-i aducem in siguranta la Turda. Am trimis autobuze care sa-i preia si sa-i aducem in siguranta la parintii lor din Cluj-Napoca si Turda", a precizat prefectul de Cluj, Mihai Hardau. Printre copiii adusi din judetul Alba cu elicopterul s-au aflat si patru copii din Olanda.
Tabara scolara izolata
Copii si profesori au ramas izolati, incepand de marti, in tabara Galaciuc din judetul Vrancea, fara curent electric si fara hrana, din cauza inundatiilor care au provocat pagube si au blocat drumurile din aceasta zona de munte, informeaza Mediafax. Grupul, format din 66 de copii si sapte cadre didactice, ar fi trebuit sa plece ieri din tabara. Prefectul Ion Oprea a declarat ca a dispus asigurarea necesarului de hrana pentru cele 73 de persoane. "Tabara nu are curent electric, proviziile de hrana au fost epuizate. Am vorbit cu autoritatile locale, pentru a asigura hrana necesara si apa, pentru toata perioada cat acesti copii vor ramane acolo", a spus prefectul de Vrancea. Potrivit acestuia, mai sunt probleme grave la cinci centre de ocrotire din judet unde, de asemenea, este necesara asigurarea cu apa potabila si hrana.
Ape ucigase
O femeie in varsta de 65 de ani, din localitatea Ciugudul de Sus, judetul Alba, s-a inecat, marti seara, dupa ce a cazut in apele involburate ale Vaii Ciugudului. Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Alba, capitanul Silviu Doraru, a declarat ca, pana acum, batrana este singura victima inregistrata in judet in urma inundatiilor din ultimele zile. Dogaru a precizat ca femeia a incercat sa traverseze un podet aflat peste Valea Ciugudului, intr-o zona inundata, dar a alunecat si a cazut in apa. Desi a fost vazuta de localnici, femeia nu a mai putut fi salvata, fiind luata de ape. Ea a fost scoasa din apa la o distanta de 50 de metri de locul in care a cazut.
Dig rupt la Podari
Un dig din comuna doljeana Podari a fost rupt, ieri, de apele raului Jiu, crescut in urma unei ploi torentiale care a durat trei sferturi de ora, provocand inundarea mai multor hectare de fanete, informeaza Mediafax. Presedintele Consiliului Judetean Dolj, Ion Prioteasa, a afirmat ca raul Jiu se afla in atentia administratiei doljene, cu atat mai mult cu cat exista pericolul inundarii a altor trei comune: Bralostita, Scaiesti si Cotofenii din Fata. Deoarece a intampinat dificultati in alimentarea cu apa potabila a sinistratilor doljeni, seful administratiei judetului i-a cerut prefectului de Olt sa returneze doua din cele cinci cisterne oferite de judetul Dolj in urma inundatiilor care s-au abatut asupra judetului vecin. Dupa o prima estimare partiala realizata de prefectura, peste 1000 de case si 100 ha de teren din Dolj se afla sub ape din cauza ploilor torentiale din dupa-amiaza zilei de marti.
Victime in Tulcea
O persoana a murit, alte trei familii din judetul Tulcea au fost evacuate din locuintele proprii, doua drumuri judetene au fost acoperite de namol, un altul a fost avariat, un pod a fost distrus, iar o localitate tulceana a fost izolata, in urma inundatiilor din judet. Conform informatiilor furnizate de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU), Ioan A., in varsta de 19 ani, din Iasi, angajat ca cioban la un tulcean din comuna Stejaru, a murit fulgerat, in timpul ploilor din noaptea de marti spre miercuri. La Smardan, 50 de case au fost inundate, 100 de gradini au fost distruse, iar doua case daramate, in momentul de fata aici actionandu-se cu autocisterne si moto-pompe. La Ostrov, 30 de case au fost inundate, familiile care locuiau in trei dintre acestea au fost evacuate, iar DJ 22F a fost acoperit cu namol de o inaltime de pana la 40 de centimetri. La Ciucurova, o casa si o gospodarie au fost inundate, iar la Daeni podul de la Garliciu a fost distrus, Drumul Judetean 22G a fost avariat pe o suprafata de 1,9 km, creandu-se o ravena cu o adancime de doi metri. Conform informatiilor furnizate de Constantin Lefter, directorul Societatii de Gospodarire a Apelor, in momentul de fata, localitatea Daeni este izolata, iar inundatiile repetate de la Smardan sunt cauzate de faptul ca in aceasta comunitate nu exista nici o statie de pompare a apei.
Salvati cu elicopterul
Ieri dimineata, un elicopter a salvat de furia apelor mai multi muncitori din punctul sonde din localitatea vranceana Ruginesti. "Din pacate, doar patru au reusit sa fie salvati, al cincilea fiind luat de ape. In acest moment, putem vorbi de existenta a patru victime in patru locuri diferite", a declarat prefectul Ion Oprea. Marti seara, satenii din Vizantea au vazut cum viitura a luat o femeie de 61 ani, Nica Gadea. Ulterior, alte doua persoane au fost luate de viituri pe un pod, la intrarea in comuna Racoasa. In judetul Vrancea sunt sinistrati 21.000 de vranceni iar peste 3100 sunt evacuati. De asemenea, Drumul European 85 ramane blocat dupa ce podul de peste Putna, de la Garoafa, s-a surpat la un capat.
Se umfla Argesul
Ploile din ultimele zile au determinat cresterea peste masura a debitele raurilor din judetul Arges si implicit a volumului de apa stocat in lacurile de acumulare, potrivit autoritatilor locale acestea fiind aproape pline. Conform autoritatilor locale, lacurile de acumulare de pe Valea Argesului au ajuns la o capacitate de umplere de 99%. "Nu este absolut nici un motiv de ingrijorare. Intr-adevar, lacurile de acumulare sunt aproape pline, insa toate mai au o rezerva de 10% special prevazuta pentru astfel de situatii. In plus, apa se uzineaza in permanenta de circa sapte zile", a declarat prefectul de Arges, Ion Carstoiu. Barajul Vidraru, cea mai mare acumulare de apa din Arges, a fost si el deversat in cursul zilei de marti cu circa 30 de centimetri. Precipitatiile cazute in ultimele 48 de ore au provocat inundatii in judet, fiind afectate 384 de case si 422 de gospodarii. De asemenea, sute de fantani au fost colmatate, 393 ha de teren au fost acoperite de ape, iar zeci de kilometri de drumuri au devenit impracticabile. Un batran in varsta de 80 ani, din satul Robaia, a facut infarct si a murit in momentul in care apele i-au intrat in casa.
Halda de steril de la Slanic se misca
Halda de la Slanic-Aninoasa, judetul Arges, care insumeaza milioane de metri cubi de steril minier de la Exploatarea Campulung, s-a pus din nou in miscare, informeaza Rompres. Pana in prezent au fost distruse cinci gospodarii, iar alte cateva au fost parasite din cauza alunecarii a haldei, care seamana cu un urias mamifer tarator din filmele de groaza. Ploile cazute in ultimele zile au distrus practic toata munca desfasurata aici, in doua saptamani, de muncitorii de la Hidroconstructia Bucuresti. In plus "solutia tehnica a proiectantilor a mers doar pe hartie. Baietii sunt depasiti de viteza de inaintare a haldei si inca nu au dat de izvoarele subterane care provoaca alunecarea", a precizat vicepresedintele Consiliului Judetean Arges, Florea Costache.
Barajele mici nu mai rezista
Din cele 1085 de baraje de mici dimensiuni si iazuri piscicole inventariate de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA), 449 sunt in stare tehnica buna, dar la 636 de baraje s-au semnalat deficiente care necesita lucrari de reabilitare, a declarat miercuri ministrul mediului, Sulfina Barbu. Conform situatiei intocmite de Administratia Nationala Apele Romane, dintre acestea, 134 de baraje au rosturi si dale degradate, 6 prezinta infiltratii in corpul barajului, 143 au eroziuni la taluze siperee, 21 au brese nefunctionale. De asemenea, 35 de baraje au cuvele lacurilor de acumulare colmatate peste 50%, iar 63 de baraje sunt abandonate. "Din cauza deficientelor constatate la lucrarile curente si la lucrarile de intretinere capitala, unele baraje au cedat, iar altele, prin pozitia lor in cascada, au antrenat ruperea altor lucrari in aval", a spus Sorin Randasu, seful Dispeceratului AN Apele Romane. AN Apele Romane a luat o serie de masuri, printre care finalizarea lucrarilor la barajele in curs de executie si declansarea procedurii de conservare, postutilizare sau abandonare, dupa caz, la unele baraje.
Vaccin pentru sinistrati
Ministerul Sanatatii a distribuit in zonele inundate peste 9000 de doze de vaccin - majoritatea impotriva hepatitei A, dar si antitifoidic si antitetanic - in functie de solicitarile primite de la directiile judetene de sanatate publica, apeland la produse din stocul de rezerva. Ultimele doze de vaccin au fost solicitate de directiile judetene de sanatate publica din Olt si Teleorman, a declarat, ieri, Oana Grigore, purtator de cuvant la Ministerului Sanatatii, informeaza Mediafax. Cele mai multe directii judetene de sanatate publica au solicitat vaccinul importiva hepatitei A.
Pe plan local, directiile judetene de sanatate publica au luat masuri pentru prevenirea aparitiei unor epidemii in zonele inundate, precum decontaminarea fantanilor si dezinfectarea zonelor in care sunt plasati (evacuati), precum si verificarea surselor de apa. Potrivit datelor prezentate la videoconferinta de miercuri dimineata cu prefectii, inundatiile din ultimele zile au provocat pagube importante. In diferite zone ale tarii, sute de persoane sunt izolate, fara alimente si apa, iar mii de oameni au ramas fara case si fara bunuri. Autoritatile locale au epuizat stocurile de alimente si imbracaminte pentru ajutorarea sinistratilor, in unele cazuri fiind in imposibilitate sa transporte hrana si apa catre localitati izolate.
Siretul va avea debitul Dunarii
Viitura prognozata pe Siret pentru noaptea de miercuri spre joi ar putea duce la cresterea de 30 de ori a debitului acestui rau, de la 200 de metri cubi in conditii normale la circa 6000 de metri cubi, specialistii cautand o solutie sa provoace o inundatie controlata. Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca specialistii Ministerului Mediului si gospodaririi Apelor (MMGA), impreuna cu reprezentantii proiectantului digurilor de aparare din zona, cauta o solutie pentru a crea un polder - o zona-tampon, nepopulata, care sa fie inundata controlat pentru a evita astfel pierderile prea mari provocate de revarsarea apelor. "Chiar in acest moment se discuta cu reprezentantul proiectantului - firma Aquaproiect - despre locul in care ar trebui ca oamenii nostri sa creeze o bresa. Viitura va ajunge in zonele de risc maxim maine dimineata (n.r.-astazi), asa ca astazi trebuie sa luam o decizie in acest sens", a declarat directorul Institutului National de Hidrologie si Gospodarirea Apelor, Petre Stanciu. Stanciu a insistat si asupra situatiei de pe raul Trotus, unde debitul - care in conditii normale este de circa 25 mc/s - ar putea creste, pana joi, la circa 2800 mc/s. Dunarea ar urma si ea sa ajunga la un debit de circa 11.000 mc/s si impreuna cu apele Siretului ar putea produce inundatii. In aceste conditii, localitatile din zona de confluenta, in special Galatiul, au fost avertizate cu privire la posibilitatea producerii de inundatii. Stanciu a tinut sa precizeze ca, desi bazinul Siretului ramane "zona critica" a tarii, pericolul de inundatii persista si in alte regiuni, dand exemplu bazinul hidrografic al Muresului sau pe cel al Oltului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.