Presedintele Traian Basescu a innodat itele politicii romanesti dupa modelul marinaresc: indiferent de ce parte tragi, lucrurile se complica si mai tare. Intentia sa de a media intre institutiile statului, astfel incat sa se respecte decizia Curti
Presedintele Traian Basescu a innodat itele politicii romanesti dupa modelul marinaresc: indiferent de ce parte tragi, lucrurile se complica si mai tare. Intentia sa de a media intre institutiile statului, astfel incat sa se respecte decizia Curtii Constitutionale referitoare la Legile justitiei a creat o harababura pe scena politica. Seful statului s-a decis brusc sa uite ca trei judecatori ai Curtii au votat impotriva deciziei de neconstitutionalitate si ca sapte slujitori ai dreptatii din aceasta institutie se afla in situatie de incompatibilitate. Premierul Tariceanu s-a aflat in stare de infarct politic. In prima faza, el a anuntat ca se mai gandeste la demisie, in noul context creat, desi anuntase ca plecarea din Palatul Victoria este irevocabila. Ieri a revenit si a anuntat ca pe 18 iulie pleaca.Partidul Democrat a fost pus in situatia halucinanta de a adopta, la cel mai inalt nivel, sprijinirea anticipatelor ca apoi sa afle ca acestea nu sunt neaparat necesare. Ieri, democratii au afirmat ca totul este planificat in directia anticipatelor.Conducerea UDMR a trecut peste semnalele din teritoriu si a acceptat intr-un tarziu angajarea alegerilor inainte de termen pe care nu le doresc.Daca manevrele pentru declansarea alegerilor anticipate se anuntau dificile, demersul presedintelui le-a facut aproape imposibile. In acest moment liderii partidelor parlamentare nu stiu ce va urma. Daca vor mai fi anticipate, daca Tariceanu va fi numit interimar sau daca se va crea o alta majoritate parlamentara.In mod cert, manevra presedintelui Basescu loveste puternic in Alinata D.A si in coalitia de la putere. Opozitia si mai ales PSD este partidul care castiga din aceasta operatiune. Este de neacceptat ca seful statului ar fi prestat acest joc numai pentru a aduce PSD-ului vant in panze. Mai degraba se poate vorbi despre faptul ca presedintele s-a incurcat in propriile manevre politice.(Mihai TOADER)
Costurile politice
Miscarea de marti seara a presedintelui Basescu a produs un mic seism pe scena politica, in urma caruia clasamentul partidelor la capitolul imagine a fost modificat. Pasul inapoi (cel putin la nivelul aparentelor) facut de Basescu in privinta anticipatelor dechide noi perspecitve pentru unele dintre formatiunile politice parlamentare si le depuncteaza pe altele. Situatia se prezinta astfel:
Premierul Calin Popescu Tariceanu
- Marele perdant, el a fost pus in situatia ridicola de a afla ca demisia sa este inutila
- nu mai are capacitatea de a mobiliza majoritatea parlamentara
- PNL este impartit in doua tabere: sustinatori si acuzatori ai lui Tariceanu
- pozitia sa in partid s-a subrezit; liderului PNL i s-a reprosat ca a tras in jos partidul pentru ca a "jucat" prost; el a declarat marti seara ca se mai gandeste daca demisioneaza, dupa ce in aceeasi zi anuntase ca demisia e irevocabila
PNL
- partidul se afla in degringolada
- starea de nemultumire poate degenera intr-o miscare necontrolata ale carei efecte pot fi incalculabile
- accentuarea declinului de imagine
PD
- situatie jenanta; decizia Consiliul National de sambata, referitoare la initierea alegerilor anticipate ramane maculatura
- conducerea partidului asteapta mutarile in plic
UDMR
- nu a dorit alegerile anticipate, le-a acceptat in urma presiunilor de la Cotroceni.
PSD
- a obtinut un avans tatic desi in momentul anuntarii anticipatelor se afla in regres
- ar putea castiga pe termen lung daca pozitia lui Iliescu va fi definita
Ion Iliescu
- castiga pe termen scurt insa aparitia sa creaza probleme liderului Geoana
- binomul Nastase-Iliescu poate fi perceput ca alternativa la actuala conducere
Traian Basescu
- castiga pe termen scurt insa pe termen lung va fi izolat, avand in vedere ca jocul sau politic este atat de sofisticat incat este posibil ca uneori sa nu il inteleaga nici el
PC
- castiga temporar; supravietuirea la guvernare fiind telul suprem.
Cristian Ghinea, analist politic: Basescu sufera de autism politic
Foto: Mediafax "Traian Basescu manifesta simptome de autism politic. Practic, omul asta nu stie ce s-a intamplat incepand de joia trecuta, cand Guvernul si-a anuntat demisia si toata lumea se pregatea de anticipate. Acum el iese din barlog si spune ca e nevoie de un compromis. Nu e clar de ce nu a spus mai devreme, inainte ca tara sa intre intr-o criza politica". (O.B.)
Cristian Parvulescu, analist politic: Presedintele reactiv
Dintr-un presedinte activ, asa cum anuntase ca va fi, Traian Basescu a devenit unul reactiv, punand practic premierul, PNL si PD intr-o situatie imposibila, a declarat ieri pentru ZIUA analistul politic Cristian Parvulescu. "Daca obiectivul presedintelui a fost punerea premierului Tariceanu intr-o postura ingrata, formula a fost exagerata pentru ca miza este prea mica", a mai spus Parvulescu. El a lansat si ipoteza unui exercitiu al presedintelui de mediator intre institutiile statului. "Exercitiul a fost unul neclar pentru ca nu a tradus exact aceasta mediere", a spus analistul amintit apreciind ca inadecvat demersul intrucat criza institutionala nu a fost depasita. El a facut trimitere si la faptul ca presedintele a incercat sa fetisizeze Constitutia, argumentand ca legea fundamentala este una in favoarea cetateanului nu impotriva lui. (M.T.)
Piruetele lui Tariceanu pun PNL pe jar
Gesturile debordante facute de premierul Calin Popescu Tariceanu in ultimele doua zile au semanat confuzie in randurile liberalilor. Declaratia facuta marti de premier, prin care punea sub semnul probabilitatii "irevocabila" decizie a demisiei sale, a atras protestele unor lideri ai partidului. In sedinta Comitetului Executiv (CEx) al PNL, desfasurata in aceeasi seara, lui Tariceanu i s-a atras atentia ca forul de conducere al partidului, Delegatia Permanenta, s-a pronuntat in mod ferm pentru declansarea alegerilor anticipate. In aceste conditii, o eventuala "razgandire" a presedintelui-premier ar pune PNL intr-o situatie jenanta, imprimandu-i o imagine de partid neserios. "Mi se pare normal si posibil sa nu facem anticipate", spunea, senin, Popescu Tariceanu, inainte de sedinta partidului. De alta parere au fost unii membri CEx, care i-au transmis lui Tariceanu ca lor nu li se pare deloc normal sa fii inconsecvent, revenind atat de usor asupra cuvantului dat.
Se cauta solutii
In cadrul sedintei, presedintele PNL Bucuresti, Ludovic Orban, a pledat pentru un gest curajos: demisia tuturor ministrilor liberali, in frunte cu premierul; neparticiparea PNL la formulele ulterioare de guvernare; parlamentarii liberalii sa voteze impotriva oricarei echipe care ar veni sa ceara votul Legislativului. Totodata, a propus Orban, PNL sa solicite presedintelui Traian Basescu demararea procedurilor menita sa duca la dizolvarea Parlamentului si la alegeri anticipate. Conform unor surse care au participat la sedinta, desi propunerea lui Orban a avut o larga sustinere, ea nu a fost supusa la vot. Dupa sedinta CEx, mai multi lideri si-au exprimat nemultumirea fata de preferinta lui Tariceanu de a lua decizii mai degraba impreuna cu presedintele Basescu decat in urma consultarii propriului partid.
In ceata
Cert este ca ieri, in tabara PNL domnea confuzia. Nimeni nu mai putea spune precis daca vor exista demisii de ministri si alegeri anticipate. Tariceanu era asteptat la grupurile parlamentare ale partidului pentru a oferi lamuriri. Conform unor surse din PNL, citate de Mediafax, seful lor ar fi avut o noua intalnire cu presedintele Basescu in noaptea de marti spre miercuri, intalnire la care au participat mai multi lideri ai PD si PNL si la care s-a stabilit sa se mearga pe varianta demisiei Guvernului si alegerilor anticipate. Altii spuneau ca decizia demisiei nu a fost si nici nu va fi luata, premierul urmand sa ramana in functie si sa se ocupe mai vartos de gestionarea situatiei rezultate in urma inundatiilor. Opinia vicepresedintelui PNL Puiu Hasotti, in acele momente, era ca "anticipatele raman o varianta, care este insa la latitudinea premierului. PNL il sustine neconditionat pe Tariceanu, atat ca premier, cat si in eventualitatea unui prim-ministru interimar". Potrivit lui Hasotti, in cazul unor alegeri anticipate, singura propunere a liberalilor pentru postul de prim-ministru va fi Calin Popescu Tariceanu. Tariceanu nu a mai venit la Parlament, preferand sa transmita anuntul privind mentinerea deciziei de a demisiona, de la Palatul Victoria. (O.B.)
Liberalii nu sustin un guvern Stolojan
Liderul grupului senatorial al Aliantei PNL-PD, Puiu Hasotti, a sugerat ieri, dupa sedinta grupurilor parlamentare ale liberalilor ca partidul sau nu va sustine un eventual guvern avandu-l ca premier pe Theodor Stolojan. "PNL il sustine neconditionat pe Calin Popescu Tariceanu", a spus Haostti. Intrebat daca liberalii vor sustine un eventual Executiv al carui premier sa fie fostul lider PNL, Theodor Stolojan, actual consilier prezidential, senatorul Puiu Hasotti a raspuns: "PNL il sprijina numai pe Calin Popescu Tariceanu". (C.E.)
Parlamentul a votat reforma Justitiei in varianta PSD
Foto: Rompres Parlamentul s-a reunit ieri dimineata in sedinta comuna pentru a vota raportul Comisiilor juridice cu privire la prevederile declarate neconstitutionale din legile reformei in justitie. Dupa cum era de asteptat, avand in vedere intalnirea de la Cotroceni, din urma cu doua zile, primul raport al comisiilor a cam picat din schema, partidele ajungand la concluzia, ajutate de presedintele Basescu, ca trebuie sa ajunga la un compromis. La acesta nu s-a ajuns nici dupa cea de-a doua reuniune a comisiilor juridice si, implicit, cel de-al doilea raport, favorabil, ca si prima data, Curtii Constitutionale si deciziilor sale. Astfel, dupa un debut de sedinta problematic, pe parcursul caruia, alesii tarii au perorat pe ideea oportunitatii de a schimba sala de reuniune sau nu, comisiile juridice au adoptat, in cele din urma, cu majoritate de voturi, un nou raport. Parlamentarii PSD, PRM si PC s-au pronuntat cu 18 voturi favoarea adoptarii raportului, in timp ce deputatii si senatorii PNL si PD au adunat doar 10 voturi impotriva adoptarii raportului Comisiilor juridice reunite. Senatorii Liviu Bindea (PRM), Norica Nicolai (PNL) si Kovacs Eckestein (UDMR) s-au abtinut de la vot. La votarea pe articole, UDMR a jucat la doua capete, votand fie alaturi de Alianta, fie alaturi de PSD si PRM.
Reformulari dupa indicatiile Curtii
Unul dintre articole, reformulat ieri, prevede ca in perioada mandatului, presedintele si vicepresedintele CSM nu exercita activitatea de judecator sau procuror. Judecatorii sau procurorii alesi ca membri CSM isi suspenda activitatea de judecator sau procuror, doar in sensul prezentei judecatorilor in completele de judecata, respectiv a procurorilor la actele de urmarire penale. Totodata, membrii alesi in CSM aflati in functie pot opta pentru exercitarea activitatii de procuror sau judecator pentru perioada ramasa pana la expirarea mandatului. Pe cale de consecinta, la incetarea mandatului, cei care au optat pentru suspendarea activitatii isi reiau calitatea de judecator sau procuror. Un alt articol prevede ca judecatorii si procurorii care beneficiaza de pensie de serviciu pot cumula pensia de serviciu cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, indiferent de nivelul veniturilor respective. De asemenea, judecatorii si procurorii de la toate instantele, precum si magistratii asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si personalul de specialitate juridic nu pot fi mentinuti in functie dupa implinirea varstei de pensionare prevazuta de lege. Acest text a ramas, ca esenta, in forma propusa de Guvern. A fost eliminat textul care prevedea ca la data intrarii in vigoare a legii inceteaza mandatele de conducere ale judecatorilor si procurorilor de la Curtile de apel, tribunale specializate si judecatorii, precum si ale procurorilor de la parchetele de pe langa acestea. Au fost eliminate, de asemenea, prevederile conform carora durata mandatelor judecatorilor si procurorilor care exercita, la data intrarii in vigoare a legii, alte functii de conducere decat cele prevazute in lege, este de 3 ani de la data investirii, precum si mentiunea ca aceleasi mandate inceteaza daca la data intrarii in vigoare a legii durata acestora a depasit 3 ani de la investire.
Ministerul Justitiei: "Legea a fost torpilata"
Prezent la sedinta Comisiilor juridice reunite, reprezentantul Ministerului Justitiei, secretarul de stat Mihai Eftimescu, cel care i-a facut pe alesii din comisii sa sara ca arsi de indignare cand a spus ca decizia Curtii este "o mizerie", s-a aratat total nemultumit de votul deputatilor si senatorilor din comisii. "Sunt total nemultumit. N-am cum sa fiu multumit pentru ca partea din lege care viza justitia este clar torpilata. Si mai putin de inteles sunt modificarile aduse unor dispozitii considerate neconstitutionale, dar in care se repeta acelasi greseli, daca este vorba sa vorbim despre greseli evidentiate de Curtea Constitutionala", a spus secretarul de stat, dupa sedinta. Eftimescu a precizat nu este exclus ca prevederile din pachetul de legi privind reforma in Justitie sa fie declarat neconstitutionale pentru a doua oara. "Curtea a spus ca judecatorii si procurorii membrii ai CSM trebuie sa-si desfasoare si in continuare activitatea specifica pentru a pastra legatura cu categoria profesionala din care fac parte. Or, azi s-a decis impotriva acestei argumentatii. Exista un mare pericol ca, inca o data, Curtea sa declare neconstitutionale o parte din aceste prevederi. Desigur, data fiind orientarea politica a sustinerii acestor amnedamente s-ar putea ca Curtea sa fie ceva mai concesiva de data aceasta", a adaugat secretarul de stat. Intrebat daca va gasi o alta solutie pentru adoptatere legilor initiate de Guvern, Eftimescu a spus ca ar fi total neconstitutional ca Executivul sa emita o ordonanta de urgenta in acest sens. (C.EPURAN; R. ANDRONIC; R. GHEORGHE)
Deputatul Fotopulos a lesinat
Sedinta maraton a Parlamentului a facut si victime printre alesi. Deputatului Sotiris Fotopulos, reprezentant al minoritatii elene i s-a facut rau in plina sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului. O echipa medicala a intervenit pentru a-i acorda primul ajutor, dupa care Sotiris Fotopulos a fost transportat la la sectia de cardiologie a Spitalului Universitar de Urgenta. (C.E.)
Tariceanu a reconfirmat demisia si anticipatele
Premierul si-a motivat ieri decizia prin faptul ca cele trei conditii puse cu o zi in urma - solutie pentru reforma justitiei, eliminarea incompatibilitatilor judecatorilor Curtii Constitutionale si modificarea Constitutiei pentru schimbarea deciziei Curtii - nu au fost indeplinite * Procedurile pentru alegeri inainte de termen vor demara luni, dupa ce Tariceanu se intoarce de la Bruxelles si-si depune demisia
Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ieri ca isi mentine decizia de a demisiona, deoarece nici una dintre cele trei conditii pe care le pusese cu o zi in urma nu a fost indeplinita, iar motivele pentru care si-a anuntat demisia raman in continuare valabile.
Foto: Mediafax Tariceanu a precizat ca procedurile pentru alegerile anticipate vor demara luni, 18 iulie, dupa ce se va intoarce din vizita la Bruxelles. Calin Popescu-Tariceanu ar fi reconsiderat decizia de a demisiona din functia de prim ministru daca s-ar fi realizat un acord politic la nivelul tuturor partidelor parlamentare asupra a trei aspecte. Reamintim, cele trei conditii se refereau la adoptarea unei solutii politice de reluare a reformei in justitie, eliminarea incompatibilitatilor judecatorilor Curtii Constitutionale si modificarea Legii fundamentale, astfel incat o decizie a Curtii sa poata fi schimbata prin votul a doua treimi din numarul total al parlamentarilor. Prezentam declaratia integrala a premierului Tariceanu, pe care a facut-o ieri, la Palatul Victoria:
Nu exista majoritatea necesara sa sustina reforma
"Am urmarit dezbaterile de la Parlament privind modificarile care ar fi trebuit aduse celor patru articole considerate neconstitutionale de catre Curtea Constitutionala si asupra carora s-a incercat, dupa cum stiti, gasirea unei solutii politice, a unei solutii de compromis, care sa permita evitarea declansarii alegerilor anticipate. Am dat dovada de toata disponibilitatea, iar colegii mei care au participat in comisii, la aceste negocieri, au facut dovada de flexibilitate pentru gasirea unui compromis. Au mers destul de departe, au acceptat modificarile la doua dintre articole. Sunt sigur, insa, ca exista o anumita limita. In final, ceea ce s-a intamplat si votul in plen - probabil ca sunteti la curent - au demonstrat ca se intampla doua lucruri: nu numai ca nu exista vointa suficienta pentru a promova reforma justitiei pana la capat, la nivelul politic general al partidelor si, implicit, in Parlament, dar nu exista nici majoritatea necesara care sa poata sa sustina acest efort de reforma al justitiei. Si nu numai in justitie, ci si in alte domenii care sa ne permita atingerea obiectivelor de integrare europeana la data stabilita prin Tratatul de Aderare a Romaniei la UE".
"Poporul meu", condamnat la coruptie, saracie si izolare
Vreau sa va spun ca sunt extrem de dezamagit de rezultatul votului de astazi si constat ca se doreste, in continuare, mentinerea unor privilegii. Se doreste in continuare mentinerea unor structuri care si-au dovedit ineficienta la nivelul justitiei, care au facut proba "capacitatii lor", de a face o justitie puternica in Romania. Motiv pentru care, stiti foarte bine, primim permanent critici severe din strainatate. Motiv pentru care trebuie sa ascultam permanent nemultumirile cetatenilor romani, care se lovesc de o justitie care este de cele mai multe ori corupta si mereu ineficienta.
Constat ca nici una dintre cele trei conditii pe care le-am enuntat ieri nu a fost indeplinita. Nu s-a putut ajunge nici la un compromis politic asupra celor patru articole privind reforma justitiei. Nu s-a ajuns nici la o intelegere politica referitoare la eliminarea incompatibilitatilor la nivelul Curtii Constitutionale. Nu s-a ajuns la nici o intelegere politica privind necesitatea revizuirii Constitutiei, astfel incat sa permita din nou Parlamentului, sa contrabalanseze, cu doua treimi din voturi, decizii ale Curtii Constitutionale care, in anumite situatii, pot sa blocheze, asa cum s-a intamplat acum, procesul de reforma. Ca atare, motivele pentru care mi-am anuntat demisia raman in continuare valabile. Ca prim-ministru nu pot sa tolerez o astfel de situatie. Nu vreau sa fiu partas la procesul prin care poporul roman, poporul meu, este condamnat la coruptie, la saracie si la izolare".
Imi mentin decizia
Votul de astazi din Parlament a dovedit clar ca nu avem aceasta majoritate politica parlamentara, care sa ne permita continuarea reformelor, asa cum ne-am angajat. Eu consider ca acest lucru este necesar. Prin urmare, in aceste conditii, imi mentin decizia de demisie pe care am anuntat-o, iar procedurile pentru alegerile anticipate vor demara imediat dupa ce ma voi intoarce din vizita pe care o intreprind la Bruxelles, luni, saptamana viitoare. Va multumesc". (G.M.)
Solutia: Anticipate insotite de referendum
Demisia Cabinetului Tariceanu si convocarea alegerilor anticipate nu rezolva problema "mutilarii" reformei Justitiei provocata de decizia controversata a Curtii Constitutionale privind pachetul de legi pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea. Politicieni si analisti politici au pus sub semnul intrebarii decizia Curtii, avand in vedere ca sapte din cei noua membri ai acesteia au avut stranse legaturi cu partidul lui Ion Iliescu, dupa decembrie '89, iar sotiile unora dintre ei ar fi fost direct afectate de prevederile declarate neconstitutionale. In aceste conditii, liderii PD iau serios in calcul consultarea populara privind modificarea Legii de functionare a Curtii Constitutionale. Ideea organizarii unui referendum odata cu alegerile anticipate a fost lansata de Cristian Parvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia, la sfarsitul satamanii trecute, si a fost supusa dezbaterii publice de ZIUA. "Cred ca printr-un referendum organizat la o anumita data, chiar in data cand vor fi alegerile anticipate de exemplu, ar putea fi cerut oamenilor, alegatorilor, sa se pronunte asupra modului in care ar putea fi demisi cei din Curtea Constitutionala in conditiile in care acestia nu respecta Constitutia. In cazul Curtii, conflictul de interese este o chestiune reala. Alta solutie decat organizarea unui referendum nu vad. Eu cred ca un mesaj transmis de cetateni ar putea fi receptat de Curtea Constitutionala", arata Parvulescu, explicand faptul ca poporul trebuie sa se pronunte in cazul conflictelor dintre institutii. "Daca Basescu poate fi demis, el fiind un presedinte ales de natiune, atunci judecatorii care incalca principiul impartialitatii, ei nefiind alesi de natiune, trebuie sa fie trasi la raspundere. Intrebarea referendum-ului trebuie sa fie ceva de genul: "Sunteti de acord ca urmatorul articol (care va fi prezentat) sau urmatorul alineat sa fie introdus la articolul cutare din Legea Curtii Constitutionale?", a conchis presedintele Pro Democratia.
Liderii PD studiaza acest subiect pentru ca, in eventualitatea in care Alianta D.A. castiga alegerile anticipate si are majoritate parlamentara confortabila, oricand PSD va putea sesiza Curtea pe legi importante, iar blocajul ar urma sa fie acelasi ca la pachetul de legi privind proprietatea si reforma justitiei pentru care premierul Tariceanu si-a asumat raspunderea. Democratii urmeaza sa discute cu liberalii si sa gaseasca formula constitutionala pentru a face acest referendum. (A.H.)
Reactia clasei politice
Traian Basescu, presedintele Romaniei: "Atitudinea primului-ministru este justificata"
Presedintele Traian Basescu considera ca atitudinea premierului Calin Popescu-Tariceanu este justificata, avand in vedere angajamentul politic de a face institutiile statului sa functioneze, justitia fiind o putere fundamentala in stat. Seful statului constata ca in Parlamentul Romaniei nu s-a gasit o formula pentru promovarea acelor articole din legea pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea si care sunt esentiale pentru o reformare profunda a justitiei, se arata intr-un comunicat transmis ieri presei de catre Administratia Prezidentiala.
Emil Boc, presedinte PD: "Este punctul de vedere al DA"
Foto: Mircea PAUN - Ziua Foto Presedintele PD Emil Boc a declarat ieri ca decizia Parlamentului si, implicit, hotararea Curtii Constitutionale compromit in buna masura reforma in justitie, cel putin sub aspectele ce vizeaza ocuparea prin concurs a posturilor de conducere si perfectionarea mecanismului de functionare a Consiliului Superior al Magistraturii. "Solutia Parlamentului este o solutie de tip surogat, un fel de struto-camila ce nu schimba datele problemei cu privire la compromiterea reformei in Justitie", a apreciat Emil Boc, citat de Mediafax. El a apreciat ca s-a conturat, inca o data, clar faptul ca nu exista o majoritate consistenta, capabila sa promoveze o reformele de care avem nevoie pentru a ajunge in Uniunea Europeana. "Ramanem concentrati pe rezolvarea problemelor determinate de inundatii si integrarea Romaniei in UE, iar alegerile anticipate vor conduce la formarea unei majoritati capabile sa duca tara in Uniunea Europeana", a subliniat Emil Boc, care a adaugat ca decizia premierului Calin Popescu-Tariceanu de a demisiona este corecta si reflecta punctul de vedere al Aliantei DA. (A.H.)
Mircea Geoana, presedinte PSD: "Premierul, victima unui scenariu"
Foto: Mircea PAUN - Ziua Foto "Domnul prim-ministru Calin Popescu Tariceanu este practic victima unui scenariu la care a fost probabil doar partas si nu initiator, el a fost lasat in ofsaid de partenerii sai de coalitie si, probabil din motive de onoare sau de presiune politica, a decis sa faca acest gest intr-un moment in care practic reputatia domniei sale si probabil si credibilitatea PNL au fost grav afectate, in principal, de partenerii de coalitie", a fost de parere liderul PSD, Mircea Geoana. In opinia sa a existat o dorinta pentru declansarea anticipatelor, dar timpul optim a trecut. "Aceia care incearca sa provoace o criza politica artificiala, inclusiv anticipate, intr-un moment in care tara se confrunta cu inundatii si probleme grave, nu numai ca merg impotriva curentului, dar merg impotriva torentului opiniei publice", a mai spus Geoana. El a sustinut ca populatia nu are nevoie de instabilitate politica, ci de performanta. Intrebat daca PSD va incerca sa negocieze formarea unei alte majoritati parlamentare, Mircea Geoana a spus ca vor fi discutate "cu onestitate si responsabilitate, solutiile care pot duce Romania in directia cea buna". "In acest moment, PSD este principalul partid de opozitie si vom vedea care sunt solutiile politice care se pot prefigura", a mai spus el, evitand totodata sa raspunda transant unor intrebari legate de o eventuala colaborare cu PC.
Eugen Nicolaescu, purtator de cuvant al PNL:"Solutie corecta si viabila"
ZIUA FOTO "Decizia premierului de a-si mentine demisia este singura pozitie corecta si valabila in acest moment", a spus liderul PNL, Eugen Nicolaescu, subliniind ca demisia premierului este motivata de faptul ca raportul Comisiilor juridice privind legile justitiei "a iesit prost". "Noi am votat raportul pentru a arata ca reforma in justitie poate incepe, dar aceasta reforma nu se va putea face. Marti seara, premierul a anuntat cele trei conditii pentru care si-ar fi putut retrage demisia, insa acestea nu s-au indeplinit, intrucat nu s-a realizat acordul politic", a mai spus Nicolaescu. El si-a exprimat speranta ca UDMR va sustine anticipatele, Uniunea avand deja o decizie luata in acest sens. "PC a avut mereu o pozitie oscilanta, insa vom mai discuta zilele urmatoare cu reprezentantii acestei formatiuni politice", a conchis Nicolaescu.
Bogdan Ciuca, purtatorul de cuvant al PC: "Suntem impotriva anticipatelor"
"PC este impotriva anticipatelor, asa cum a si anuntat de altfel si va merge cu ministrii sai pana la capat in acest guvern", a spus Bogdan Ciuca, purtatorul de cuvant al PC. El a sustinut ca PC va lupta pentru stabilitate politica, avertizand ca alegerile inainte de termen vor costa foarte mult populatia. "Sumele ar putea fi cheltuite pentru inundatii", a spus Ciuca. Intrebat daca se mai considera parte a Coalitiei, liderul PC a comentat: "Suntem impreuna cu UDMR si celelalte partide in Coalitia de guvernamant atata vreme cat ea va mai exista", a spus Ciuca, mentionand ca este foarte important de stiut daca Tariceanu isi da demisia, sau va mai reveni asupra deciziei. . "Daca vor fi anticipate, vom merge singuri in alegeri", a comentat liderul PC.
Cristian Radulescu, liderul deputatilor PD: "O solutie buna si imperios necesara"
ZIUA Foto "In opinia PD varianta este foarte buna si imperios necesara pentru ca actualul Parlament nu mai degaja formule majoritare sanatoase", a spus liderul democrat, Cristian Radulescu. Intrebat cum comenteaza declaratiile UDMR si PC care au spus ca nu sustin anticipatele, Radulescu a punctat: "Ii priveste!". "Exista lucruri discutate in Alianta eventualitatea ca domnul Tariceanu isi va da demisia - lucru anuntat acum o saptamana. Cand dansul va pune aceasta in opera, nu ne putem aduna chiar in acel moment sa vedem ce etape trebuie urmate. Trebuie sa gandim cateva miscari inainte", a declarat Cristian Radulescu.
Ion Iliescu, senator PSD: "O reactie de ordin personal"
"Demisia premierului Tariceanu ii apartine si pe plan personal, poate fi inteles, pentru ca a fost pus intr-o situatie cam neplacuta, incomoda", a spus senatorul PSD, Ion Iliescu. In opinia sa, gestul premierului "nu inseamna insa alegeri anticipate". "Se pot gasi o multitudine de solutii pentru a asigura continuitatea guvernarii fara a apela la alegeri anticipate, fara a dizolva Parlamentul". Iliescu a adaugat ca se va vedea cum vor reactiona toate fortele politice in fata deciziei personale a premierului, insa demisia acestuia "pune in discutie si pozitia lui, ca sef de partid si ca om politic". "Cred ca este mai mult o reactie de ordin personal, legat de modul in care a reactionat in general la toate problemele guvernarii in aceasta perioada", a afirmat Iliescu. El crede ca, daca Tariceanu "ar fi avut mai multa verticalitate, nu ar fi oscilat atat de mult, pentru ca asta l-a pus intr-o situatie neplacuta". Intrebat daca PSD va incerca formarea unei alte majoritati parlamentare, Iliescu a raspuns ca aceasta "depinde de reactia tuturor fortelor politice, inclusiv de modul in care presedintele va aborda acest lucru".
Verestoy Atilla, senator UDMR: "Nu e prima oara cand isi anunta demisia"
ZIUA FOTO "Nu este prima data cand premierul vine si isi anunta demisia. Consider ca anticipatele nu reprezinta ultima solutie", a spus Verestoy Atilla, senator UDMR. Intrebat daca se asteapta ca premierul sa se razgandeasca in privinta demisiei, Verestoy Attilla a raspuns: "Nu. Ma astept sa gasim o formulare de guvernare care sa satisfaca atat exigenta de a reprezenta aceasta alianta, cat si exigenta de a continua reforma". Senatorul UDMR a mai spus ca Uniunea este in prezent intr-o coalitie care nu s-a destramat, raspunzand unei intrebari referitoare la posibilitatea ca UDMR sa se alieze cu PSD in vederea alegerilor anticipate.
Lucian Bolcas, liderul deputatilor PRM: "Tariceanu a dovedit incapacitate de a conduce tara "
Liderul grupului parlamentar al PRM din Camera Deputatilor, Lucian Bolcas, a afirmat ca demisia lui Calin Popescu-Tariceanu este benefica pentru tara, intrucat premierul a dovedit incapacitate in a o conduce. "Un om iresponsabil terorizeaza un popor, deja terorizat de ape, cu joaca din ultima perioada de-a demisia", a spus Lucian Bolcas. Liderul deputatilor PRM considera ca premierul Tariceanu si-a inceput mandatul prin "devastatoarea cota unica" si si-l incheie "lasand balta treburile justitiei".(Grupaj realizat de Roxana ANDRONIC si Razvan GHEORGHE)
Emil Constantinescu cere modificarea Constitutiei
Fostul sef al statului, Emil Constantinescu solicita societatii romanesti implicare activa pentru rezolvarea "crizei de sistem" prin care trece tara.
"Prezenta criza este doar la suprafata o criza politica, dar in esenta este o criza de sistem, un conflict de interese fundamental intre institutiile statului", a spus ieri liderul Actiunii Populare, intr-o conferinta de presa. Emil Constantinescu considera ca un element necesar pentru evitarea unor astfel de crize este modificarea legii de functionare a Curtii Constitutionale, astfel incat judecatorii aflati in conflict de interese sa poata fi revocati. Potrivit presedintelui AP, in prezent cinci dintre membrii Curtii Constitutionale se afla in aceasta situatie. Totodata, Emil Constantinescu a apreciat ca posibilitatea modificarii legii de functionare a Curtii Constitutionale este limitata, pentru ca trebuie sa se incadreze in limitele Constitutiei. Fostul sef al statului a facut un apel la societatea civila si la reprezentantii mass-media sa se implice, alaturi de Guvern, Parlament si Presedintie, pentru rezolvarea crizei, prin declansarea unei dezbateri nationale pe tema modificarii Constitutiei. In opinia liderului AP, dezbaterea trebuie dublata de "o miscare de masa care, prin semnaturi, pichetari, articole de opinie si alte actiuni de tip civic, sa gaseasca, prin referendum sau prin alte mijloace constitutionale, calea reformei reale si durabile a justitiei, inclusiv a Curtii Constitutionale". (O.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.