Ministrii celor 32 de tari membre ale Organizatiei Mondiale a Comertului s-au intalnit zilele trecute la Dalian, in nord-estul Chinei pentru a continua discutiile asupra problemelor spinoase ale economiei mondiale, si in special din agricultura, rela

Ministrii celor 32 de tari membre ale Organizatiei Mondiale a Comertului s-au intalnit zilele trecute la Dalian, in nord-estul Chinei pentru a continua discutiile asupra problemelor spinoase ale economiei mondiale, si in special din agricultura, relansate cu ocazia summit-ului G8 de la Gleaneagles, din Marea Britanie.
Trei subiecte au constituit fondul discutiilor, incheiate in cele din urma cu cateva succese. In primul rand a fost vorba despre situatia subventiilor nationale din agricultura, apoi despre subventionarea produselor agricole si de liberalizarea pietelor.

O noua sansa pentru ciclul Doha

Ar trebui subliniat ca acestea sunt teme de dezbatere de evolutia carora depinde in principal avansarea negocierilor din cadrul ciclului Doha, lansat in 2001. Din prima zi a discutiilor, tarile emergente din G20 au depus o propunere de reducere a taxelor vamale aplicate produselor agricole, propunere ce pare sa fi fost primita favorabil, si numai cu cateva rezerve, de catre tarile dezvoltate. Acest lucru ar incuraja extrem de mult dezvoltarea pietelor produselor agricole din tarile sarace, si in paralel ar contribui la reducerea discutiilor privind acea obligatie ''morala'' a marilor puteri de a ajuta financiar (fie prin ajutor direct, fie prin stergerea datoriilor) tarile sarace. Propunerea reducerii taxelor vamale nu a fost acceptata insa fara conditii.
Tarile nordice, adica marile puteri economice, au cerut in schimb liberalizarea pietelor din statele in curs de dezvoltare, astfel incat produsele si serviciile lor sa poata intra pe acestea. G20 a propus o formula de reducere a taxelor vamale, care vor fi mai putin exigente pentru tarile dezvoltate, si mult mai severe pentru tarile in curs de dezvoltare, unde plafonul maxim ar putea ajunge la 150 la suta, fata de 100 la suta pentru tarile bogate.

Europa este pregatita sa renunte la subventii, dar nu inaintea Statelor Unite

In ceea ce priveste ajutoarele financiare pentru agricultori, fie sub forma ajutoarelor interne, fie sub cea a subventiilor la export, in care Uniunea Europeana ocupa primul loc, fiind urmata de Japonia si Statele Unite, ministrul delegat cu Afacerile europene, Fischer-Boel, a declarat ca Europa este gata sa renunte la aceste ajutoare, dar nu inainte ca si celelalte mari puteri sa fie pregatite pentru o asemenea masura, prin angajamente ferme.
De partea eliminarii subventiilor s-a plasat si China. Astfel, ministrul de Externe, Bo Xilai, a lansat un apel de eliminare a subventiilor in urmatorii cinci ani de zile. Singura tara care pare sa se fi opus in mod ferm acestei intentii a fost Elvetia. Dat fiind ca aceasta este un importator net de produse agricole, o deschidere prea mare a pietei interne ar fi periculoasa.
Intr-un interviu acordat agentiei elvetiene ATS, ministrul de Finante elvetian, Joseph Deiss, a declarat ca este ''in mod ferm opus unei plafonari a taxelor vamale''. Conform deciziilor luate la Dalian, structura acordului va fi definitivata in luna decembrie, dupa intrunirea OMC de la Hong Kong, iar ciclul Doha incheiat la sfarsitul lui 2006. In paralel cu aceste evenimente, organizatia Oxfam, reprezentanta a tarilor sarace, s-a felicitat pentru rezultatele obtinute, dar mai ales pentru faptul ca s-a reusit smulgerea unui consimtamant de negociere din partea Statelor Unite si a Japoniei, ai caror reprezentanti s-au declarat gata sa ia masuri in privinta reducerii subventiilor agricole. Pana in acest moment insa nu au fost precizate modalitatile concrete de operare a acestor reduceri, ele urmand a fi precizate la intalnirea de la Geneva.
Supachai Panitchpakdi, directorul general al OMC, a subliniat inaintea inceperii discutiilor necesitatea obtinerii cat mai grabnice a unui acord in problema agricola, deoarece in caz contrar negocierile din ciclul Doha vor fi sortite esecului. ''Avem nevoie de sustinere si de semnale pozitive care sa se poata traduce in progrese la masa tratativelor de la Geneva, de la sfarsitul lui iulie'' a mai declarat acesta in cadrul unui interviu realizat de Euronews. Peter Mandelson, comisarul european al Comertului, a subliniat la randul sau ca ''trebuie sa facem progrese tangibile privind agricultura inaintea vacantelor de vara, atat in ce priveste pietele, respectiv subventiile nationale si la export, cat si referitor la amploarea scaderii taxelor vamale''.

Acord AELS - Coreea de Sud

Asociatia europeana pentru liber schimb (AELS), din care face parte si Elvetia, a semnat zilele trecute un acord de liber schimb cu Coreea de Sud. Procedura, initata de catre ministrul elvetian al Economiei, Joseph Deiss, este o premiera atat pentru Europa, cat si pentru tara asiatica, se arata in interviul acordat de catre acesta agentiei ATS, si preluat de presa elvetiana.
Acordul a fost semnat cu ocazia intalnirii OMC de la Dalian, si, conform declaratiilor ministrului elvetian, va avea o importanta considerabila atat pentru Elvetia, cat si pentru Coreea, care a cunoscut in ultima vreme o expansiune puternica, fiind catalogata de Banca Mondiala drept a saptea putere economica a lumii, cu un PIB care anul trecut a atins 600 de miliarde de dolari.
Coreenii estimeaza ca in urma acestui acord exporturile AELS catre extremitatea rasariteana a Asiei vor ajunge la 700 de milioane de dolari, din care numai importurile Coreei vor insuma 600 de milioane.
In privinta Elvetiei, Joseph Deiss considera ca este posibila o crestere a schimburilor cu pana la 30 de procente.
Pe 2004, exporturile elvetiene catre Coreea de Sud au atins 1,3 miliarde de franci, iar importurile aproximativ 600 de milioane. Ratificarea acordului de liber schimb urmeaza sa aiba loc la sfarsitul lui noiembrie, la Geneva, cu ocazia reuniunii ministeriale a AELS.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.