Vreau intai sa le multumesc ospataritelor si echipei de la bucataria cantinei de langa Drobeta Turnu-Severin, care si-au sacrificat week-end-ul pentru a ne hrani sambata seara: 15 oameni obositi si cu matele ghioraind de foame au ras tot ce se punea

Vreau intai sa le multumesc ospataritelor si echipei de la bucataria cantinei de langa Drobeta Turnu-Severin, care si-au sacrificat week-end-ul pentru a ne hrani sambata seara: 15 oameni obositi si cu matele ghioraind de foame au ras tot ce se punea pe mese.

E o zi de sambata, zi libera pentru majoritatea romanilor. Doar noi, cei din Caravana Jurnalul - Antena 1 - Zapp, ne urcam in masini si plecam care incotro. E greu sa te documentezi sambata si duminica, pentru ca nu gasesti niciodata vreo institutie publica deschisa. Bugetarii dispar de prin institutiile publice pe la amiaza si parca toata tara se culca pe-o ureche. Noi nu, asa ca am pornit dupa subiecte.
LA BLOC. Doru si Dana au inceput sa colinde Severinul, Carmen si Alex au plecat pe insula Simian sa se incredinteze daca ceea ce se va construi acolo va fi sau nu o noua Ada-Kaleh. Eu cu Monica si Niki ne-am dus tot in comuna Simian, ca sa vorbim, familiile stramutate din Halanga. Sa ne fi vazut intreband in stanga si in dreapta unde locuiesc stramutatii si ciocanind pe la usile oamenilor! Oamenii de prin partile astea sunt foarte amabili si te primesc in casa pentru discutii, nu te tin la usa apartamentului, ca sa te chinuiesti sa notezi pe agenda in aer. Am admirat apoi cotetele de pasari si de porci din spatele blocurilor si am ramas cu gurile cascate la vederea unei gaini care cotcodacea de mama focului pe un balcon, la etajul 1. Nu stim daca isi avea domiciliul acolo, dar galinaceea avea sigur frica de inaltime. In clipa cand, in sfarsit, si-a luat zborul spre cotet, Niki a reusit s-o imortalizeze cu aparatul de fotografiat. O gaina planand usor spre cuibarul din spatele blocului, frumoasa imagine!
VOLA. Mai tarziu am plecat spre Svinita, o comuna de pe malul Dunarii, locuita in marea majoritate de sarbi. Comuna frumoasa, cu flori in fata caselor ingrijite. Am aflat aici ca localitatea a fost si ea stramutata cu ocazia construirii Portilor de Fier. Satul se afla mai jos si a fost inecat de Dunare. Mi-am dat seama ca in cele trei zile de Severin am vorbit cu zeci de persoane stramutate. In viata fiecaruia a intervenit cel putin o data o "vola", un utilaj de demolat, un excavator care i-a distrus intreaga munca de o viata. La fiecare a venit o data un activist de partid care i-a ordonat arogant: "Pana maine sa iti iei lucrurile si sa pleci, ca maine intram cu buldozerul in casa ta!". La Svinita, biserica a fost dinamitata si preotul a fugit cu familia in padure, ca sa nu auda bubuitura exploziei. Dar oamenii acestia au avut o extraordinara putere de a continua. Si-au refacut casele si vietile. Au trecut mai departe. Asa cum trecem si noi din hotel in hotel, de pe un drum pe altul, cu bagajele in spinare.

INTRATI IN CONTACT CU ECHIPA!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.