Industriasii romani cer anularea scumpirilor la utilitati. Altfel, masura va determina falimentul multor firme romanesti. Majorarea pretului la gaze, curent electric si energie termica, de la 1 iulie 2005, a dat o grea lovitura competitivitatii ec
Industriasii romani cer anularea scumpirilor la utilitati. Altfel, masura va determina falimentul multor firme romanesti.

Majorarea pretului la gaze, curent electric si energie termica, de la 1 iulie 2005, a dat o grea lovitura competitivitatii economiei nationale si cetateanului roman, sustin patronatele de profil reprezentate de UGIR 1903. ""Masura va scadea rentabilitatea investitiilor in Romania si va determina falimentul multor firme romanesti"", spun industriasii romani. La inceputul lunii trecute, tarifele la gaze naturale s-au majorat cu o medie de 10,2%, la electricitate cu 5,2%, iar la energia termica cu 20%.
PRETURI MARI. Gazele nu ar trebui sa coste mai mult de 130-150 dolari/1.000 metri cubi, spun reprezentantii UGIR 1903. Productia autohtona acopera 60% din necesar, la un pret de 90 de dolari/1.000 mc, iar importurile, care reprezinta 40% din necesar, se fac la pretul maxim de 190 dolari/1.000 mc. ""Un calcul simplu arata ca pretul real al gazului oscileaza intre 130-150 dolari/1.000 mc.
LANTUL SCUMPIRILOR. Majorarea de preturi la utilitati va atrage un val de scumpiri la majoritatea produselor autohtone. Afacerea cea mai afectata este taximetria, mare consumatoare de GPL, unde ponderea utilitatilor in costuri atinge 70%. Aici, scumpirea indusa fata de pretul actual va fi de 15%. Cimentul si materialele de constructii se vor scumpi in medie cu 10%, avand in vedere ca jumatate din costuri sunt date de pretul utilitatilor. Textilele si incaltamintea romaneasca vor face tot mai greu fata concurentei chinezesti, deoarece majorarile de tarife aduc scumpiri cu 9%.
SOLICITARE. Industriasii romani cer autoritatilor sa revina la preturile dinainte de 1 iulie 2005. ""Solicitam justificarea cu precizie matematica a fiecarui dolar ce se regaseste in diferenta de pret, de la 150 la 215 dolari/1.000 mc. In lipsa acestei justificari nu vom achita facturile decat in limita pragului de rezonabilitate de 150 de dolari/1.000mp"", spun industriasii. Ei mai cer ca ajustarile de tarife pentru utilitati sa se faca prin negocieri cu reprezentantii industriei romanesti, cu patronatele, nu numai cu institutiile internationale.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.