Taxele vamale la importul de carne de porc lasa iar loc de dispute intre producatori si procesatori. Pe de o parte, producatorii de carne de porc sustin ca au nevoie de majorarea acestor taxe, pentru a se proteja de importurile masive de carne de por
Taxele vamale la importul de carne de porc lasa iar loc de dispute intre producatori si procesatori. Pe de o parte, producatorii de carne de porc sustin ca au nevoie de majorarea acestor taxe, pentru a se proteja de importurile masive de carne de porc.
Procesatorii spun ca preturile autohtone ale carnii sunt prea mari si carnea nu corespunde calitativ cerintelor, iar prin marirea taxelor vamale vor avea de suferit, pentru ca deja costurile pentru materia prima sunt mai mari cu 25-30 la suta decat in tarile europene. Va exista insa o a doua categorie care va avea de suferit, iar acestia sunt consumatorii, care nu vor putea suporta aceasta majorare, insa pe ei nu ii cheama nimeni la discutii.
Presedintele Asociatiei Romane a Carnii (ARC), Sorin Minea, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte, ca importurile se justifica prin faptul ca productia interna de carne de porc nu asigura decat 30-40 la suta din necesar, iar 90 la suta din aceasta se regaseste in carnea proaspata din magazine. Astfel, spune acesta, fermierii "vor vinde marfa in orice conditii si la orice pret, pentru ca productia e sub cerere".
Profitand de acest lucru si invocand "dezastrul porcului din Romania", conform presedintelui ARC, producatorii, prin vocea presedintelui Patronatului Roman al Carnii de Porc (PRCP), Gheorghe Caruz, au cerut in cadrul Consiliului carnii de porc si al produselor procesate ale carnii, o marire a taxelor vamale, unica, la 45 la suta.
In momentul de fata, exista o taxa vamala de 10 la suta pentru importul de carcasa refrigerata, zero la suta la piesele congelate (pulpe, piept) si de 20 la suta pentru restul. Daca aceasta majorare ar fi aprobata, atunci vom asista la o scumpire substantiala a carnii si a mezelurilor, de 30-40 la suta, sunt de parere cei de la ARC. In plus, aceasta ar putea genera inflorirea economiei subterane si scaderea calitatii mezelurilor, pentru ca scumpirea materiei prime va impinge la substituirea acesteia, pentru mentinerea pe piata.
De asemenea, Minea a mai declarat ca, din cauza taxelor si impozitelor foarte mari, 50 la suta din productia de carne de porc se vinde la negru. "Consumul nu a crescut in aceeasi proportie cu importurile de carne, ceea ce inseamna ca dispare", a explicat Minea.
Pe langa taxa vamala impusa importatorilor, care ii protejeaza in acest fel, producatorii romani de carne de porc beneficiaza in acest an de o subventie de 500 de euro pe tona de carcasa de porc. Presedintele ARC, Sorin Milea, este insa de parere ca acesti bani nu se regasesc in cresterea productiei si ca, mai mult, nu exista un control strict al destinatiei acestora. "De ani de zile in Romania se dau subventii pentru carnea de porc. Dar cat s-a dat, cui, ce s-a facut cu aceste subventii habar nu avem. Banii care s-au dat pe subventii nu s-au regasit in nici un caz in cresterea productiei. Romanii platesc cel mai mare pret pentru o carne pe care o si subventioneaza", a declarat Milea.
Acesta spune ca la ora actuala nu exista un pret de referinta pentru carcasa de porc, astfel incat daca piata scade sub acest pret statul sa intervina printr-un mecanism de reglare a pietei.
Neexistand acest pret de referinta, nu se stie daca subventiile pentru carcasa de porc acopera pierderile fata de pretul de referinta sau daca acesti bani sunt folositi pentru investitii.
"Vrem o justificare pentru acesti bani. Toti crescatorii de porci pretind ca sunt pe pierdere, dar la Registrul Comertului nimeni nu a verificat cat este profitul lor. Eu stiu ca in mod normal daca vrei sa faci niste investitii, apelezi la un credit. Daca am ajuns sa dau bani unor oameni pentru profit, atunci situatia este foarte grava", a declarat Minea. Acesta spune ca "pretul la materia prima este deja cu 25-30 la suta mai scump decat in Uniunea Europeana. Au crescut preturile si la utilitati. Daca se vor mari taxele vamale, atunci vom avea pretul la materiile prime superioare fata de orice tara din Europa, vom deveni carne de tun pentru concurenta si iesim de pe piata", a afirmat Minea.
Presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc, Gheorghe Caruz, ne-a declarat ca a cerut intr-adevar o majorare a taxelor vamale la 45 la suta, deoarece "in Romania, importurile au crescut in primele cinci luni cu 200 la suta fata de perioada similara a anului trecut si in toate tarile, cand apar astfel de fenomene, se iau masuri". Acesta a declarat ca s-a format un corp de analiza a Ministerului Agriculturii care a stabilit ca, drept masura de protectie pentru producatorii romani, taxele vamale la importul de carne de porc trebuie sa fie de minimum 20 la suta.
Purtatorul de cuvant al Ministerului Agriculturii ne-a declarat ca exista un proiect de HG care vizeaza marirea taxelor vamale la carnea de porc, insa "nu s-a stabilit nici o cifra. Sunt discutii in cadrul consiliului pe produs, ministerul mediaza intre producatori si procesatori si speram la o solutie negociata. Ministerul este de acord cu solutia data in consiliul pe produs".
Carnea de porc a inregistrat in primele cinci luni ale acestui an cea mai mare pondere la export. Conform datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, din totalul importurilor, de 747,3 milioane de euro, 12,8 la suta o reprezinta cele de carne de porc, aproape dublu fata de anul trecut.
Astfel, daca in perioada ianuarie - mai 2004 s-au importat 35.200 tone de carne de porc, in valoare de 36,9 milioane euro, in acest an au fost importate 62.600 tone, a caror valoare ajunge la 95,6 milioane euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.