Reprezentantii la varf ai sportului romanesc lupta de ceva vreme impotriva flagelului alarmant al dopajului, sanctiunile dictate in ultimii ani fiind dovada eforturilor depuse de ANS si COSR, in colaborare cu INMS. Si cum forurile internationale sunt
Reprezentantii la varf ai sportului romanesc lupta de ceva vreme impotriva flagelului alarmant al dopajului, sanctiunile dictate in ultimii ani fiind dovada eforturilor depuse de ANS si COSR, in colaborare cu INMS. Si cum forurile internationale sunt decise sa diminueze, daca nu chiar sa starpeasca, cazurile de violare a regulilor mondiale antidoping, zilele trecute, o importanta delegatie a Consiliului Europei pe linie de lupta impotriva dopajului a sosit la Bucuresti cu scopul de a oferi consultanta specialistilor romani. Ieri, intr-o conferinta de presa, George Walker, seful Departamentului Sport al Consiliului Europei, s-a declarat placut surprins de faptul ca Guvernul a aprobat recent infiintarea Agentiei Nationale Antidoping ca structura independenta in subordonarea directa a cabinetului primului ministru. Totodata, inaltul oficial european a apreciat ca dr. Gratiela Vajaiala, fosta sefa a Laboratorului Antidoping din Bucuresti, a fost nominalizata ca presedinte ANA in urma unui concurs, urmand sa-si preia functia printr-o Hotarare de Guvern. Prezent la conferinta de presa, Anders Solheim, directorul agentiei norvegiene antidoping, a subliniat ca activitatea Grupului de monitorizare are ca tel asigurarea conditiilor ca toti sportivii sa concureze intr-un mediu curat si fair-play. "Un caz de dopaj este o tragedie pentru un sportiv care a trisat, dar in lupta antidoping este o victorie, pentru ca-i indepartam si anihilam pe trisori", a spus Solheim. Pastrand aceasi nota, germanul Klaus Muller, seful grupului de monitorizare, a apreciat ca dopingul nu va fi eradicat total, pentru ca este o reactie pur omeneasca. Totodata, Muller a spus ca Laboratorul Antidoping din Bucuresti este foarte bine echipat, cu personal calificat, si are mari sanse sa fie acreditat de forul mondial, mai ales ca a primit si certificat de calitate ISO 17025. Din pacate, una din conditiile de acreditare este efectuarea a peste 3000 de teste pe an, limita inferioara fiind de 1500, iar laboratorul din incinta CSN "Lia Manoliu" a efectuat anul trecut doar 1508 teste, adica putin peste limita inferioara. (MCZ)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.