In aceste zile trebuie sa inceapa sa soseasca facturile cu noile tarife la gaze. Reamintim, incepand cu luna aprilie, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) a introdus un abonament de 5355 lei/zi (aproximativ 160.0
In aceste zile trebuie sa inceapa sa soseasca facturile cu noile tarife la gaze. Reamintim, incepand cu luna aprilie, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) a introdus un abonament de 5355 lei/zi (aproximativ 160.000 lei/luna), care trebuia platit indiferent daca un client consuma sau nu gaze naturale. Mai mult, aceasta cota fixa introducea si o discriminare intre consumatori de acelasi tip. Asa cum a cerut cotidianul ZIUA, s-a renuntat la acest sistem. Mai mult, premierul Tariceanu a anuntat ca "fiecare va plati numai strict cat consuma. Factura va reflecta numai pretul gazelor consumate". Din 10 iunie, se aplica noile tarife la gaze, in care, practic, acea parte a costurilor care era acoperita prin abonament este acum inclusa in costurile totale evaluate pentru fiecare categorie, costuri ce sunt acoperite prin pretul stabilit pentru un metru cub de gaze naturale, iar facturarea se va face in functie de consumul inregistrat. In aceste conditii, pentru consumatorii Distrigaz Sud, costul gazului a ajuns la 7600 de lei metrul cub, iar pentru cei ai Distrigaz Nord, la 7560 de lei metrul cub (sumele includ si taxa pe valoarea adaugata). Pentru perioada 1 aprilie - 10 iunie consumatorii au fost obligati sa plateasca abonamentul la gazele naturale si, asa cum a spus si premierul, fara ca sumele achitate sa le mai fie restituite.
ANRGN a anuntat ca sumele percepute pentru abonament vor fi regularizate pana la sfarsitul trimestrului trei (30 septembrie 2005). In perioada 1 aprilie - 10 iunie fiecare abonat a platit 380.205 lei in plus. Normal ar fi ca, in factura pe care o vor primi pe luna iulie sa inceapa regularizarea acestor sume. Evident, desi asa ar fi corect, nimeni nu se asteapta ca distribuitorii sa dea banii inapoi consumatorilor. Problema se pare ca apare la tariful cu care va fi calculat pretul gazului: de circa 7600 lei metrul cub sau de circa 4200 lei/mc. cat era in perioada 1 aprilie - 10 iunie. Avand in vedere ca un client a consumat gazele in acea perioada, firesc ar fi sa se calculeze regularizarile la valoarea de 4200 lei/mc. Ceea ce inseamna ca fiecare consumator care a platit abonamentul de 5355 lei/zi (adica pana la un consum de 2400 mc/an) ar trebui sa consume, gratuit, circa 62 de metri cub de gaz. Reamintim, la 1 aprilie, pretul gazului a fost stabilit la 6090 lei/mc pentru Distrigaz Sud si 5722 lei/mc pentru Distrigaz Nord, sumele incluzand TVA. De mentionat, intr-un apartament de bloc, in care este instalat numai aragaz, consumul este de circa 20 mc de gaz, ceea ce inseamna ca in urmatoarele trei luni, acesti consumatori n-ar mai trebui sa plateasca un leu la gaze!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.