Fostul premier ucrainian, Viktor Ianukovici (foto), in prezent aflat in opozitie, face obiectul unei noi anchete din partea Parchetului, care a anuntat luni contestarea a doua achitari de care a beneficiat in trecut. Verificarile intreprinse de Parch
Fostul premier ucrainian, Viktor Ianukovici (foto), in prezent aflat in opozitie, face obiectul unei noi anchete din partea Parchetului, care a anuntat luni contestarea a doua achitari de care a beneficiat in trecut. Verificarile intreprinse de Parchetul din Donetk au relevat ca doua condamnari pronuntate, in 1978, impotriva lui Viktor Ianukovici au fost falsificate, in 2000 si in 2004, de catre responsabili ai Curtii de Apel regionale, fapt ce a dus la anularea acestora, precizeaza un comunicat al Parchetului. Comunicatul mentioneaza ca, in urma acestor dezvaluiri, Parchetul din Donetk a deschis o ancheta penala. Condamnarile pronuntate impotriva fostului premier - oficial acuzat de "furt prin efractie" (in 1967) si "vatamare" (in 1970) - s-au situat printre argumentele-cheie ale fostei opozitii, aflata in prezent la putere, dupa campania prezidentiala desfasurata in 2004. Serviciul de presa al lui Viktor Ianukovici - in perioada respectiva premier si candidat al puterii - a contracarat ofensiva opozitiei printr-o campanie mediatica avand ca argument faptul ca aceste condamnari au fost anulate ulterior. La inceputul lunii iunie, Ianukovici, care este liderul Partidului Regiunilor (de opozitie), a fost audiat de politie ca martor in cazul unei afaceri de coruptie care s-a petrecut in Donetk in perioada cand el conducea Guvernul. Dupa ce a ajuns la putere, in decembrie 2004, noul presedinte prooccidental Viktor Iuscenko a anuntat ca unul dintre obiectivele mandatului sau il reprezinta lupta impotriva coruptiei. (D.E.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.