Israelul a solicitat SUA acordarea unui ajutor special de aproximativ 2,2 miliarde dolari in transe esalonate pe patru ani, pentru finantarea retragerii israeliene din Fasia Gaza, a anuntat ieri vicepremierul Shimon Peres, citat de Rompres. "Ajutorul
Israelul a solicitat SUA acordarea unui ajutor special de aproximativ 2,2 miliarde dolari in transe esalonate pe patru ani, pentru finantarea retragerii israeliene din Fasia Gaza, a anuntat ieri vicepremierul Shimon Peres, citat de Rompres. "Ajutorul anual de aproximativ 500 de milioane dolari va acoperi cheltuielile civile si militare privind planul de dezangajare", a detaliat liderul laburist in cadrului unui interviu, referindu-se la evacuarea celor 21 de colonii din Fasia Gaza, respectiv a altor patru din nordul Cisiordaniei, programata pentru luna august a acestui an. Totodata, oficialul israelian a precizat ca o parte a ajutorului american va fi alocata dezvoltarii regiunilor slab populate Galileea si desertul Negev. Propunerea partii israeliene a fost prezentata luni, la Washington, de delegatia israeliana condusa seful de Cabinet al premierului Ariel Sharon, Ilan Cohen. In cazul in care vor fi aprobate de Congresul american, fondurile vor fi destinate unei serii de serii de programe privind dezangajarea, reinstalarea in Israel a bazelor armatei israeliene din Fasia Gaza si consolidarea dispozitivului de securitate la frontiera israeliano-egipteana. Israelul beneficiaza de un ajutor financiar anual de aproximativ trei miliarde de dolari din partea SUA, oferit cu titlul de asistenta economica si militara. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.