Incepand cu 1 ianuarie 2007, serviciului militar obligatoriu in cadrul unitatilor Ministerului Apararii Nationale va fi suspendat, urmand ca armata sa fie efectuata, pe baza de voluntariat. Proiectul de act normativ, aprobat ieri de Guvern, prevede
Incepand cu 1 ianuarie 2007, serviciului militar obligatoriu in cadrul unitatilor Ministerului Apararii Nationale va fi suspendat, urmand ca armata sa fie efectuata, pe baza de voluntariat. Proiectul de act normativ, aprobat ieri de Guvern, prevede ca cetatenii romani - barbati sau femei - care indeplinesc conditiile legale pot efectua, pe baza de voluntariat, orice forma a serviciului militar, fara discriminare. Totodata, incepand cu 1 ianuarie 2007, executarea serviciului obligatoriu in armata in calitate de militar in termen sau cu termen redus va fi suspendata. Ultima incorporare a recrutilor, pentru militarii in termen va fi in octombrie 2006, iar pentru militarii cu termen redus in iunie 2006. Pentru 2006, este prevazut un numar de circa 12.000 incorporari. Dupa 1 ianuarie 2007, barbatii care au cetatenie romana se vor prezenta la centrele militare, la implinirea varstei de 20 ani, numai pentru a fi luati in evidenta. Pe durata starii de razboi, de mobilizare, precum si pe timpul starii de asediu, executarea serviciului militar in armata devine obligatorie pentru barbati. Pana la sfarsitul anului viitor, Ministerul Apararii Nationale (MApN) va organiza sistemul de recrutare si de selectie a tinerilor care vor sa faca armata pe baza de voluntariat.
Pentru 2007, este prevazut un numar de 90.000 angajati in armata, din care 75.000 militari pe baza de contract si 15.000 de civili. In prezent, numarul angajatilor din armata este de 97.000-98.000. Ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, apreciaza ca transformarea armatei in serviciu pe baza de voluntariat nu va necesita fonduri bugetare peste nivelul de 2,38 % din PIB alocat, avand in vedere ca necesarul costurilor de instruire pentru un militar in termen se ridica la aproximativ 2200 dolari. El a apreciat, totodata, ca noile prevederi nu vor reduce efectivele personalului din armata, avand in vedere ca numarul cererilor de incorporari volunatare depaseste locurile disponibile. Militarii voluntari - ce vor fi selectati in conditii similare celor prevazute in prezent - vor primi un salariu mai mare decat salariul mediu din Romania, autoritatile incercand sa majoreze sumele acordate acestora la nivelul existent in celelalte state NATO. Ministrul Atanasiu a mai aratat ca a discutat problema stagiului militar obligatoriu si cu reprezentanti ai Ministerului Administratiei si Internelor, care ar intentiona insa sa reglementeze separat, printr-un alt act normativ, serviciul militar obligatoriu in cadrul unitatilor de jandarmi si pompieri.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.