Trei organizatii ale societatii civile cer Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) sa verifice dosarele tuturor celor aproape 30.000 de posesori ai certificatelor de revolutionar, pentru a stabili daca exista printre ei fo
Trei organizatii ale societatii civile cer Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) sa verifice dosarele tuturor celor aproape 30.000 de posesori ai certificatelor de revolutionar, pentru a stabili daca exista printre ei fosti colaboratori ai Securitatii. Asociatia 21 Decembrie, Comitetul de Criza "Actiunea" si Asociatia Academica de Administratie Publica "Europa" doresc astfel sa afle daca printre posesorii de certificate de urmas, ranit sau luptator in Revolutie exista si colaboratori ai fostei politii politice. "Vrem ca CNSAS sa transmita, negru pe alb, daca printre cei care au certificate de revolutionari exista si lupi imbracati atunci in blani de oaie, oameni care se aflau Ťla serviciuť atunci in strada si nu pentru a da jos regimul comunist", a declarat Doru Maries, liderul Asociatiei Revolutionarilor "21 Decembrie", transmite Mediafax.
Lupii revolutiei
Revolutionarii sustin insa ca Legea 341 din 2004 - cunoscuta si sub numele de "Legea recunostintei fata de eroii martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989" - nu prevede nici o "reparatie" a situatiilor in care posesorii de certificate de revolutionar ce si-au primit drepturile si beneficiile, insa ulterior s-a stabilit ca prin incalcarea legii, sa fie obligati sa le returneze. "E simplu! Legea Recunostintei prevede ca toti revolutionarii vor fi verificati, la momentul la care isi vor preschimba certificatele, daca au facut sau nu politie politica. Nu spune insa nimic de situatiile in care, daca si-au primit drepturile in baza legii vechi, fara verificarea CNSAS-ului, sa fie obligati sa le restituie", a explicat Maries. Maries a tinut sa precizeze ca, din cunostintele lui, din cei aproape 30.000 de posesori de documente de revolutionar, cel putin o mie "ar trebui sa ramana fara ele dupa verificarea CNSAS-ului". "Sa nu uitam de lista dalmatienilor, pe care figura si fostul presedinte Iliescu. Erau acolo cel putin o suta de ofiteri superiori, multi chiar generali, din MApN, fosta Militie sau fosta Securitate. Acestia nu au cum sa fie revolutionari!", a apreciat Maries. Intrebat de ce nu contesta dreptul respectivilor la titlul de revolutionar, Maries a raspuns ca acest demers ar trebui initiat de Parchet. (M.T.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.