Cresterea economica din acest an a Romaniei va incetini pana la 5,5%, dupa avansul de 8,3% inregistrat in anul precedent, in timp ce deficitul bugetar va ajunge la 1% din PIB, reiese dintr-un studiu realizat de Institutul pentru Studii Economice Inte
Cresterea economica din acest an a Romaniei va incetini pana la 5,5%, dupa avansul de 8,3% inregistrat in anul precedent, in timp ce deficitul bugetar va ajunge la 1% din PIB, reiese dintr-un studiu realizat de Institutul pentru Studii Economice Internationale din Viena (WIIW). Autoritatile romane si expertii Fondului Monetar International (FMI) au convenit pentru acest an asupra unui deficit de bugetar de 0,7% din PIB si o crestere economica de 6% fata de anul trecut. Potrivit studiului citat de Mediafax, in primul trimestru al acestui an, economia romaneasca a crescut cu 5,9%, mai putin fata de perioada similara a anului trecut, cand majorarea a fost de 6,2%. Expertii WIIW apreciaza ca recolta agricola va fi mai redusa decat anul trecut, in timp ce productia industriala va creste cu 5% in acest an. Cea mai mare crestere economica se va inregistra in sectorul constructiilor si cel al comertului.
De asemenea, studiul citat previzioneaza si o adancire a deficitului de cont curent, pana la sfarsitul anului, care va ajunge pana la 8,3% din PIB, fata de 7,75% cat s-au angajat autoritatile de la Bucuresti fata de FMI. Expertii de la Viena pun avansul deficitului de cont curent pe seama extinderii rapide a consumului privat. In ceea ce priveste inflatia, documentul citat previzioneaza pentru sfarsitul acestui an, o rata de 9%, in conditiile in care nivelul convenit de Executiv cu expertii FMI este de 7,5%. Potrivit expertilor WIIW, cresteri de pret vor mai avea loc in lunile iulie si octombrie, ca urmare a majorarii tarifelor la gaze si la energia termica. Pe de alta parte, aprecierea monedei nationale a avut un efect pozitiv asupra stabilitatii preturilor.
Pentru anul viitor, institutia din Viena previzioneaza pentru Romania o crestere economica de 5,5%, un deficit bugetar egal cu cel din acest an, de 1%, si un deficit de cont curent in scadere fata de 2005 pana la 7,4% din PIB. WIIW estimeaza pentru 2006, un nivel mediu al ratei inflatiei de 7%. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.