Liderii Coalitiei guvernamentale au avut ieri cateva runde de discutii, ce au vizat anticipatele, respectiv modificarea Legii electorale, dar si actele normative care trebuie urgent adoptate. Liderii au incercat sa transeze si situatia proiectelor
Liderii Coalitiei guvernamentale au avut ieri cateva runde de discutii, ce au vizat anticipatele, respectiv modificarea Legii electorale, dar si actele normative care trebuie urgent adoptate. Liderii au incercat sa transeze si situatia proiectelor de lege privind reforma Justitiei, din pachetul pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament, mai putin prevederile declarate neconstitutionale de Curtea Constitutionala. Unul dintre partidele care nu sunt deosebit de incantate de spectrul anticipatelor - UDMR - si-a spus pasul: a cerut coborarea pragului electoral de la 5% la 4%, demers ce nu a fost acceptat, deocamdata, de partenerii de guvernare. Conservatorii isi asteptau ieri seara liderul, Dan Voiculescu - plecat din tara, pentru a-si formula o strategie. Surse din Coalitie au precizat ca PC se pregateste de negocieri cu liberalii, avand in vedere buna relatie Tariceanu-Voiculescu. Dinspre PD, nu exista nici o sansa de negociere, semnalul lui Traian Basescu fiind clar: "solutia imorala" PC nu face alianta cu democratii. In cursul zilei de astazi, conservatorii se reunesc in forurile de conducere pentru a-si formula o strategie clara in privinta anticipatelor.
Factorul Stolojan
Sedinta Consiliului de Coordonare a Coalitiei a fost precedata de o reuniune a liderilor Aliantei PNL-PD, cele doua formatiuni urmand sa stabileasca raportul de forte pe listele electorale, ce va fi, probabil, de acesta data, de 1-1. Democratii si liberalii, sustin surse din conducerea D.A., au evaluat si posibilitatea de a-l implica pe Theodor Stolojan in campania Aliantei. Intrebat ieri de ziaristi ce rol va juca in campanie, Stolojan a raspuns: "Alianta va hotari ce rol voi avea in campania electorala". La reuniunea CNC s-a decis si elaborarea unui act normativ prin care viitorul Guvern interimar sa aiba atributii mai extinse, de la administrarea treburilor publice la problemele de integrare in Uniunea Europeana. Aceasta reglementare ar urma sa faca obiectul unei Ordonante de Urgenta a Guvernului, care sa fie adoptata chiar zilele urmatoare.
Campanie de 15 zile
In ceea ce priveste modificarea Legii electorale, ce se va face tot prin Ordonanta de Urgenta, liderii Coalitiei au stabilit ca se va introduce obligativitatea exercitarii votului numai pe baza cartii de alegator, se vor infiinta mai multe sectii de votare in strainatate, fiind luata in calcul si posibilitatea scurtarii campaniei electorale la jumatate, de la 30 la 15 zile, urmand sa fie elaborate si o serie de reguli privind desfasurarea campaniei la posturile publice de radio si televiziune. Reprezentantii Coalitiei nu au agreat, insa, ideea scurtarii campaniei electorale, o decizie in acest sens urmand sa fie luata in cursul zilelor urmatoare. Liderii Coalitiei au creionat si un calendar al alegerilor, care ar putea suferi modificari, astfel incat termenele procedurale prevazute de Constitutie sa fie scurtate la minimum posibil. Conform celor discutate ieri, premierul Tariceanu ar urma sa demisioneze luni, saptamana viitoare, la intoarcerea de la Bruxelles, urmand ca marti presedintele Traian Basescu sa finalizeze consultarile cu partidele parlamentare, pentru a-l putea anunta pe noul premier desemnat. Acesta ar urma sa fie audiat si sa isi prezinte Cabinetul in fata Parlamentului, convocat in sedinta extraordinara. Data alegerilor ar urma sa fie in prima jumatate a lunii octombrie, posibil 16, sau chiar o saptamana mai devreme.
In privinta modificarii Legii de functionare a Curtii Constitutionale, un alt subiect aflat pe agenda discutiilor de ieri, nu s-a ajuns la nici o concluzie. Specialistii in drept ai Aliantei studiaza posibilitatile elaborarii unui proiect de modificare a acestei legi, astfel incat in ziua alegerilor sa se poata face si o consultare populara pe acest subiect.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.