Informatii despre sute de mii de titluri din colectiile a trei biblioteci din Romania - cea Nationala si cele judetene din Braila si Salaj - au devenit disponibile pe Internet datorita unui proiect finantat de guvernul american, prin Agentia Statelor
Informatii despre sute de mii de titluri din colectiile a trei biblioteci din Romania - cea Nationala si cele judetene din Braila si Salaj - au devenit disponibile pe Internet datorita unui proiect finantat de guvernul american, prin Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID). Pana in octombrie, alte 20 de biblioteci vor fi integrate in proiect. Acesta a fost demarat anul trecut, cand o firma romaneasca de software - IME - a castigat licitatia pentru crearea catalogului colectiv. Rezultatul este "un adevarat portal al bibliotecilor", dupa cum a declarat Dan Marinescu, directorul IME Romania, la lansarea oficiala a catalogului.
Sistemul este la fel de usor de utilizat precum Google. Pe site-urile celor trei biblioteci din proiectul pilot - www.bibnat.ro, www.bjbraila.ro si www.bjs.ro - se gaseste cate un link catre acest catalog on-line. Accesandu-l, oricine poate cauta cartile care il intereseaza in functie de un cuvant-cheie, de autor sau de titlu. Cautarea se poate face pe serverul uneia dintre biblioteci sau pe toate trei concomitent.
In afara de functia de catalog on-line pe care o are, portalul este si un prim pas spre o biblioteca digitala romaneasca, intrucat multe carti din bibliografia scolara, pentru care nu mai trebuie platite drepturi de autor (au trecut 70 de ani de la moartea autorului), se gasesc in intregime on-line. In plus, se pot cauta titluri de carti si pe trei servere externe - Biblioteca Nationala a Frantei, Google Print si Biblioteca Congresului american.
In timp ce Biblioteca Judeteana Braila a introdus in baza de date on-line 80% din fondul sau de carte ce cuprinde circa 130.000 de titluri, in cazul Bibliotecii Nationale proportia este mult mai mica: aproximativ 25%, adica 350.000 de unitati bibliografice. Pe de o parte, la Biblioteca Nationala volumul de munca este mult mai mare. Pe de alta, faptul ca titlurile acesteia sunt raspandite in mai multe sedii, peste trei milioane de unitati bibliografice fiind stivuite in imobilul in constructie din Bulevardul Unirii, face ca formarea unei baze de date electronice sa fie mai dificila, a declarat directorul Dan Erceanu.
Potrivit lui Dragos Neagu, USAID a finantat cu aproape 60.000 de dolari proiectul, iar cele trei biblioteci partenere au adaugat impreuna aceeasi suma, cea mai mare contributie avand Biblioteca Judeteana Braila (32.000 dolari), urmata de Biblioteca Judeteana Salaj si Biblioteca Nationala.
La lansarea proiectului au participat Rodger D. Garner, directorul USAID, Virgil Nitulescu, secretar de stat in Ministerul Culturii si Cultelor, si Aurel Neitin, secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei. Catalogul colectiv ar putea fi inceputul unui plan mai amplu pe care Biblioteca Nationala il tot anunta ca intentie: un Catalog National Partajat, in care sa se regaseasca, intr-adevar, valorile tuturor bibliotecilor din tara. Extinderea noului sistem in aceasta directie va avea loc la toamna, cand 12 biblioteci judetene (printre altele, Cluj, Prahova, Timis, Galati, Iasi), sase universitare, una specializata si Biblioteca Nationala a Republicii Moldova se vor regasi pe portal cu fondurile lor de carte. (Mediafax)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.