Consiliul Concurentei a autorizat ajutorul de stat in valoare de 673 de miliarde de lei pe care Ministerul Finantelor Publice intentioneaza sa il acorde societatii Hidroelectrica sub forma unei garantii suverane pentru un credit de la Banca Mondiala,
Consiliul Concurentei a autorizat ajutorul de stat in valoare de 673 de miliarde de lei pe care Ministerul Finantelor Publice intentioneaza sa il acorde societatii Hidroelectrica sub forma unei garantii suverane pentru un credit de la Banca Mondiala, se arata intr-un comunicat al Consiliului. Creditul de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, membra a grupului Bancii Mondiale, va fi utilizat pentru finantarea proiectului de retehnologizare a hidrocentralei Lotru-Ciunget. Proiectul de reabilitare vizeaza mentinerea energiei furnizate de centrala la necesarul actual, de 510 MW, pentru urmatorii 20 de ani. Creditul BIRD are un termen de rambursare de 17 ani, cu perioada de gratie de cinci ani, iar dobanda este variabila si se calculeaza in functie de rata interbancara pe piata londoneza (LIBOR). Aceasta este prima finantare dintr-un total de un miliard de dolari prin care Banca Mondiala va sprijini programul "Comunitatea Energetica a Europei de Sud-Est". Hidrocentrala de la Lotru are o putere instalata de 510 MW, ceea ce inseamna jumatate din consumul Bucurestiului. Hidrocentrala aduce circa 7% din veniturile Hidroelectrica si produce circa 1 miliard de kWh intr-un an mediu din punct de vedere al precipitatiilor. Hidroelectrica a anuntat ca firmele pre-calificate in procesul de selectie a Contractorului General pentru realizarea acestui proiect sunt Alstom, GE Energy Norway, Iberdrola Ingenieria y Consultoria si Voith Siemens. In ceea ce priveste lista scurta a companiilor care vor sa asigure servicii de consultanta, aceasta este alcatuita din Electricite de France si MWH (SUA), Soluziona si Union Fenosa (Spania), SWECO International (Suedia) si Statkraft (Norvegia), E.ON Engineering (Germania), IPA Energy Consulting (Regatul Unit) si Verbund (Austria), ultima oferta pre-selectata fiind cea venita de la SwedPower International AB si SEK Advisory Services AB (Suedia). (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.