Muzeul Taranului - suta!
"In acest muzeu este, acum, taranul roman nu imbalsamat, nu reconstituit, nu defunct, ci monumentalizat in absenta, si in toata forta vitalitatii lui", a spus Andrei Plesu cu ocazia unei dezbateri prilejuite, sap
Muzeul Taranului - suta!
"In acest muzeu este, acum, taranul roman nu imbalsamat, nu reconstituit, nu defunct, ci monumentalizat in absenta, si in toata forta vitalitatii lui", a spus Andrei Plesu cu ocazia unei dezbateri prilejuite, saptamana trecuta, de implinirea unui centenar de la infiintarea Muzeului Taranului Roman (MTR). Ca fost ministru al Culturii, Plesu a reusit sa transforme Muzeul de Istorie al Partidului Comunist, in cel al Taranului Roman, insa a tinut sa precizeze ca acest lucru "a fost posibil gratie regretatului director al muzeului, pictorul Horia Bernea, dar si a actualei conduceri, prin aplicarea unui <dozaj> corect intre stiinta muzeografica si imaginatie", informeaza Rompres. Acad. Constantin Balaceanu-Stolnici a scos in evidenta rolul frescelor, al scenografiilor si al imaginilor picturale, evocate printr-un alt mecanism decat cel traditional, in redarea vietii taranului roman. MTR a fost creat in 1906, la acea vreme purtand denumirea de Muzeul de Arta Nationala (MAN). Director, pana in 1948, Alexandru Tzigara-Samurcas, a fost primul roman doctor in istoria artei si cel care a intemeiat colectia care numara in prezent aproximativ 90.000 de obiecte. In 1921, s-a pus piatra de temelie a cladirii care adaposteste muzeul, Alexandru Tzigara-Samurcas fiind cel care a ales stilul de arhitectura neoromanesc. In '48, MAN devine Muzeul de Arta Populara al Republicii Populare Romane, iar in '53, colectiile au fost mutate in Palatul Stirbei de pe Calea Victoriei, in cladirea construita de Samurcas instalandu-se Muzeul Stalin. In 1990 s-a nascut MTR, director, pana in 2000, fiind pictorul Horia Bernea. In 1993, a doua zi de Paste, s-a deschis muzeul cu prima expozitie: "Crucea", iar trei ani mai tarziu institutiei i-a fost acordat premiul "Muzeul European al Anului" (EMYA). (L.D.)
Mofturi pentru fistecine
Pentru cel mai "fitos" DVD-player (sau chiar recorder), TVR Media, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si al Gambrinus, a editat in seria "Filme de colectie" (in bune conditii de sunet si imagine), "Mofturi 1900". Adica un DVD de ultima ora cu un film realizat, in 1964, de catre Jean Georgescu dupa schitele lui Caragiale. Unde mai pui ca subtitrarea e bilingva - engleza, franceza! Distributia - de aur: Grigore Vasiliu Birlic, Alexandru Giugaru, Ion Lucian, Cella Dima, Mircea Crisan, Vasile Tomazian, Horia Serbanescu, Radu Zaharescu, Iurie Darie, Sanda Taranu, Ion Dichiseanu s.a. Lansare cu fason, in asta seara, orele 19.30 trecute fix, in crama la Hanul lui Manuc. (L.D.)
"Spice. Poeme vechi si noi"
Profesorul francez de origine romana, Denis Buican, si-a lansat, luni, la Libraria Carturesti, volumul de versuri "Spice. Poeme vechi si noi", aparut la Editura CD Press. "Acest volum cuprinde o parte din versurile scrise in ultima decada petrecuta la poalele Carpatilor inainte de 1969, la care se adauga unele poeme ivite pe cand ma aflam cufundat in luminile si umbrele Parisului", explica, in prefata cartii, autorul. Denis Buican a publicat, deja, la Paris, doua volume de versuri - "Arbore singur" si "Lumina Oarba", aparute si in limba romana, in 1993, in traducerea lui George Corbu, in acelasi timp cu volumul "Marmura". (D.E.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.