Ministerul Educatiei si Cercetarii a primit, in urma renegocierii contractului de informatizare a unitatilor de invatamant, inca 15.000 de calculatoare cu care vor fi echipate 600 de laboratoare din tot atatea scoli, fara ca MEdC sa aloce sume suplim
Ministerul Educatiei si Cercetarii a primit, in urma renegocierii contractului de informatizare a unitatilor de invatamant, inca 15.000 de calculatoare cu care vor fi echipate 600 de laboratoare din tot atatea scoli, fara ca MEdC sa aloce sume suplimentare, informeaza conducerea institutiei. Ministrul Educatiei si Cercetarii, Mircea Miclea, a dispus, inca de la instalare, analiza celor doua dosare privind informatizarea scolilor, dupa ce la MEdC au fost inregistrate o serie de sesizari referitoare la incredintarea directa a unui cotract in valoare totala de 182 de milioane de dolari firmei Siveco, din care 96 de milioane de dolari, fiind pentru derularea fazei a lV-a a programului. "Am avut in vedere si faptul ca nu au plecat de la o licitatie. Cred ca modul de a contracta pe baza de licitatie este mult mai corect decat prin incredintare la o sursa unica", declara, la inceputul anului 2005, ministrul Miclea, dupa inceperea anchetei privind informatizarea scolilor. Alexandru Athanasiu, fost ministru al Educatiei si Cercetarii, a oferit in 2004, prin incredintare directa un contract in valoare de 96 milioane dolari - in vederea derularii fazei a IV-a a programului "Sistem Educational Informatizat (SEI)" - firmei SIVECO Romania. SEI este un program dedicat sustinerii procesului de predare - invatare in invatamantul preuniversitar cu solutii informatice moderne. In vederea finantarii acestui program, MEdC a semnat un contract de leasing financiar cu o companie germana de profil, AGV Leasing Gmbh(Germania). Prin renegocierea cu SIVECO a contractului de 96 de milioane de dolari s-a obtinut un plus de 600 de laboratoare informatice compuse din server, calculatore, monitoare, copiatoare, casti, microfoane, scannere si modem extern (cu 23 la suta mai multe fata de contractul initial), respectiv un plus de 283 de lectii electronice (cu 29 la suta mai multe fata de contractul initial). Astfel, in cadrul aceleiasi sume, in loc de 2700 de scoli vor fi dotate 3.300 de scoli (cu 600 mai mult). Tinand cont de componenta celor 600 de laboratoare - practic cele 600 de scoli vor fi dotate cu 15.000 de calculatoare - 600 de servere, 1200 de copiatoare si scannere, precum si peste 6000 de casti si microfoane. Astfel, avantajul total al renegocierii se ridica la suma de 22.798.155 de dolari, se mai precizeaza in comunicatul ministerului. Prin renegocierea cu AGV Leasing Gmbh, valoarea totala a contractului s-a redus cu 3.719.193 de dolari. Avantajul total al renegocierii celor doua contracte este de 26.517.348 dolari, potrivit expertilor ministerului. (M.J.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.