Banuielile serviciilor de securitate occidentale privind atentatele in lant de la Londra se focalizeaza se pare asupra lui Mustafa Nasser, cel mai cautat terorist din Europa. Nasser, un arab originar din Siria, in varsta de 47 de ani, supranumit Musa
Banuielile serviciilor de securitate occidentale privind atentatele in lant de la Londra se focalizeaza se pare asupra lui Mustafa Nasser, cel mai cautat terorist din Europa. Nasser, un arab originar din Siria, in varsta de 47 de ani, supranumit Musab El-Suri, este cautat de politia spaniola pentru atentatele din anul trecut, de la Madrid. Aproape ca era sa fie capturat de politistii spanioli, dar in ultima clipa a reusit sa dispara. In locuinta sa din Madrid au fost descoperite documente care confirma participarea sa la actiunile teroriste, chiar si o harta a Londrei cu insemnari de obiective. Ziarul londonez "Sunday Times" dezvaluia ieri ca autoritatile spaniole au avertizat Anglia ca atentatele viitoare ale lui Mustafa Nasser vor avea loc la Londra. Mossadul si-a lansat si el agentii pe urmele lui Nasser, instructorul multor teroristi palestinieni. Si serviciile speciale americane il urmaresc de multa vreme, Nasser fiind instructorul teroristilor in taberele din Afganistan. Un premiu de 5 milioane de dolari a fost instituit de CIA pe capul teroristului sirian. Serviciile secrete israeliene cred ca Mustafa Nasser se ascunde acum in Irak. Exista banuieli si asupra unui alt arab care a trait multi ani la Londra, e vorba de marocanul Muhammad El-Garbuzi. Banuit ca ar fi implicat in atentatele de la Madrid si Casablanca, autoritatile marocane au cerut extradarea sa, dar Scotland Yard-ul nu se grabeste sa-l predea. Englezii solicita de la marocani "dovezi" privitoare la activitatea terorista a lui El Garbuzi. In genere, responsabili din Washington si Ierusalim isi exprima mirarea ca autoritatile britanice manifesta atata milostenie fata de cercurile islamice extremiste din Anglia, si aceasta intr-un moment in care insisi extremistii islamici proclama razboiul sfant "impotriva sionismului, cruciatilor crestini si englezilor". Cu aceste cuvinte incepe comunicatul organizatiei teroriste Al-Queda care isi asuma responsabilitatea atentatelor de la Londra.
Scotland Yard-ul crede in versiunea autohtona
Fostul sef al Scotland Yard, John Stevens, a declarat, ieri, ca, in mod sigur, autorii atentatelor de la Londra, sunt nascuti in Marea Britanie, si a exclus ipoteza ca teroristii sa fi venit din strainatate, relateaza BBC. "Teroristii responsabili pentru comiterea atentatelor sunt cu siguranta nascuti in Marea Britanie, au fost in mod cert educati aici si sunt, in mod sigur, la curent cu modul de viata si cu valorile britanice", a explicat Stevens, care a fost inlocuit, in februarie, de Ian Blair la conducerea Politiei Metropolitane. Stevens a mai precizat ca, probabil, acestia apartin unor grupari teroriste de mici dimensiuni, care urmaresc ideologia retelei Al-Queda si se afla la niveluri diferite de extremism.
Romanca disparuta la Londra
Presa din Marea Britanie sustine ca printre persoanele disparute in urma atentatelor de joi, din Londra, s-ar putea afla si Mihaela Otto, in varsta de 47 de ani, de profesie tehnician dentar, originara din Romania, informeaza Mediafax. Mai multe publicatii britanice, printre care The Guardian, The Observer si Daily Mirror, au publicat detalii referitoare la romanca inclusa pe lista disparutilor, despre care familia si cunoscutii spun ca nu mai stiu nimic din fatidica zi de 7 iulie. Intre timp, la Londra au avut loc servicii religioase in memoria victimelor atentatelor care au zguduit capitala Marii Britanii si care, conform celui mai recent bilant, s-au soldat cu 49 de morti, 700 de raniti si 25 de disparuti. Tot ieri, seful politiei britanice a avertizat ca este "perfect posibil ca teroristii sa atace din nou".
Amenintare la Birmingham
Circa 20.000 de persoane au fost evacuate, in noaptea de sambata spre duminica, dintr-un cartier din centrul orasului Birmingham, din cauza unor colete suspecte, politia anuntand ulterior ca pachetele "nu au fost de natura terorista", desi a existat o "amenintare credibila", informeaza Mediafax. Circulatia in centrul orasului, al doilea ca importanta din Marea Britanie, a fost reluata complet, ieri dimineata.
Papa catre atentatori: "Opriti-va, in numele Domnului!"
"Opriti-va in numele Domnului!", i-a somat, ieri, Suveranul Pontif, cu ocazia slujbei Angelus din Vatican, pe autorii teribilelor atentatate care au avut loc la Londra. Exprimandu-si "durerea" in legatura cu tristele evenimente, Papa Benedict al XVI-lea a indemnat cei peste 40.000 de crestini prezenti in Piata San Pietro sa se roage pentru "persoanele ucise si ranite si pentru familiile lor". De asemenea, succesorul la tronul Sfantului Apostol Pavel a sugerat pelegrinilor sa-si inalte rugile pentru "iluminarea inimilor tuturor celor care nutresc sentimente de ura si savarsesc mult detestatele atentate" pentru a putea realiza ca Domnul Atotputernic "iubeste viata pe care a creat-o, nu moartea".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.