Cadre ale Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, jandarmi si politisti in colaborare cu prefecturile si autoritatile publice locale, actionau ieri pentru ajutorarea populatiei si limitarea pagubelor materiale cauzate de caderile de preci
Cadre ale Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, jandarmi si politisti in colaborare cu prefecturile si autoritatile publice locale, actionau ieri pentru ajutorarea populatiei si limitarea pagubelor materiale cauzate de caderile de precipitatii din ultimele zile. Judetele afectate, potrivit Ministerului Administratiei si Internelor, sunt Suceava, Sibiu, Harghita, Mehedinti, Arges. Potrivit datelor furnizate de MAI in judetul Suceava s-au inregistrat pagube in zona Voronet - Gura Humorului. Astfel, a fost izolata o tabara de copii, au fost afectate 18 case si 72 de anexe, un obiectiv socio-economic, 14 poduri si podete, 2 autocamioane si 16 autoturisme. Drumul de acces la tabara de vara de la Voronet-Gura Humorului a fost deblocat, copiii fiind evacuati cu microbuze. Autoritatile locale au intervenit cu utilaje pentru deblocarea drumurilor si s-a inceput constructia de podete temporare, pentru se asigura circulatia in zonele afectate.
In judetul Sibiu din cauza precipitatiilor abundente din data de 9 iulie, a siroirii de pe versanti si depasirii capacitatii de preluare si scurgere a rigolelor in localitatile Salistea, Aciliu, Mag, Vale, Ocna Sibiului, Apoldu de Sus au fost inundate 34 de subsoluri si 15 anexe gospodaresti, un canal colector, 8 fantani si o constructie hidrotehnica.
In Harghita au fost inundate 30 de gospodarii in satul Nadejdea, 70 de gospodarii in localitatea Sandominic si 30 de gospodarii in Tulghes. Din cauza precipitatiilor si vantului puternic au fost afectate 12 transformatoare in comunele Remetea si Tulghes. Si in judetul Mehedinti au fost afectate doua comune (Cazanesti si Brosteni).
Aici au fost afectate 81 de gospodarii, 17 case inundate si 170 de ha de teren. In comunele Barla, Stolnici, Caldararu, Mirosi si Ungheni din judetul Arges au fost afectate 10 fantani, drumuri comunale si 150 ha de teren. Efectivele M.A.I. (cadre ale Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, jandarmi si politisti) in colaborare cu prefecturile si autoritatile publice locale, actioneaza pentru ajutorarea populatiei si limitarea pagubelor materiale cauzate de caderile de precipitatii. Fortele de interventie mobilizate sunt, potrivit MAI, 114 efective, 11 autospeciale, un autocamion, 3 barci.
Avertizare de inundatii pentru toata saptamana
Ministerul Mediului a trimis ieri o noua avertizare privind pericolul de inundatii, ca urmare a ploilor prognozate, atentionand 27 de prefecturi ca apele sunt in crestere, informeaza Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor. Centrul operativ pentru situatii de urgenta din cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) a trimis o avertizare hidrologica catre prefecturile din Alba, Arges, Bacau, Bistrita Nasaud, Brasov, Buzau, Caras Severin, Calarasi, Covasna, Dambovita, Dolj, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomita, Maramures, Mehedinti, Mures, Neamt, Olt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Valcea, Vrancea. Astfel, prognoza hidrologica prevede, pentru intervalul 10 iulie, ora 16:00 - 11 iulie, ora 6.00, posibilitatea producerii de scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, cu efect de inundatii locale si cresteri semnificative de debite si niveluri in bazinele superioare ale raurilor: Viseu, Iza, Somes, Suceava, Moldova, Bistrita, Trotus, Arges, Jiu (superior si mijlociu) si Olt (mijlociu si inferior) cu posibile depasiri ale cotelor de inundatie ca urmare a precipitatiilor prognozate si propagarii.
Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce in judetele: Maramures, Satu Mare, Bistrita Nasaud, Brasov, Sibiu, Hunedoara, Mehedinti, Gorj, Dolj, Valcea, Olt, Arges, Dambovita, Bacau, Neamt si Suceava.
In intervalul urmator, 11 iulie, ora 18.00 - 14 iulie 2005, ora 16.00, fenomenele hidrologice periculoase isi vor mari intensitatea si probabilitatea de producere din cauza efectului combinat al precipitatiilor importante cantitativ si propagarii pe raurile din bazinele: Nera, Cerna, Caras (superior), Jiu, Olt, Mures (superior), Tarnave, Vedea, Arges, Ialomita, Buzau, Putna, Ramnicu Sarat si pe unele rauri mici din zonele de deal si munte din restul tarii.
Potrivit MMGA, se vor inregistra frecvente depasiri ale cotelor de atentie si inundatii pe arii extinse pe raurile din jumatatea de sud a tarii, pe raza judetelor: Caras Severin, Hunedoara, Alba, Targu Mures, Gorj, Mehedinti, Dolj, Sibiu, Brasov, Arges, Valcea, Olt, Dambovita, Covasna, Vrancea, Buzau, Prahova, Ialomita, Teleorman, Calarasi si Giurgiu. (C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.