Concluzia la care au ajuns inspectorii din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii este ca procurorii Georgiana Hosu si Adriana Cristescu din DIICOT-Parchetul Inaltei Curti au incalcat drepturile lui Dinu Patriciu pe parcursul anchetei in dosaru
Concluzia la care au ajuns inspectorii din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii este ca procurorii Georgiana Hosu si Adriana Cristescu din DIICOT-Parchetul Inaltei Curti au incalcat drepturile lui Dinu Patriciu pe parcursul anchetei in dosarul Rompetrol. Acest raport al inspectiei trebuia sa fie dezbatut saptamana trecuta in sedinta sectiei de procurori a CSM, dar intrucat nici unul dintre membrii sectuiei nu luasera act de continutul documentului, dezbaterea a fost amanata. La propunerea vicepresedintelui CSM, Liviu Dascalescu, acest raport a fost trimis chiar in acea zi ministrului Justitiei Monica Macovei. Presa nu a avut acces la acest raport, motivandu-se ca trebuie asteptata dezbaterea in plenul CSM. Aceasta dezbatere va avea loc in timpul acestei saptamani.
Dupa scandalul din timpul anchetei in dosarul Rompetrol, CSM s-a autosesizat si a cerut declansarea unor verificari. Dupa cum se stie, omul de afaceri a fost retinut timp de 24 de ore in baza unei ordonante emise de procurori cu doua ore inainte ca acestuia sa-i fie adusa oficial la cunostinta, in timpul noptii, cand Patriciu nu-si terminase de scris declaratia olografa, sub acuzatiile de spalare de bani, delapidare si fals. Aceste aspecte au fost retinute si de inspectorii CSM. Patriciu a fost eliberat dupa ce instanta Tribunalului Bucuresti a refuzat emiterea unui mandat de arestare preventiva si a concluzionat ca acesta poate fi cercetat in stare de libertate. Dosarul Rompetrol se afla acum in stadiul de ancheta la Parchetul General.
Conform legii, inspectorii CSM nu pot trece la sanctiuni directe asupra vreunui procuror, deoarece nu se pot pronunta pe fondul cauzei, ei urmand sa trimita raportul catre Colegiul de conducere al Parchetului Inaltei Curti care raspunde de posibila sanctionare disciplinara a procurorilor din custodie. La dezbaterea raportului inspectorilor pot fi chemati, pentru a-si sustine "apararea" si procurorii in cauza. Din datele pe care le detinem, cele doua procuroare Hosu si Cristescu au intocmit deja o nota in care explica, punctual, modul de ancheta si procedurile, din punctul lor de vedere. Pe de alta parte, daca legile reformei pe Justitie vor fi aprobate in cele din urma, s-ar putea ca altele sa fie datele problemei. In acest caz, nu vor mai exista aceste "colegii de conducere", ci comisie de disciplina a CSM, formata in cazul de fata, din doi procurori-inspectori si un membru CSM, care va putea propune direct in comisia care se va forma, sanctionarea procurorilor gasiti vinovati de incalcari ale procedurii sau de conduita necorespunzatoare. In cazul in care noile legi vor intra in vigoare cu aplicare imediata si dezbatrea raportului de inspectie pe cazul "Patriciu" nu va fi finalizat pana atunci, procuroarele Hosu si Cristescu vor intra pe mana acestei noi Comisii de disciplina CSM, care va emite verdictul final.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.