Lucrarea "Vedere asupra Canal Grande din Palatul Balbi" a lui Canaletto a fost vanduta la licitatie cu suma de 18,6 milioane de lire sterline (27 milioane de euro), stabilindu-se astfel, la nici 24 de ore, un nou record pentru o pictura a maestrului
Lucrarea "Vedere asupra Canal Grande din Palatul Balbi" a lui Canaletto a fost vanduta la licitatie cu suma de 18,6 milioane de lire sterline (27 milioane de euro), stabilindu-se astfel, la nici 24 de ore, un nou record pentru o pictura a maestrului venetian, relateaza BBC news online. Tabloul fusese evaluat initial la aproximativ opt milioane de lire sterline si a fost cumparat tot de catre o persoana care nu a dorit sa-si dezvaluie identitatea (poate aceeasi care a achizitionat si cealalta lucrarea a lui Canaletto vanduta in urma cu doua zile pentru 11,4 milioane de lire sterline). "Acest ultim Canaletto este una dintre cele mai fine lucrari care ne-au trecut prin mana. Am fost convinsi ca va fi primit cu entuziasm de catre cei interesati", a declarat un reprezentant al Casei de licitatii Sotheby's, cea care s-a ocupat de tranzactionarea celor doua lucrari ale maestrului italian.
Pictura a fost achizitionata initial pe la 1730 de catre Robert Walpole, primul premier englez, care a dorit s-o aiba in resedinta sa din Downing Street 10, care era resedinta sa londoneza privata. "Vedere asupra Canal Grande din Palatul Balbi" este pentru prima data vanduta in cadrul unei licitatii in ultimii 250 de ani.
Cealalta pictura infatiseaza magnifica barca a Dogelui Venetiei, Bucintoro, inconjurata de locuitorii orasului, in ziua de Inaltare cand Dogele binecuvanteaza orasul. Lucrarea a fost adjudecata, prin telefon, de catre un cumparator anonim, in aplauzele celor prezenti in sala. Canaletto, pe numele sau adevarat Giovanni Antonio Canal, este unul dintre cei mai faimosi pictori venetieni. A trait intre 1697 si 1768 si este renumit mai ales pentru finetea cu care a pictat vechile cladiri si canalele orasului sau natal, Venetia. Din 1746, vreme de aproximativ zece ani a trait la Londra, unde a pictat mai ales peisaje. (C.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.