Guvernul a decis, in sedinta din aceasta saptamana, facilitarea demersurilor prin care fostii detinuti politic isi vor recupera bunurile confiscate de regimul comunist. Astfel, Executivul a adoptat un proiect de Lege care modifica OUG 214/1999 privin
Guvernul a decis, in sedinta din aceasta saptamana, facilitarea demersurilor prin care fostii detinuti politic isi vor recupera bunurile confiscate de regimul comunist. Astfel, Executivul a adoptat un proiect de Lege care modifica OUG 214/1999 privind acordarea calitatii de luptator in rezistenta anticomunista. Potrivit proiectului legislativ, decizia privind constatarea calitatii de luptator in rezistenta anticomunista poate fi folosita ca proba in fata institutiilor care dispun restituirea bunurilor confiscate. "Aceasta proba va fi un argument pentru aprecierea caracterului politic al infractiunilor care au dus la confiscarea bunurilor.
Legislatia in vigoare stipuleaza ca bunurile luptatorilor in rezistenta anticomunista, confiscate in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, vor fi restituite in natura sau, daca nu este posibil, prin echivalent", se arata intr-un comunicat transmis de Biroul de presa al Guvernului. Calitatea de luptator in rezistenta anticomunista este recunoscuta persoanelor condamnate din motive politice sau supuse din motive politice unor masuri administrative abuzive in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989.
Nu se recunoaste calitatea de luptator in rezistenta anticomunista persoanelor condamnate pentru infractiuni impotriva umanitatii sau celor care au desfasurat activitati cu caracter fascist. Calitatea de luptator in rezistenta anticomunista va fi constatata de "Comisia pentru constatarea calitatii de luptator in rezistenta anticomunista".
Potrivit proiectului adoptat de Guvern, o comisie centralizeaza cererile de recunoastere a calitatii de luptator in rezistenta anticomunista. Un element de noutate al acestui proiect se refera la sprijinul acordat fostilor detinuti politici pentru obtinerea documentelor doveditoare. Astfel, in cazul in care cererea nu este insotita de actele doveditoare necesare, Comisia este obligata sa solicite documente, date sau informatii de la institutiile publice care le detin. In acest caz, cererea va fi solutionata in termen de cel mult 30 de zile de la primirea datelor solicitate. Proiectul prevede un nou termen, de sase luni de la intrarea in vigoare a acestei initiative legislative, pentru depunerea cererilor de constatare a calitatii de luptator in rezistenta anticomunista. Proiectul de lege va fi trimis spre dezbatere si adoptare Parlamentului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.