Cei mai multi dintre judecatorii Curtii Constitutionale (CC) au legaturi directe cu fostul partid de guvernamant - PSD, doi dintre ei - Petre Ninosu si Acsinte Gaspar - avand si interese de ordin personal fata de noile reglementari propuse de minist
Cei mai multi dintre judecatorii Curtii Constitutionale (CC) au legaturi directe cu fostul partid de guvernamant - PSD, doi dintre ei - Petre Ninosu si Acsinte Gaspar - avand si interese de ordin personal fata de noile reglementari propuse de ministrul Justitiei privind reforma in Justitie, incluse in pachetul pentru care Cabinetul Tariceanu si-a asumat raspunderea in Parlament. Ministrul Monica Macovei, dar si analistul politic Crstian Parvulescu au subliniat miercuri seara, dupa ce Curtea a admis exceptiile de neconstitutionalitate la unele prevederi din legile privind reforma Justitiei, ca unii dintre judecatorii Curtii au avut interese directe. "Este vorba de dl. Acsinte Gaspar, judecator la Curtea Constitutionala, a carui sotie este judecatoare la ICCJ si care chiar a semnat sesizarea de neconstitutionalitate; adica sotul a judecat cererea sotiei. Mai departe, e vorba de dl Stanoiu, a carui sotie este dna Rodica Stanoiu, membru PSD, care nu a semnat sesizarea de neconstitutionalitate formulata de PSD, dar care a semnat motiunea de cenzura a PSD impotriva pachetului de legi, in care de asemenea se invoca neconstitutionalitatea. Si este, de asemenea, vorba de dl. Ninosu, a carui sotie este, din nou, judecatoare la ICCJ, care nu a semnat sesizarea de neconstitutionalitate, dar care are un interes personal si direct in a mentine reglementarea actuala apropo de varsta de pensionare, care ii e convenabila", a declarat miercuri seara Monica Macovei, la Realitatea tv. Prezentam componenta Curtii Constitutionale si pe membrii sai care au legatura cu fostul partid de guvernamant.
Curtea Constitutionala
Ioan Vida - presedinte
Ion Predescu
Aspazia Cojocaru
Constantin Doldur
Kozsokar Gabor
Nicolae Cochinescu
Petre Ninosu
Acsinte Gaspar
Serban Viorel Stanoiu
Ioan Vida, presedintele Curtii, a fost numit judecator in 2001, cu un mandat de noua ani, la inceputul guvernarii PSD si prin votul majoritatii PSD. Vida a lucrat impreuna cu senatorul PSD, Antonie Iorgovan, la elaborarea Constitutiei din 1991.
Ion Predescu nu a avut retineri in a se plimba cu Ion Iliescu in plina campanie electorala. In 26 octombrie, brat la brat cu candidatul la Presedintie al PSD, Adrian Nastase, Iliescu s-a afisat si Ion Predescu. Fost senator PSD, Predescu a fost numit judecator la Curtea Constitutionala in 2004, pe o perioada de noua ani, sustinut fiind de PSD. De altfel, in perioada 1990-2004, Ion Predescu a fost parlamentar PSD.
Aspazia Cojocaru a fost propusa si sustinuta de PSD la Curtea Constitutionala.
Nicolae Cochinescu s-a facut cunoscut prin celebrele recursuri in anulare privind casele nationalizate recuperate de proprietari, pronuntate pe vremea cand era procuror general al Romaniei. In urma acestora, statul roman a fost obligat de Curtea Europeana pentru Drepturile Omului la plata unor sume considerabile catre fostii proprietari.
Petre Ninosu este strans legat de partidul lui Ion Iliescu. A fost parlamentar PSD, a fost ministru al Justitiei in Guvernul PDSR in perioada 1992-1994, precum si consilier prezidential al lui Ion Iliescu intre anii 2000-2001. Sotia sa este judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).
Acsinte Gaspar a ajuns la Curtea Constitutionala in 2004, dupa ce a fost secretar general al Camerei Deputatilor (1990-1996), deputat PSD (1996-2000) si ministru pentru Relatia cu Parlamentul (2000-2004). Sotia sa este judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Serban Viorel Stanoiu, si el judecator al Curtii, este sotul fostului ministru pesedist al Justitiei, Rodica Stanoiu. A fost numit in 2001, cu un mandat de sase ani, cand sotia sa ocupa portofoliul Justitiei. (A.H.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.