Santul Sinod si-a prezentat ieri punctul de vedere in ceea ce priveste tragedia ce a avut loc la Manastirea "Sfanta Treime" din localitatea vasluiana Tanacu, catalogand ca sora Irina a fost supusa de Petru Daniel Corogeanu si cele patru foste maicute
Santul Sinod si-a prezentat ieri punctul de vedere in ceea ce priveste tragedia ce a avut loc la Manastirea "Sfanta Treime" din localitatea vasluiana Tanacu, catalogand ca sora Irina a fost supusa de Petru Daniel Corogeanu si cele patru foste maicute unui "regim de suferinta fizica, ceea ce a dus la moartea victimei". Astfel, PS Vicentiu Ploiesteanu, secretar al Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a precizat ca Sfantul Sinod cere fiecarui ierarh sa vegheze permanent, in eparhia sa, asupra respectarii cu strictete a Sfintelor Canoane, a randuielilor liturgice si a hotararilor Sfantului Sinod, asa incat excesele rituale sa fie eliminate sau prevenite, sanctionand vedetismul sau ceea ce il genereaza. "Sfantul Sinod a luat act cu uimire, consternare si durere de faptul ca in manastirea "Sfanta Treime" din localitatea Tanacu, judetul Vaslui, sub pretextul unei exorcizari, ieromonahul Daniel Corogeanu, secondat de patru calugarite, a supus-o pe tanara sora Irina Cornici unui inadmisibil regim de suferinta fizica, ceea ce a dus la moartea victimei", a spus PS Vincentiu Ploiesteanu. Practic Sfantul Sinod a luat act de deciziile si sanctiunile dictate de Episcopia Husilor in cazul fostului preot Daniel Corogeanu si a celor patru foste maicute. "Sub presiunea extrema a gravitatii acestui fapt si in urma refuzului celor implicati de a se supune primelor masuri disciplinare ale autoritatii bisericesti, conducerea Episcopiei Husilor s-a vazut in situatia ca, in regim de urgenta, sa aplice sanctiuni maxime ieromonahului Daniel Corogeanu si celor patru calugarite, situatie de care Sfantul Sinod ia act", a aratat secretarul Sfantului Sinod.
PS Vicentiu Ploiesteanu a mai precizat ca, pe fondul incert al manastirii "Sfanta Treime" si al sustragerii acesteia de sub controlul Episcopiei Husilor, evenimentul de la Tanacu este primul de acest fel din istoria Bisericii Ortodoxe Romane si, in nici un caz, nu poate fi emblematic sau definitoriu pentru ortodoxia romaneasca, dupa cum nu exista nici pericolul ca el sa devina contagios in mediile monastice sau parohiale.
Depinde de fiecare ierarh
Contactat de ZIUA, Inalt Prea Sfintia Sa, Bartolomeu Anania, arhiepiscopul Clujului, a precizat ca depinde de fiecare ierarh ce masuri vor fi luate in eparhii, pentru ca asemenea cazuri, si nu numai, sa nu se mai repete. "Fiecare ierarh se va interesa de preotii despre care exista informatii ca fac lucruri ce nu sunt corecte. Oricum nici pe departe nu avem un caz la fel ca cel de la Tanacu. Important este insa ca exista posibilitatea de a controla ceea ce se intampla", ne-a declarat Inalt Prea Sfintia Sa, Bartolomeu Anania.
"Justitia bisericeasca si-a facut datoria"
Referindu-se la punctul de vedere al Sfantului Sinod, Dan Ciachir, scriitor si unul dintre cei mai renumiti specialisti in probleme teologice, sustine ca era de asteptat un asemenea comunicat. "Era de asteptat un asemenea comunicat si trebuie spus ca si comunicatul initial al Patriarhiei a fost foarte bine redactat. Se vede ca Sinodul a inteles gravitatea iesita din comun a situatiei si a reactionat in consecinta, insa ramane de vazut in ce masura acest text se va resfrange asupra abaterilor care sunt cvasinotorii: pretinsi exorcisti, pretinsi profeti monahali, iar in planul clerului de mir: pravilarii, invartitorii cheii, deschizatorii Cartii...Episcopii care stiu ca au asememenea oameni in eparhiile lor - intre care stareti care fac sa vina bani catre manastiri - vor impune canoanele si vor renunta la ambiguitate?", ne-a declarat Dan Ciachir. Acesta a mai precizat ca justitia bisericeasca si-a facut datoria. "Episcopia Husilor a facut ceea ce trebuia - caterisirea ieromonahului si excluderea sa din monahism - chiar daca a procedat in regim de urgenta. Sinodul si-a insusit hotararea Episcopiei, asa cum reiese din comunicat, justitia bisericeasca si-a facut datoria, iar celelalte aspecte ale fostului preot raman, cum e firesc, in sarcina justitiei civile".
Maicutele, avertizate sa paraseasca manastirea
Episcopul Ioachim al Husilor i-a comunicat preotului Ilie Mocanasu sa paraseasca manastirea Tanacu, impreuna cu cele 15 maicute de la lacas, in caz contrar riscand sa fie "deferit autoritatilor", a declarat avocatul lui Corogeanu. Printr-o adresa datata 30 iunie, IPS Ioachim comunica faptul ca "manastirea Tanacu functioneaza in statutul de functie si personal al Episcopiei Husilor ca manastire cu destinatie pentru calugari", astfel ca ii roaga pe preoul Mocanasu si pe cele 15 maicute sa paraseasca lacasul.
De asemenea, preotii si politistii care au mers la Tanacu in 4 iulie au intocmit un proces-verbal prin care au inventariat toate bunurile, notand si obiectele care au fost ridicate din acest lacas. Printre acestea - potrivit avocatului Popescu - a fost ridicat si Sfantul Antimis. Fara acest obiect liturgic nu se poate oficia Sfanta Liturghie, iar cand aceasta se oficieaza, antimisul tine locul Sfintei Mese. In biserica el se pastreaza in altar, pe Sfanta Masa, sub Sfanta Evanghelie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.