Analistul politic Cristian Preda (foto) spune ca exista o metoda foarte simpla de declansare a alegerilor anticipate. Potrivit acestuia, dupa demisia unui Guvern, presedintele numeste un nou prim ministru care are zece zile pentru formarea Executivul
Analistul politic Cristian Preda (foto) spune ca exista o metoda foarte simpla de declansare a alegerilor anticipate. Potrivit acestuia, dupa demisia unui Guvern, presedintele numeste un nou prim ministru care are zece zile pentru formarea Executivului. Primul ministru desemnat vine insa in fata Parlamentului si isi declara incapacitatea de a forma echipa guvernamentala. Presedintele numeste apoi o a doua persoana in functia de prim ministru, care din nou isi declara incapacitatea se a forma echipa guvernamentala. Astfel vor fi epuizate cele doua termene pe care premierul le are la dispozitie pentru a forma Executivul. Urmeaza ca seful statului, in speta Traian Basescu, sa se consulte cu presedintii celor doua Camere ale Parlamentului pentru declansarea alegerilor anticipate. Potrivit lui Cristian Preda, consultarea presedintilor celor doua Camere va fi orientativa pentru ca decizia apartine pana la urma sefului statului. In alta ordine de idei, analistul Cristian Preda sustine ca incapacitatea primului ministru de a forma Executivul echivaleaza cu neacordarea de catre Parlament a votului de incredere Guvernului. "Aceasta logica a incapacitatii de a forma Guvernul nu este explicita in Constitutie, dar Constitutia nici nu o interzice, nu este in afara Constitutiei. Dupa mine, aceasta este cea mai simpla metoda de declansare a alegerilor anticipate", ne-a mai spus Cristian Preda. (C. EPURAN)
Procedura prevazuta de Constitutie
Motiune de cenzura
O alta solutie este ca Parlamentul sa-si retraga votul de incredere acordat actualului Executiv, prin adoptarea unei motiuni de cenzura. Conform articolului 110 din Constitutie, "Guvernul este demis la data retragerii de catre Parlament a increderii acordate sau daca primul-ministru se afla in una dintre situatiile prevazute la articolul 106, cu exceptia revocarii, ori este in imposibilitatea de a-si exercita atributiile mai mult de 45 de zile". Articolul 106 prevede ca "functia de membru al Guvernului inceteaza in urma demisiei, a revocarii, a pierderii drepturilor electorale, a starii de incompatibilitate, decesului, precum si in alte cazuri prevazute de lege". In acest moment, premierul Tariceanu nu se afla in nici una dintre situatiile mentionate. De altfel, majoritatea parlamentara este detinuta de actuala Coalitie guvernamentala, ceea ce ar presupune ca retragerea de catre Parlament a increderii acordate Guvernului sa se faca inclusiv prin votul unor parlamentari ai Coalitiei guvernamentale. Pentru a se ajunge la retragerea increderii acordate Guvernului, este necesara depunerea unei motiuni de cenzura. Conform articolului 113 din Constitutie, Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, pot retrage increderea acordata Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor. Motiunea de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor si se comunica Guvernului la data depunerii, se dezbate dupa trei zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere. Daca motiunea de cenzura a fost respinsa, deputatii si senatorii care au semnat-o nu mai pot initia, in aceeasi sesiune, o noua motiune de cenzura, cu exceptia cazului in care Guvernul isi angajeaza raspunderea, prevede acelasi articol.
Demisia premierului
De aceea, cel mai probabil va fi preferata varianta demisiei primului-ministru.
Guvernul al carui mandat a incetat indeplineste numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, pana la depunerea juramantului de membrii noului Executiv, prevede articolul 110 alin.4 din legea fundamentala. Dupa demisia primului-ministru si, implicit, a intregului Cabinet, seful statului trebuie, conform articolului 103 alin.1 din Constitutie, sa desemneze un nou premier care sa formeze Guvernul, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament. "Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de zece zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului", prevede articolul 103 alin.2 din legea fundamentala. Conform aceluiasi articol, programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, iar Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.
Presedintele Traian Basescu il poate desemna tot pe Calin Popescu Tariceanu sa formeze noul Guvern sau o alta persoana. Insa, pentru a se ajunge la anticipate, adica la dizolvarea Parlamentului de catre presedintele Basescu, este necesar ca Parlamentul sa fi respins doua solicitari de investitura a Guvernului.
Dizolvarea Parlamentului
Articolul 89 alin.1 din Constitutie stipuleaza ca, "dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare, Presedintele Romaniei poate sa dizolve Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura". Potrivit aceluiasi articol, Parlamentul poate fi dizolvat o singura data in cursul unui an, dar nu poate fi dizolvat in ultimele sase luni ale mandatului presedintelui tarii si nici in timpul starii de mobilizare, de razboi, de asediu sau de urgenta. Respingerea solicitarilor de investitura a unui nou Guvern se face prin votul majoritatii deputatilor si senatorilor, ceea ce presupune ca partidele din opozitie (PSD si PRM) sa voteze impotriva Executivului, in cazul in care UDMR si Partidul Conservator nu vor anticipate. In plus, va fi nevoie ca macar o parte a parlamentarilor formatiunilor politice care vor propune ministri sa voteze impotriva lor. (Roxana ANDRONIC)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.