Societatea Romana de Radiocomunicatii (SRR) ar putea fi nevoita sa renunte, pentru Bucuresti, la una dintre frecventele publice pe care emit posturile Radio Romania Muzical (104,8 FM) si Radio Bucuresti (98,3 FM), ca urmare a unei somatii apartinand
Societatea Romana de Radiocomunicatii (SRR) ar putea fi nevoita sa renunte, pentru Bucuresti, la una dintre frecventele publice pe care emit posturile Radio Romania Muzical (104,8 FM) si Radio Bucuresti (98,3 FM), ca urmare a unei somatii apartinand Consiliul National al Audiovizualului (CNA). Potrivit presedintelui CNA, Ralu Filip, in prezent, in Capitala, nu se respecta prevederile legale (Legea Audiovizualului Nr. 504/2002), din punctul de vedere al numarului de programe radio difuzate in FM, deoarece exista doar trei retele destinate radiodifuzorului public (doua retele nationale FM si o retea pentru posturile regionale si locale in AM si FM - art. 71 a.), dar se difuzeaza patru programe: Romania Actualitati, Romania Cultural, Romania Muzical si Radio Bucuresti. Avand in vedere ca nu s-a pus in discutie legalitatea difuzarii celor doua posturi nationale (Actualitati si Cultural) presedintele CNA a cerut SRR, la inceputul lui iulie, ca in termen de o luna sa comunice care dintre celelalte doua posturi va inceta difuzarea pe raza municipiului Bucuresti (Romania Muzical, care este tot un post national, dupa cum ii arata si numele, si Radio Bucuresti, postul public de radio al Capitalei).
Pe de alta parte, insa, SRR aduce mai multe argumente privind legalitatea situatiei actuale. Conform Societatii Romane de Radiodifuziune licenta audiovizuala pentru difuzarea programelor (baza legala de difuzare a tuturor programelor SRR) a fost obtinuta la data de 20 august 2003, conform prevederilor Legii audiovizualului nr. 504/2002 si semnata de presedintele CNA, Ralu Filip. SRR precizeaza in plus ca art. 71 (invocat de Ralu Filip) descrie Planul national al frecventelor radioelectrice, prin enumerarea retelelor de emitatori, in scopul de a completa descrierea in Lege a obiectului de activitate al Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii. Articolul citat nu face, insa, nici o referire la numarul programelor ce pot fi difuzate simultan intr-o localitate sau zona. Pe de alta parte, legea stipuleaza in art. 44 masurile care trebuie luate pentru impiedicarea aparitiei de "pozitii dominante in formarea opiniei publice". Astfel, la punctul 8 din articolul citat se limiteaza dreptul de a detine licente de acelasi tip la cel mult doua, iar la ultimul punct din articol se definesc "in sensul prezentei legi" cele trei tipuri de licente, respectiv nationala, regionala si locala.
Radio Bucuresti, singurul post public de radio consacrat vietii de fiecare zi a Capitalei, a inceput sa emita din decembrie 2001, prin transformarea postului Antena Bucurestilor, care emitea inca din 17 aprilie 1990. (M.C.B.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.